Cum iti poate afecta business-ul lipsa de developeri experimentati in echipele tale (3 scenarii)

Acest articol a fost publicat in categoria Modele Outsourcing, Transformare digitala in .

In timp ce dezvoltarea de aplicatii a devenit un lucru pe care companiile TREBUIE sa il faca daca vor sa ramana relevante pe piata pe termen lung, resursele de developeri talentati, care au cunostinte solide pe tehnologii variate, devin din ce in ce mai slabe. Astfel, nu este surprinzator faptul ca procesele de recrutare pe zona de IT sunt considerate, astazi, provocari majore pentru companiile din intreaga lume.

Pentru evaluarea unui candidat pe software development sunt o serie de criterii de care trebuie sa tii cont simultan – de la limbajele de programare la framework-urile cu care este obisnuit, tendintele din tehnologie de care este interesat, instrumente inovative si soft skills.

  • limbaje de programare (cele mai utilizate limbaje in prezent: Javascript, Java, Typescript, Python, C#, PHP, C++; limbaje de programare de interes pentru viitor: ELM, Rust, Kotlin, Crystal, Google Go);
  • framework-uri (cele mai utilizate in prezent: Angular JS, NodeJS, ReactJS, Django, Laravel, Express JS, Spring, Vue.JS);
  • tendinte in tehnologie (Machine Learning (ML), AI, Cloud Technology, Blockchain, IoT, Mobile Payments);
  • instrumente inovative (cele mai utilizate de catre echipele noastre dedicate: Git & Github, Jira, Stack Overflow)
  • soft skills (rezolvarea de probleme, flexibilitate pentru obiective dinamice, munca de echipa, comunicare, creativitate etc.)

 

Vezi in portofoliul mai multe exemple de proiecte dezvoltate cu succes de echipele noastre dedicate.

VEZI PORTFOLIUL

 

Noul context a schimbat si continua sa schimbe regulile din piata. Aceasta este o realitate perceputa de cele mai multe companii – mici, medii sau mari, start-up-uri sau cu experienta.

Tehnologia isi urmeaza evolutia rapida, generand blocaje pentru o serie de industrii care nu reusesc sa tina pasul cu aceasta.

Finante & Asigurari

termenul de “cashflow” pierde teren, rapid si sigur, in fata celui de “cashless” (credit and debit cards).

Imobiliare

noile tendinte tehnologice transforma utilizatorii in clienti independenti, care cauta instrumente digitale ce le permit tranzactionarii de la distanta.

Transport

utilizarea big data pentru a crea retele eficiente de transfer informational forteaza sistemul clasic sa accepte adaptari si schimbari.

E-commerce & Retail

cele mai multe companii au nevoie de o prezenta online si trebuie sa ofere experiente si produse/serviciii de calitate pentru a putea transforma vizitatorii in clienti.

Domeniul medical

activitatile repetitive si realizate manual sunt consumatoare de timp si blocheaza multe activitati din sistemul medical, in timp ce pacientii asteapta servicii de calitate oferite rapid si eficient.

Astfel, pentru a sincroniza contextul cu cererile din piata, esti fortat sa te bazezi pe acele resurse umane care iti pot transforma nevoile de business in aplicatii functionale.

In timp ce in teorie totul arata perfect si usor de realizat, in practica te lovesti de o serie de obstacole care vor afecta realizarea efectiva a proiectului.

Asa cum arata rezultatele unui studiu recent, principalele motive pentru care un proiect nu se implementeaza cu succes constau in: asteptari nerealiste, lipsa de claritate in definirea livrabilelor si estimarile gresite.

 

de ce ai nevoie de outsourcing

 

 

Vestea buna este ca cele 3 probleme sunt cumva usor de gestionat si sta in puterea ta sa reconsideri strategiile si actiunile pentru a reduce riscurile.

Ce se remarca este faptul ca, la o privire mai atenta, apar alte 3 probleme semnalate care insumate genereaza 17% si pe care nu le poti controla: dinamica pietei, lipsa unor specializari pentru oamenii din echipa, lipsa de experienta a oamenilor din echipa.

Ce nu poti ignora este faptul ca aceste probleme nu vor produce efecte doar asupra unui proiect, punctual, ci si asupra intregii companii. Si, in centrul acestor provocari sta lipsa acuta de developeri experimentati.

Prin prisma celor 16+ ani de experienta pe piata de software development, putem confirma ca o serie de companii fac eforturi mari sa depaseasca astfel de provocari (cele mai multe dintre ele ajungand sa lucreze, in cele din urma, cu echipe dedicate).

Pentru ca gasirea developerilor potriviti este pe cat de importanta, pe atat de complicata, am creat 3 scenarii care sa te ajute sa intelegi mai bine cum poti gestiona corect situatia.

 

SCENARIUL #1: DINAMICA PIETEI

 

Contextul: Compania ta activeaza intr-o industrie afectata puternic de digitalizare (ex. domeniul bancar, imobiliar, etc). In ultimii ani a trebuit sa iti regandesti integral strategia de piata in raport cu noile tendinte tehnologice – pentru a-ti tine compania profitabila, stabila si relevanta pentru clienti.

In timp ce tehnologia modifica semnificativ piata in care opereaza compania ta, cele mai multe dintre activitatile traditionale devin irelevante iar clientii asteapta din ce in ce mai mult servicii la indemana lor.

Asadar, actualizarea unor aplicatii existente sau dezvoltarea unora noi este esentiala pentru a-ti mentine afacerea relevanta pe piata si a te pozitiona puternic in raport cu competitia.

Problema: optimizarea unei aplicatii existente sau dezvoltarea uneia noi implica developeri cu experienta pe anumite tehnologii (noi tehnologii). Defocusarea angajatilor interni pentru a prelua noile proiecte impreuna cu noile provocari este neproductiv. Angajarea de developeri este riscanta si vine la pachet cu angajamente financiare pe termen lung.

Un proiect exemplificator pentru cum poate o echipa externa sa inteleaga rapid nevoile tale de business si cum te poate ajuta sa implementezi la timp toate actualizarile de care ai nevoie

Clientul nostru este Tourpaq ApS, o companie daneza care ofera solutii software operatorilor turistici. Solutiile lor pentru agentii de servicii turistice includ tool-uri pentru SEO, structurarea datelor, gestiune financiara si monitorizare a platilor, ticketing si management al creditelor, optimizare automata a preturilor si solutii de marketing si managementul relatiei cu clientii (CRM).

 

developeri cu experienta

 

Tourpaq avea nevoie de un sistem de management pentru operatori de turism care sa permita utilizatorilor sa gestioneze tot ce tine de activitatea lor dintr-un dashboard unic.

Tourpaq a ales sa lucreze cu noi la acest proiect dupa o serie de discutii preliminare, in care factorul decisiv a fost abilitatea noastra de-a intelege problemele lor specifice si de-a oferi cele mai eficiente solutii, precum si competentele tehnice ale expertilor nostri in software.

Beneficiile clientului pentru externalizarea proiectului:

  • Dezvoltare rapida si de inalta calitate
  • Raspunsuri rapide la cereri de suport sau la cerinte noi
  • Planificare flexibila

Afla mai multe despre acest proiect accesand studiul de caz complet.

VEZI STUDIUL DE CAZ

 

SCENARIUL #2: LIPSA CUNOSTINTELOR EXTINSE – PE NOI TEHNOLOGII – IN ECHIPA

 

Contextul: Detii o afacere care se bazeaza pe solutii tehnice si digitale pentru a vinde produse/servicii pe piata (eCommerce, retail, etc.). Iti cunosti obiectivele de business in egala masura cu nevoile ei, dar cand vine vorba de tehnologie intelegi ca ai nevoie in primul rand de consultanta pentru a alege solutiile potrivite.

Intrucat domeniul de activitate al companiei tale nu are nimic in comun cu IT-ul (desi are foarte multa nevoie de el) angajatii tai nu pot sustine dezvoltarea unei solutii software.

Problema: Amanarea dezvoltarii unor solutii si functionalitati iti poate afecta direct profitabilitatea si pozitia pe piata.

Un proiect exemplificator pentru cum sa obtii solutia de care ai nevoie fara efort si cu eficienta mare de cost

Clientul nostru avea nevoie de o retea sociala cu o piata deschisa, gratuita, pentru micro-afaceri din intreaga lume.

developeri cu experienta

Beneficiile clientului pentru externalizarea proiectului:

  • O echipa care i-a inteles viziunea, care a rezonat cu ea si a contribuit cu idei care sa o imbunatateasca;
  • Datorita migrarii la Node.js, noua aplicatie Ezebee este mai rapida, mai scalabila si mai usor de utilizat.
  • O crestere accelerata a numarului de utilizatori Ezebee, datorita noilor imbunatatiri UX;
  • Incredere solida si comunicare usoara: multumita rezultatelor excelente ale primei versiuni, clientul a considerat ca este o idee mai buna sa se pastreze aceeasi echipa si sa treaca la o alta tehnologie, decat sa caute un alt partener focusat pe Node.js.

Afla mai multe despre acest proiect accesand studiul de caz complet.

VEZI STUDIUL DE CAZ

 

SCENARIUL #3: LIPSA EXPERIENTEI PE PROIECTE SIMILARE

 

Contextul: In urma cu doi ani ai dezvoltat o aplicatie pentru a raspunde anumitor provocari cu care se confrunta compania ta (ex. o solutie de management al relatiei cu clientii pentru a urmari mai usor nivelul de interactiune al audientei cu produsele companiei tale / o solutie web care faciliteaza transferul de documente intre diferite departamente si cu terti, etc.).

Dar volumul de date din companie a crescut semnificativ iar solutia folosita in prezent de angajatii ta nu mai este capabila sa raspunda optim noilor solicitari. Cu alte cuvinte, solutia actuala este depasita si are nevoie de optimizari.

Problema: chiar daca ai echipe interne de IT, developerii tai nu s-au ocupat niciodata de astfel de proiecte. E posibil sa aiba cunostinte solide in domeniu si sa fie perfect capabili sa livreze un rezultat bun. Dar lipsa de experienta specifica pe astfel de proiecte poate genera o serie de costuri:

  • isi pierd concentrarea de la activitatile lor de baza;
  • investesc mult timp in a vedea cum sa isi foloseasca cunostintele in noul proiect;
  • solutia nu va fi implementata la timp si, cu fiecare intarziere, compania ta risca si mai multe blocaje in activitate.

Un proiect exemplificator pentru cum sa eviti blocajele in procese si sa-ti mentii focusul pe obiectivele centrale – chiar si atunci cand ai nevoie de o solutie software

Clientul nostru avea nevoie sa inlocuiasca o solutie desktop pentru companii imobiliare, cu una web si optimizata pentru mobil, si in acelasi timp sa se transfere toate datele.

developeri cu experienta

Pentru a-si mentine angajatii focusati pe proiectele centrale si pentru a se asigura ca solutia finala va raspunde integral cerintelor definite, clientul a ales sa lucreze cu o echipa dedicata de la Roweb. (Clientul a cerut o echipa completa pentru acest proiect, incluzand programatori de back-end, cat si programatori de front-end, designeri si un specialist UX (user experience))

Beneficiile clientului pentru externalizarea proiectului:

  • Mobilitate completa – acces la WHISE CRM pe Android si iOS
  • Conectare dinamica intre WHISE CRM si site-ul agentiei
  • Optiunea de a avea un site optimizat pentru dispozitive mobile si optimizat SEO, dezvoltat de echipa noastra
  • Vizibilitate online crescuta, conducand la mai multe tranzactii de succes
  • Instrumente dedicate pentru a permite reprezentarea exclusiva
  • Acces permanent la notificari, e-mailuri, instrument de planificare si monitorizare

Afla mai multe despre acest proiect accesand studiul de caz complet.

VEZI STUDIU DE CAZ

 

Cum poti incepe un proiect cu o echipa dedicata de la Roweb?

Sa incepi un nou proiect cu noi e usor. Completeaza formularul si trimite-ne detalii cu privire la nevoile tale specifice ale companiei tale. Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil cu un brief de proiect si o estimare de cost (daca informatiile pe care ni le trimiti sunt suficient de complete cat sa ne permita acest lucru).

Inainte de a ne trimite solicitarea de proiect, iata cateva lucruri pe care, cel mai probabil, vrei sa le afli despre noi.

 

TEHNOLOGII PE CARE LE UTILIZAM:

METODOLOGII

  • Agile
  • Scrum
  • Kanban
  • Waterfall

ROLURI PE CARE LE OFERIM

  • Project managers
  • Business analysts
  • Developers
  • Q&A specialists
  • Scrum masters
  • UX Designers

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices