IoT- Etapa urmatoare a evolutiei

Acest articol a fost publicat in categoria Noutati tech, Tehnologii, Tendinte in piata, Transformare digitala in .

 

Secolul XXI reprezinta era vitezei si dupa cum se prezinta, nu va incetini. Intotdeauna ni se cere sa facem mai multa munca in mai putin timp, iar noi incercam din rasputeri sa nu neglijam viata personala. Astfel, pentru a avea succes in aceasta era, ne trebuie eficienta maxima. Luand in considerare toate acestea, ganditi-va la modul in care cineva poate tine pasul cu aceste schimbari continue in afaceri, tendinte si in viata in general.

Se estimeaza ca dispozitivele IoT vor depasi peste 21 de miliarde pana in 2025, potrivit The European Business Review. Un motiv este tehnologia emergenta a 5G, care ar putea asigura o mai buna conectivitate si viteza a dispozitivelor IoT. Un alt motiv este nevoia tot mai mare a organizatiilor de transformare digitala, in special in perioade de incertitudine precum 2020 si cel putin in perioada urmatoare.

Tehnologiile IoT vor fi unul dintre principalii factori pentru cresterea si inovarea afacerilor in anii urmatori.

Dar care sunt urmatorii pasi pentru IoT care vor avea impact asupra industriei? Iata cateva exemple mai jos.

  • Inteligenta artificiala – va continua sa fie principalul factor de schimbare pentru companii, in special pentru companiile de eCommerce. AI-ul va ajuta companiile sa comercializeze mai eficient catre clientii lor pe baza datelor de comportare si de cumparare.
  • Tehnologia Blockchain– se numara printre tendintele IoT principale, datorita capacitatii sale de a proteja datele prin metode de criptare. Este o tendinta generala pentru institutiile bancare sau financiare sa isi protejeze operatiunile cu ajutorul tehnologiei Blockchain.
  • Securitatea cibernetica – milioane de angajati s-au mutat la modul de lucru de la distanta, facandu-i mai vulnerabili la atacurile cibernetice din cauza lipsei unor masuri eficiente de protectie cibernetica. Din aceasta cauza, specialistii in securitate cibernetica si IoT dezvolta acum noi strategii de securitate pentru a contribui la reducerea acestui decalaj.
  • Hiperautomatizare – inteligenta artificiala, invatarea automata, automatizarea proceselor robotizate si alti algoritmi avansati sunt tehnologiile emergente de top care pot ajuta companiile sa-si automatizeze procesele intr-un mod inteligent si controlat.
  • Dezvoltarea 5G – tehnologia 5G promite o conectivitate si o viteza mai bune pentru dispozitivele IoT, imbunatatind astfel functionalitatea acestora, in special pentru dispozitivele amplasate in locatii indepartate.
  • Medicina – serviciile medicale vor deveni mai conectate, deoarece telemedicina a devenit foarte populara datorita pandemiei. Senzorii, monitoarele si distribuitoarele de medicamente portabile vor ajuta pacientii si medicii sa colaboreze in conditii de distantare sigure.
  • Imobiliare corporate – locurile de munca au inceput sa arate foarte diferit din cauza pandemiei, cladirile de birouri sunt complet goale sau ocupate la o capacitate foarte mica, datorita cresterii numarului de oameni care lucreaza de la distanta si care vor continua sa o faca si in viitor. Gestionarea spatiului prin IoT va ajuta companiile si proprietarii de cladiri sa reinventeze spatiile de birouri si utilizarea acestora. Senzorii de mediu inconjurator vor ajuta la identificarea salilor de intalnire sau a spatiilor de adunare esentiale si la imbunatatirea sigurantei pentru lucratorii care doresc sa se intoarca la birou. Sistemele IoT pot ajuta la identificarea birourilor in zone cu trafic redus pentru initiative de reducere a costurilor imobiliare.
  • Managementul traficului – tehnologia IoT este considerata o solutie buna pentru blocajele din trafic. Mai multe companii lanseaza solutii tehnologice IoT, pentru vehicule si sisteme de trafic pentru a ajuta la reducerea si descongestionarea traficului.
  • Mai multe aplicatii IoT – aplicatiile IoT evolueaza intr-un ritm foarte rapid si sunt utilizate in principal astazi pentru orase inteligente, case inteligente, dispozitive portabile si in sectorul industrial. In viitorul apropiat, dezvoltarea acestei tehnologii se va extinde la mai multe industrii, conducand lumea catre un mediu mai digital. Companiile vor integra tehnologiile Internet of Things in urmatoarele decizii de investitii.

 

IoT va poate imbunatati viata

Timpul nu mai este o comoditate. Asadar, tot ceea ce facem trebuie calculat pentru a gestiona lipsa de timp. Activitatile de zi cu zi, cum ar fi pregatitul cafelei dimineata, spalatul rufelor, incalzitul cuptorului pentru a gati cina sau chiar mersul la cumparaturi sunt consumatori de timp intr-o lume in care 5 minute pot insemna sa ajungeti la lucru la timp sau sa ajungeti cu 30 de minute mai tarziu.

Cum poate rezolva “Internet of Things (IoT)” acest lucru? Prin implementarea internetului in obiecte de zi cu zi puteti avea cafeaua fierbinte si in cana inainte de a va da jos din pat, puteti seta masina de spalat sa inceapa un program de spalat din telefon si sa fie gata inainte de a ajunge acasa, si puteti chiar seta sa aveti o temperatura constanta in casa indiferent de faptul ca ati lasat geamul deschis folosind o solutie IoT denumita “Home Automation”.

Retineti ca toate aceste activitati le puteti gestiona dintr-o aplicatie de pe telefonul mobil. Avand o “telecomanda universala” care va permite sa vedeti si sa controlati fiecare proces din casa voastra, inseamna ca veti putea gestiona in drum spre casa toate sarcinile mici care necesita atat de mult timp. Cu acest control de la distanta al tuturor activitatilor prin intermediul unei aplicatii mobile, veti avea o crestere considerabila a timpului liber pentru a face activitatile care va fac fericiti.

 

IoT va poate dezvolta afacerea

Astazi, exista o multime de variabile care ar putea influenta afacerea dumneavoastra Concurenta care poate lansa o versiune mai buna a unui produs pe piata, sau diferenta dintre a avea angajati fericiti sau nefericiti poate fi factorul decisiv al viitorului afacerii dumneavoastra. Chiar si atunci cand compania dumneavoastra se extinde, vor exista intotdeauna noi provocari pentru a le depasi.

De exemplu, daca afacerea dumneavoastra este un restaurant, folosirea “IoT” pentru cuptorul dumneavoastra va va oferi informatii cum ar fi ce, cand sau de cate ori a fost gatit un preparat. Cu astfel de informatii, veti avea control complet asupra a ceea ce se intampla in bucatarie, indiferent daca sunteti acolo sau nu. Un alt lucru pe care il puteti face ar fi sa verificati ce fel de mancare a fost cel mai comandat si cand a fost comandat. Acest lucru va va permite sa vindeti mai mult, sa reduceti timpul de livrare, sa cresteti nivelul de satisfactie si loialitate al clientilor, precum si sa beneficiati de procese simplificate de gestionare a afacerilor si de angajati mai putin stresati.

Daca alegeti un sistem “Artificial Inteligence (AI)”, puteti calcula viitoarele cerinte ale clientilor, puteti imbunatati productia, creste veniturile, oferi servicii mai bune sau puteti opta chiar si pentru un magazin online optimizat pentru mobil, care va va ajuta sa gestionati comenzile online primite.

 

Exemple de proiecte IoT

Acest proiect si-a propus sa optimizeze confortul termic al unei case cu calorifere electrice. Toate caloriferele aveau termostat, dar unul care ia in calcul doar temperatura din interior, nu si diferenta dintre interior si exterior. Obiectivul a fost acela de a ajusta intensitatea temperaturii caloriferelor astfel incat sa se obtina confortul termic optim in fiecare incapere, luand in calcul atat temperatutra din exteriorul locuintei, cat si nivelul de temperatura dorit in interior, in functie de destinatia incaperii, momentul zilei, intervalul de timp si conditiile de temperatura in care sunt deschise ferestrele si multi alti factori.

VEZI STUDIU DE CAZ COMPLET

 

Motion capture si analiza R&D – Acest proiect a avut scopul de a stabili nivelul de baza al performantei atletilor din timpul sesiunilor de antrenament, prin algoritmi de Machine Learning. Rezultatul final a fost o reprezentare vizuala a miscarilor optime.

VEZI STUDIU DE CAZ COMPLET

 

Am dezvoltat o aplicatie utilizata in sistemele de gestionare a flotelor pentru companiile de distributie. Aplicatia permite companiilor sa descarce datele tahografului de la distanta prin 3G sau Wi-Fi direct de la soferii echipati cu un smartphone Android.

VEZI STUDIU DE CAZ COMPLET

 

Expertii nostri IoT folosesc competente de programare hardware, senzori, conectivitate si analiza de date, pentru a livra aplicatii industriale sau pentru consumatori, ce va vor ajuta sa accesati noi piete, cu produse inovative si servicii integrate. Doriti sa lansati un proiect IoT de succes? Contacteaza-ne!

 

Este Roweb Development compania de care tu ai nevoie?

TEHNOLOGII PE CARE LE UTILIZAM:

METODOLOGII

  • Agile
  • Scrum
  • Kanban
  • Waterfall

ROLURI PE CARE LE OFERIM

  • Project managers
  • Business analysts
  • Developers
  • Q&A specialists
  • Scrum masters
  • UX Designers

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices