Cum contribuie un inginer DevOps la transformarea digitala a unui business? | Care este rolul DevOps engineer in proiectele de Software Development?

Acest articol a fost publicat in categoria Transformare digitala in .
inginer DevOps

In secolul XXI, meseriile se impart in doua categorii: ceea ce putem numi “meserii clasice”, asa cum sunt cele de avocat, medic, politist etc si meserii moderne, strans legate de transformarea digitala, asa cum sunt cele de software developer, quality assurance software tester sau inginer DevOps.

Si pentru ca orice detinator al unui proiect sau a unei aplicatii are nevoie de transformare digitala pentru a-si creste si dezvolta business-ul, in acest articol discutam despre rolul pe care il joaca un DevOps Engineer in accelerarea calatoriei digitale.

Pe de alta parte, daca iti doresti sa te alaturi echipei de DevOps din cadrul unei companii software, acest articol te poate ajuta sa intelegi mai bine ce ai de facut si cum te poti implica tu in dezvoltarea proiectului.

 

Cum contribuie un DevOps Engineer la procesul de transformare digitala?

Desi face parte din categoria meseriilor moderne, inginerii DevOps sunt rezultatul metodologia Agile, fiind implicati in livrarea solutiilor end-to-end.

Ba mai mult, se vorbeste chiar despre o mentalitate de tip DevOps care contribuie la un control bun asupra mediului de lucru software si care a rezultat prin contopirea celor doi termeni care determina si functia de “DevOps”: dezvoltare (development) + operatiuni (operations).

Rolul inginerilor DevOps este deosebit de important in procesul de transformare digitala, deoarece actiunile lor reprezinta o punte intre toate cele trei elemente implicate: persoane, procese, produse.

Mai precis, inginerii DevOps se ocupa de standardizarea mediilor de dezvoltare si automatizarea eficienta a proceselor pentru a oferi rezultate rapide, sigure si ordonate. Ei contribuie la punerea in practica a unor abordari care permit adaptarea la schimbarile sistemului, fara a afecta in vreun fel calitatea acestuia.

 

Avantajele de a lucra cu o echipa care are ingineri DevOps:

Daca alegi sa lucrezi cu o companie de software development, care include si DevOps Engineers, printre oamenii pe care ii pune la dispozitia proiectului tau, avantajele se dovedesc multiple. Printre acestea amintim:

Livrare mai rapida a rezultatelor unui proiect – prin activitati bine organizate, adaptare la cerintele tale si trendurile existente in piata. Astfel, vei putea sa beneficiezi de o aplicatie sau de un proiect atunci cand ai nevoie. Desigur, deadline-urile depind informatiile stabilite in timpul consultantei tehnice.

Maximizarea resurselor – indiferent daca este vorba de resurse umane sau de alt tip, echipele care includ inginer DevOps asigura valorificarea intregului potential existent. Maximizarea resurselor se poate realiza si datorita faptului ca abordarea DevOps este in acelasi timp una de te tip lean – aducandu-si contributia in eliminarea task-urilor suprapuse, timpilor lungi de asteptare si bug-urilor nejustificate.

Viziune de ansamblu asupra proiectului – rolul unui inginer DevOps este de a face abstractie de secvente si de a aborda situatiile legate de proiect intr-o maniera completa si complexa. Acest lucru poate reprezenta o provocare pentru echipa de lucru din care acesta face parte, dar si o modalitate de a iesi din rutina si de a-si aduce contributia prin idei inovative si solutii eficiente.

Verificare atenta, inainte ca produsul sa plece in productie. Este, poate, unul dintre rolurile fundamentale ale unui DevOps Engineer in procesul de dezvoltare al unui proiect. Astfel, acesta are datoria de a se asigura ca fiecare etapa de dezvoltare este testata corespunzator inainte de a fi trimisa catre productie.

Ca avantaj pentru detinatorii produsului software este faptul ca ei primesc un produs “mai rafinat” si intr-un interval de timp mai redus. Totodata, riscul de respingere al produsului de catre utilizatorii finali este considerabil redus, ceea ce ne face sa ne amintim beneficiul amintit anterior: maximizarea resurselor.

Monitorizare permanenta a proiectului – un task care face parte din agenda de lucru a unui inginer DevOps si care te ajuta pe tine, in calitate de detinator al proiectului (indiferent daca este vorba de un proiect propriu sau de externalizare) sa ai incredere ca obiectivele propuse vor putea fi atinse in timp util.

Colaborare buna – daca echipa alocata include oameni cu experienta, care se pot ocupa de proiectul tau, colaborarea va decurge bine, iar tu vei fi informat cu privire la etapa. Asadar, un DevOps Engineer contribuie la fluidizarea proceselor de lucru si imbunatateste comunicarea.

Dobandirea unui avantaj competitiv – Inginerul DevOps se asigura ca toate actiunile privind proiectul tau decurg bine, iar tu, la randul tau, poti capata un avantaj competitiv.

 

Principiile metodologiei DevOps:

Aceste principii se dovedesc demne de urmat atat pentru cei care aleg sa lucreze cu o echipa de software development care are printre membrii sai ingineri DevOps, dar si pentru cei care se pregatesc sa urmeze o cariera in acest domeniu.

  • Activitatea intregii echipe de dezvoltare este centrata pe client. Actiunile sunt orientate catre dezvoltarea unui produs care sa fie acceptat de utilizatori si care sa le aduca plus valoare.
  • Toti cei din echipa isi asuma responsabilitatea pentru dezvoltarea proiectului, de la inceputul acestuia si pana la final.
  • Echipe sunt bine definite, fiecare membru cunoscandu-si abilitatile si rolul in cadrul proiectului. Totodata, echipa este capabila sa functioneze autonom.
  • Membrii echipei sunt liberi sa puna intrebari si sa vina cu idei de dezvoltare.
  • Optimizarea operatiunilor de dezvoltare este prioritara.

 

Daca te afli in cautarea unui job de DevOps Engineer…

inginer DevOps
  • Suntem o companie romaneasca prezenta pe piata IT din 2004. Experienta ne-a ajutat sa invatam cum sa facem fata multor provocari din industrie si sa ne construim filosofia catre valorificarea resurselor umane.
  • Suntem interesati de o continua dezvoltare. Avem o echipa de 130+ de angajati, iar scopul nostru este sa gasim in permanenta oameni care sunt pe aceeasi lungime de unda cu noi.
  • Peste 50% dintre angajatii nostri ocupa functii de seniori.
  • Ai ocazia sa lucrezi la proiecte interesante si complexe, unele dintre ele remarcandu-se remarcate si prin amploare. Avem clienti alaturi de care lucram de mai bine de 18 ani, leaderi in domeniul lor de activitate, si care au decis sa pastreze colaborarea cu noi datorita faptului ca sunt multumiti de rezultatele aduse.

Vezi Joburile noastre pe LinkedIn

 

Daca reprezinti o companie care vrea sa-si accelereze procesele de transformare digitala intr-un mod strategic – iata de ce ar trebui sa lucrezi cu echipele Roweb:

  • Avem echipe de software developeri dedicate proiectului tau. In functie de complexitatea aplicatiei pe care vrei sa o dezvolti, vom aloca un numar de specialisti cu experienta care sa se ocupe de proiect.
  • Modelul de lucru pe baza de echipe dedicate inseamna oameni care sa se ocupe de proiectul tau si care sa-ti poata oferi estimari corecte. Partea de consultanta tehnica pe care o oferim inca de la inceput reprezinta, de asemenea, un mare plus, deoarece te poate ajuta sa-ti dai seama de specificatiile aplicatiei si de ce ai putea avea nevoie pentru a o imbunatati.
  • Suntem o companie de software house din Romania care livreaza solutii custom, adaptate nevoilor clientilor si care sunt dezvoltate pe baza tehnologiilor moderne.

Iar daca ai nevoie de sprijinul unei echipe complete de software development, care include ingineri DevOps, nu ezita sa ne contactezi.

Cere o estimare!


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices