Tendinte in outsourcing si offshore pentru dezvoltarea de software in 2022

Acest articol a fost publicat in categoria Modele Outsourcing, Noutati tech, Tendinte in piata, Transformare digitala in .

Un nou an, o noua poveste care asteapta sa fie scrisa. 2021 ne-a luat pe toti prin surprindere cu provocari care au depasit orice asteptare, fortand oamenii si companiile sa gaseasca rapid solutii pentru a se mentina pe linia de plutire.

In 2022 cuvantul “schimbare” ramane, in continuare, reprezentativ. Un motiv in plus ca sa te intreb: ai integrat, in planul de afaceri al companiei tale, partea de dezvoltare software printr-o echipa dedicata? Care este strategia pentru a adopta noi tehnologii in cadrul companiei? Ai destule resurse interne pentru a-ti transforma obiectivele in actiune?

Cu siguranta ai luat deja in calcul folosirea de noi tehnologii pentru a te adapta mai bine la “noua realitate”.

De aceea, am venit in sprijinul tau cu informatii. Astfel, am conceput o lista cu 14 tendinte in piata de IT, cu aplicabilitate in zona serviciilor de dezvoltare software in regim de outsourcing.

 

Ce spun statisticile despre piata de outsourcing pentru serviciile de software development in 2021?

  • In 2022, investitiile in transformarea digitala sunt preconizate sa ajunga la 1.8 trillion (dolari U.S.) (Statista);
  • Este preconizata o crestere semnificativa pentru piata de outsourcing in IT 413.72 miliarde de dolari la finalul anului 2022 (Statista);
  • Piata de outsourcing va creste cu aproximativ 5% in fiecare an, din 2020-2024 (Global Industry Analytics Report);
  • Industria globala de outsourcing va ajunge la 332.4 miliarde de dolari in 2025 (Grand View Research);
  • Piata pentru PaaS, SaaS si IaaS va creste cu 24% in fiecare an. De asemenea, este preconizat ca piata destinata serviciilor de cloud va creste la 190.32 de miliarde dolari pana in 2023 (Technavio);
  • In 2030 va fi nevoie de 85.2 milioane de oameni ca sa poata acoperi cererea din cadrul companiilor (Korn Ferry Report).
 Tendinte outsourcing si offshore 2022

 

14 tendinte in outsourcing-ul pentru dezvoltarea de software in 2022

 Tendinte outsourcing si offshore 2022

 

  1. Noile trenduri in tehnologie si lipsa de forta de munca reprezinta o problema reala pentru industrii, companii si antreprenori. Aceasta tendinta este resimtita inclusiv de catre marile corporatii care nu mai reusesc sa tina pasul cu schimbarile din piata.
  2. Rolul companiilor care livreaza servicii de outsourcing s-a schimbat: din executanti, in parteneri. Importanta pe care o are adoptarea de noi tehnologii a crescut semnificativ, iar serviciile de outsourcing au fost schimbate. Incepand cu 2022, echipele dedicate de software development vor oferi un numar mai mare de servicii, inclusiv: consultanta, cercetare si dezvoltare (R&D), analiza de date, analiza tehnica, etc.
  3. Mai multa independenta in procesul tehnic, mai mult control in livrarea proiectului. Trendul evident pe care-l impune diversitatea rolurilor si competentelor in cadrul echipelor dedicate de dezvoltare duce la o implicare mai mica a clientului in procesul tehnic, ceea ce le permite furnizorilor sa aiba control in livrarea proiectului.
  4. Companiile de outsourcing au devenit solutii cheie pentru a lucra cu profesionistii scumpi. Cum sunt mult mai putini specialisti in IT, profesionistii au inceput sa-si mareasca preturile, devenind inaccesibili pentru majoritatea companiilor.
  5. Joburile care nu necesita foarte multe competente sunt inlocuite de automatizare. Pentru a creste eficienta costurilor si a timpului pentru livrarea unui proiect, companiile de outsourcing vor investi mai mult in automatizare in urmatorii doi ani. Cum task-urile repetitive si redundante vor fi facute de algoritmi, angajatii isi vor concentra resursele si timpul pentru a se specializa si mai mult.
  6. Calitatea produsului detroneaza costurile. Cu toate ca banii raman un subiect sensibil din cauza impactului pe care l-a avut pandemia, in outsourcing, acum, factorii principali sunt: securitate crescuta, experienta consumatorului si cresterea business-ului.
  7. Mai putina preocupare pentru bugete reduse. Mai mult interes pentru dezvoltarea de solutii care eficientizeaza costurile. Companiile au devenit mult mai constiente de nevoia de a dezvolta solutii care eficientizeaza costurile. Una din alegerile companiilor pentru minimizarea cheltuilelilor consta in stocarea informatiei pe cloud.
  8. Spatiile de lucru hibrid au devenit o realitate. La fel si solutiile digitale dedicate. In 2022 a crescut deja numarul angatatilor care lucreaza de acasa cel putin cateva zile pe saptamana – cu peste 25-30%. Cu alte cuvinte, in 2022 companiile trebuie sa asigure angajatilor un ecosistem care include si digitalul (managementul proiectelor, managementul task-urilor, securitate, solutii de comunicare, etc.). Pentru a se asigura ca au cele mai bune solutii, companiile ar trebui sa ia in considerare servicii de outsourcing.
  9. Securitatea primeste o atentie sporita. Cu cat este mai mare interesul companiei de a migra in online, cu atat devin mai mari riscurile cibernetice. Nu doar clientii si antreprenorii sunt interesati de evolutia pietei online, ci si hackerii, care cauta sa gaseasca noi metode de a accesa sistemele companiilor. De aceea, o abordare a securitatii pe mai multe niveluri devine ceva obligatoriu pentru a eradica riscurile cibernetice.
  10. Inteligenta artificiala si IoT devin prioritati. Exista o atentie sporita pe solutii software ce permit inlocuirea interactiunii umane pentru: indrumarea clientilor (prin utilizarea Inteligentei Artificiale) si oferirea de acces rapid la date relevante – statistici – si tool-uri care sa personalizeze comunicarea si interactiunile (utilizarea IoT-ului).
  11. Dezvoltarea aplicatiilor native – in topul preferintelor. Cu cat creste interesul utilizatorilor si companiilor pentru aplicatii usor de folosit, de la distanta, pentru a le rezolva problemele zilnice, cu atat creste cererea pentru aplicatiile native. Acest trend nu este neaparat o surpriza, considerand avantajele aplicatiilor native, fata de cele web sau hibride: sunt mult mai rapide, mai eficiente, au functionalitati interne, se concentreaza mai mult pe experienta utilizatorului si folosesc limbaje de programare moderne (Swift, Kotlin), etc.
  12. Anumite limbaje de programare sunt mai utilizate decat altele. Atunci cand vine vorba de limbajele de programare pentru dezvoltarea de aplicatii, specialistii indica trio-ul Kotlin-Java-Scala si Python, TypeScript si Flutter.
  13. Un interes mai mare pentru outsourcing-ul serviciilor de dezvoltare software, un profit mai mare pentru companiile de IT. Este preconizat ca industria globala de outsourcing va ajunge la 332.4 miliarde de dolari in 2025 (Grand View Research).
  14. Estul Europei este preferat pentru outsourcing. 70% din cererea globala de software vine din SUA si Europa de Vest. Surprinzator (sau nu), atunci cand trebuie sa aleaga o companie de incredere pentru outsourcing, companiile prefera tarile din Estul Europei).

 

De ce creste piata de outsourcing in 2022?

  • Noul mediu economic a fortat companiile sa-si regandeasca cheltuielile;
  • Angajatii se simt mai implicati la locul de munca avand posibilitatea de a alege unde lucreaza;
  • Acces mult mai usor la specialisti si profesionisti, din toata lumea – o situatie in care toata partile implicate au de castigat: clientul, compania si angajatul;
  • Costuri logistice mult mai mici (spre exemplu, conform unui studiu realizat de PGi, compania salveaza 10.000 de dolari in spatii de inchiriere, pe an, daca are angajatii in regim de telemunca);
  • Este o metoda foarte buna de compensatie pentru lipsa resurselor si a know-how-ului intern;
  • Oportunitate reala de a creste flexibilitatea business-ului;
  • Mai putin timp investit in procese lungi – necesare pentru a crea structuri interne.

*Pentru a oferi o informatie cat mai relevanta si corecta, articolul se bazeaza pe mai multe surse (Statista, Global Industry Analytics, Grand, Technavio, Korn Ferry, Clutch, etc.)

 

Obiective de business schimbate – mai multe nevoie de offshoring

Offshoring-ul este privit cu retinere de catre companii in special pentru ca, cel putin la o prima vedere, pare sa:

  • creasca riscul de somaj in tara companiei (prin angajarea de oameni aflati dincolo de granite);
  • creeze riscul de diferente majore culturale si sociale – ceea ce poate duce a dezvoltari si implementari sub asteptari;
  • genereze riscuri de securitate – prin transferul accesului la date catre un partener.

Este offshoring-ul potrivit pentru business-ul tau in 2022?

In special in domeniul dezvoltarii de software nu exista o solutie care sa fie potrivita pentru toate situatiile.

De exemplu. dezvoltarea de proiecte cu una dintre echipele noastre dedicate de software development (care lucreaza pe model offshore), nu va implica riscurile mentionate mai sus – developerii nostri colaboreaza frecvent cu clienti din intreaga lume pe proiecte complexe care implica un nivel ridicat de securitate.

Totodata, este adevarat ca nu toti providerii de offshoring reusesc sa ofere servicii la o calitate optima. Pentru a te asigura ca ai ales corect compania care ofera servicii de offshore development, tine cont de urmatoarele criterii:

  • mai mult de 10 ani de experienta pe piata de IT – iti ofera garantia ca proiectul tau va fi preluat de o echipa cu experienta;
  • varietate de proiecte in portofoliul companiei – este ilustrativ atat pentru echipele dedicate, cat si pentru industria ta;
  • un numar stabil si mare de angajati – cu cat o companie are mai multi angajati, cu atat ii va fi mai usor sa iti ofere echipa de care ai nevoie;
  • rolurile in echipa oferite de catre companie – o garantie in plus ca te poti baza pe o echipa completa pentru dezvoltarea proiectului;
  • proiecte care nu sunt intrerupte de procesul de recrutare – procesele de recrutare sunt facute pe baza unor tehnologii eficiente si moderne.

Un alt aspect pe care trebuie sa tii cont este faptul ca astfel de servicii pot avea impact semnificativ asupra eficientei business-ului tau:

  • costuri reduse;
  • productivitate ridicata;
  • flexibilitate mai mare.

In 2022 afacerea ta trece prin noi schimbari. Vrei sa migrezi cele mai multe dintre aplicatii in cloud, ai nevoie de echipe cu abilitati inovative, esti mai mult decat oricand interesat de angajarea virtuala, etc.

In raport cu aceste (noi) nevoi, offshoring-ul va juca un rol semnificativ prin:

  • expretiza specifica;
  • adaptabilitate;
  • servicii custom;
  • servicii end-to-end;
  • abordare concentrata pe utilizator;
  • tehnologie de ultima generatie.

 

Dezvoltarea de solutii cu o casa software romaneasca: de ce sa lucrezi cu Roweb in 2022?

Principalele atuuri care ne diferentiaza in piata de offshoring

  • suntem familiarizati cu dezvoltarea de software in peste 30 de tari (vezi cateva proiecte de offshoring din portofoliul nostru):
  • fara bariere culturale si sociale (de exemplu, developerii nostri vorbesc fluent limba engleza);
  • trasparenta totala in procese si control eficient asupra costurilor;
  • parteneriate de durata cu clientii nostri (cel mai lung proiect ongoing – 17+ ani);
  • rating de 5 in platformele dedicate (Clutch, GoodFirms, etc.);
  • abordare agile approach;
  • capabili sa oferim echipe complete si cu experienta (developeri seniori project manageri, analisti de business, scrum masters, UX, product owners, designeri, QA );
  • resurse umane valoroase pentru proiecte: 45% dintre developeri sunt la nivel de senior.

Vezi in portofoliul mai multe exemple de proiecte dezvoltate cu succes de echipele noastre dedicate.

VEZI PORTOFOLIUL


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices