Internship Roweb | De la interni la junior devs (generatia 2022)

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, Evenimente de cariera, For the love of programming, Stagiul de Vara Roweb in .

 internship Roweb

Dupa ce am vazut perspectiva coordonatorilor si mentorilor, in ceea ce priveste internshipul care tocmai s-a incheiat, revenim cu un alt material pe blog care ne ofera cateva detalii despre cum s-au vazut lucrurile din partea internilor. 

Astfel, in acest material, curiozitatea ne-a facut sa ne cunoastem mai bine tinerii colegi pe care i-am rugat sa ne impartaseasca cateva detalii atat despre experienta din internship, cat si despre pasiunile lor. 

Si facem cunostinta cu Larisa, Radu, Andrei, Florin, Ionut – care fac parte din departamentelor de .NET & PHP din Craiova si cu Razvan, Stefan, Ionut G., Mihaela, Adrian, Alexandru, Alin, Stefania, Dragos – care fac parte din departamentele de PHP, .NET & QA din Pitesti. 

 internship Roweb

Cu ce ai ramas in urma internshipului?  

Larisa: Am invatat foarte multe lucruri, dar cred ca in principal am inteles ce presupune un flux de lucru complet: de la preluarea task-urilor, la solutionarea, primirea si implementarea feedback-ului, debugging, documentare etc. 

Radu: Am acumulat foarte multe cunostinte teoretice, pe care le-am pus imediat in practica. Eu invat programare de putin timp (aproximativ un an) si toate informatiile pe care le-am adunat in ultima vreme mi-au fost foarte utile. Totodata, am invatat sa ma documentez si sa caut informatii. Programarea e ca un examen, in care esti lasat cu cartile deschise pe banca. Insa, trebuie sa stii ce sa cauti ca sa rezolvi ce ti se cere. 

Andrei: Odata cu internshipul, am descoperit ce inseamna sa lucrezi in echipa, sa colaborezi cu ceilalti colegi, sa pui intrebari si sa primesti feedback. 

Florin: Dincolo de cunostintele teoretice si aplicarea lor propriu-zisa, am vazut cum se preia un task, cum se desfasoara tot procesul. La inceput, am rezolvat anumite task-uri in paralel cu mentorii si a fost un exercitiu care m-a ajutat sa invat, prin comparatie, din experienta celor care cunosc mai bine proiectul si tehnologiile. 

Ionut: Am inceput sa lucrez cu React si sa folosesc Laravel. Totodata, pot sa mentionez si partea de lucru in echipa. Impreuna cu un alt coleg din internship am realizat o aplicatie de organizare a task-urilor si am invatat cum sa lucram in echipa. 

Stefan: In cadrul internshipului am avut ocazia sa invat tehnologii noi, precum Laravel si React, cu ajutorul carora sa pot realiza aplicatii web stabile si rapide.  

Razvan: Internshipul m-a facut sa realizez ca lucrul in echipa este cheia unui proiect de succes. Colegii au fost de fiecare data deschisi in a-mi da un hint care a ajutat la rezolvarea fiecarei probleme pe care o intampinam. Totodata, am inteles pasii care trebuie facuti de la preluarea unui task pana la finalizarea acestuia.

Ionut G.: Am invatat foarte multe lucruri noi: sa ma documentez, sa caut informatii si sa lucrez in echipa.

Mihaela: In acest internship, am inceput sa lucrez cu React si WordPress (pe care nu le mai folosisem pana atunci). Totodata, am invatat ce inseamna sa lucrezi in echipa si sa colaborezi cu ceilalti colegi.

Adrian: A fost o perioada in care am acumulat cunostinte despre tehnologiile cu care lucrez, precum si despre ce presupune munca de echipa. 

Alexandru: Pentru mine, stagiul de practica si internshipul au fost o buna oportunitate de a invata cum sa lucrez in echipa si sa pun intrebari. Totodata, mi-am imbunatatit cunostintele despre limbajele de programare.

Alin: In urma acestei experiente am dobandit extrem de multe cunostinte teoretice. Dar din punctul meu de vedere, cel mai important aspect invatat este colaborarea cu oamenii din jur, care te ajuta sa evoluezi si sa intelegi mai repede anumite lucruri.

Dragos: Am vrut sa vad ce presupune partea de QA. Mai ales ca nu se preda la facultate, iar internshipul acesta a fost peste asteptari. Modul de lucru a fost unul interesant. Am avut situatii in care feedback-ul de la client era transformat in task si aparea, astfel, o imbunatatire a calitatii proiectului.  

Mi se pare interesanta Θ™i partea de testare automata, in care ai posibilitatea sa realizezi un script, care sa te ajute sa semnalezi buguri in mai multe parti ale aplicatiei sau ale platformei web. 

Stefania: Internshipul a fost ocazia perfecta pentru mine sa invat sa ma organizez. In plus, am inceput sa am mai multa incredere in mine si am inceput sa-mi dezvolt skillurile de QA. 

Ce provocari au adus task-urile din internship?  

Larisa: Inca de la inceput, am avut parte de provocari. Ni s-au dat materiale pe care sa le studiem si a trebuit sa pastram un ritm constant de dezvoltare. De asemenea, provocarea a constat in faptul ca, atunci cand eu am venit la Roweb, stiam doar React, iar acum am invatat sa lucrez cu .NET si Vue.Js. 

Radu: As putea spune ca pentru mine totul reprezinta o provocare pentru ca totul e relativ nou. Iar asta nu poate fi decat un lucru pozitiv pentru ca imi place sa-mi tin mintea antrenata si nu ma plictisesc. 

Andrei: Momentan, task-urile pe care le am de solutionat nu sunt foarte complexe. Fac parte din echipa care se ocupa de realizarea unei aplicatii din industria salubritatii si invat cum se desfasoara intreg procesul. Provocari apar zilnic, dar cu ajutorul echipei si coordonatorilor sunt usor de depasit. 

Florin: O provocare a fost faptul ca am fost integrat intr-un proiect complex, interesant, dar care implica multe functionalitati. Mi s-a explicat proiectul si am fost integrat in proces, insa task-urile au adus si continua sa aduca provocari. 

Ionut: Cea mai mare provocare a fost partea de organizare. Trebuia sa ne impartim task-urile, sa ne coordonam si sa ne completam. De asemenea, faptul ca odata cu internshipul am inceput sa lucrez intr-un proiect real a fost o provocare, dar m-a ajutat sa-mi accelerez ritmul de invatare. 

Razvan: La inceput, proiectul pe care l-am realizat pe baza tutorialelor urmarite nu a parut o provocare, insa asta avea sa se schimbe atunci cand am vazut ce inseamna sa lucrezi pentru un client. Cea mai mare provocare a fost crearea primului site, de la cap la coada, fiind si o oportunitate de a invata o multime de lucruri noi.

Stefan: A fost o provocare destul de mare pentru mine acomodarea cu workflow-ul crearii unei aplicatii de la zero si lucrul cu tehnologii noi. Cred ca cel mai important pentru mine in aceasta perioada a fost suportul pe care l-am primit din partea mentorilor care au dat dovada de profesionalism si real interes pentru dezvoltarea noastra ca programatori.

Ionut G.: Fiind la inceput de cariera, fiecare task este o provocare. Insa cea mai mare provocare este atunci cand invat ceva nou. Am primit documentatia necesara, am cautat informatii suplimentare si am inceput sa invat si sa dezvolt respectivele task-uri. 

Mihaela: Momentan sunt inca in faza de inceput si, asa cum este firesc, nu am task-uri foarte complexe. Stiu, in schimb, ca sunt pe drumul unei dezvoltari continue si ca programarea inseamna sa inveti constant din provocari.

Adrian: Au aparut destul de multe provocari in momentul in care am inceput sa lucrez la proiect impreuna cu restul echipei pentru ca este un proiect complex si am avut multe de invatat despre acesta. Insa, cu ajutorul colegilor am reusit sa inteleg functionalitatile acestuia. 

Alexandru: Nu am intampinat mari dificultati, deoarece am primit task-uri adaptate nivelului meu de pregatire, dar care imi permit sa evoluez si sa ma dezvolt. Au fost zile in care am intampinat mici dificultati cu care singur nu am reusit sa ma descurc, dar cu ajutorul mentorilor le-am facut fata.

Alin: Fiind ceva relativ nou, am vazut intreaga experienta ca pe o provocare. De la lucrul in echipa, pana la intelegerea task-urilor primite (chiar daca nu erau foarte complexe) si mai apoi la implementarea acestora.Toate aceste provocari ne-au tinut “in priza” si ne-au ajutat sa ne dezvoltam.

Dragos: Cred ca partea de definire a bugului a fost cea care a venit cu cele mai multe provocari. Practic, sa ii spui developerului care este problema si ce trebuie solutionat. 

Stefania: Poate suna putin ciudat, dar provocarea a fost sa comunic. Insa, am realizat importanta rolului QA si a faptului ca ceea ce semnaleaza o persoana care ocupa o astfel de pozitie este ascultat si luat in calcul. 

Ce pasiuni ai in afara jobului?  

Larisa: Am facut tenis de performanta 6 ani. In general, imi place sportul. In afara de tenis, am mai jucat volei, am facut inot. Pot spune ca imi place ca miscarea ma ajuta sa ma relaxez si sa-mi eliberez mintea. Dar imi plac si alte activitati, cum ar fi sa desenez in creion si sa joc LOL (o pasiune destul de comuna in randul programatorilor πŸ™‚ ). 

Radu: Cred ca de-a lungul timpului am incercat mai multe activitati si am avut mai multe hobby-uri. Cubul Rubik ma pasiona la un moment dat. Am participat chiar la o competitie si am reusit sa ocup locul 37 din 100. Imi aduc aminte si acum ca, pentru a ajunge la performanta de a rezolva cubul rubik in 8,9 secunde (recordul meu personal), exersam si de 100 de ori pe zi. 

In liceu, imi placea Matematica si mergeam la Centrul de Excelenta din orasul meu. M-am calificat si la etapa nationala a Olimpiadei de Matematica, dar am ales sa merg la Nationala la Olimpiada de Engleza 🙂. 

De asemenea, la un moment dat, ma pasionau trucurile de magie. Am avut chiar ocazia sa-mi intalnesc unul dintre idoli, castigand bilete la unul dintre show-urile lui. Acum, imi place sa desenez anime-uri si petrec mult timp facand diverse schite. 

Andrei: Imi place sa ma uit la seriale, iar in curand o sa reiau si mersul la sala. Chiar unul dintre colegi (Radu) mi-a recomandat serialul Blacklist si imi place. 

Ionut: Imi place sa joc fotbal, CS si sunt pasionat de modelare 3D. Cred ca daca nu as fi ales cariera de software developer, as fi optat pentru ceva care are legatura cu partea de modelare 3D. 

Florin: Cred ca fotbalul e principala pasiune. Merg la fotbal cu echipa din Craiova in fiecare saptamana. Ma uit la fotbal. Echipa mea favorita e FC Barcelona. Insa, in liceu, eram pasionat de a crea jocuri mici care puteau fi accesate de pe Mobile. Cumva, partea de development este si o pasiune. Nu ramane doar la nivel de job. 

Razvan: Ma pasioneaza domeniul auto, de la mecanica pana la estetica. O alta pasiune este editatul video si foto. Imbinand aceste doua pasiuni, pe langa job, realizez videoclipuri care au ca subiect domeniul auto.

Stefan: Una dintre activitatile care ma ajuta sa ma relaxez este designul digital. Ma ajuta sa imi exprim creativitatea si sa pun in forme si culori ideile care imi ocupa mintea. Un alt subiect interesant pentru mine este psihologia deoarece ma ajuta sa inteleg mai bine atat propriul comportament, cat si al oamenilor din jurul meu. 

Ionut G.: Sunt pasionat de auto, imi place sa lucrez la masina, sa o modific (sau mai bine spus, “personalizez”), imi plac jocurile video (cel mai mult, Counter-Strike), iar acum urmeaza sa ma reapuc de sport, sa merg la sala de fitness.

Mihaela: Printre pasiunile mele este desenul. Ba chiar am participat la un concurs de desen cand eram mai mica unde am luat locul trei. Pe langa asta, imi place muzica si de aceea am invatat sa cant la chitara bass. Acum invat sa cant la chitara acustica si in viitor ma tenteaza sa invat sa cant la pian. In general, imi place sa imi tin mintea ocupata si sa invat chestii noi.

Adrian: Obisnuiesc sa fac miscare, sa joc des tenis de masa, iar atunci cand e cald, imi place sa ies la alergat. 

Alexandru: In timpul liber joc fotbal si ma uit la filme. De asemenea, sunt pasionat de anime-uri si jocuri pe calculator.

Alin: Imi place foarte mult sportul, in principal fotbalul si handbalul la care obisnuiesc sa ma uit cu prietenii mei. Pe langa asta, jocurile video nu prea au cum sa lipseasca, iar o seara de FIFA este mereu binevenita.

Dragos: Putinul timp care imi mai ramane intre job si facultate imi place sa il impart intre a juca CS, alergat si plimbari. 

Stefania: Imi plac jocurile video. Toate jocurile care imi ofera senzatia de adrenalina. De asemenea, sunt interesata sa invat limbi straine. Deocamdata, cunosc (pe langa limba engleza) germana, suedeza si studiez (pe cont propriu) japoneza. 

Spune-mi o calitate care te-a ajutat sa te descurci la internship si care iti este de folos in cariera de software developer? 

Larisa: Ambitia. Vreau sa invat cat mai multe. Sunt o fire curioasa si imi place sa ma dezvolt. 

Radu: Cred ca sunt genul de persoana care prinde repede informatii. Toate hobby-urile pe care le-am incercat de-a lungul timpului m-au ajutat sa dobandesc o capacitate de invatare rapida. 

Andrei: Nu cred ca tine foarte mult de o anume calitate, cat tine de pasiunea pentru programare. 

Ionut: Perseverenta. Nu renunt atunci cand am un task mai dificil, ci continui sa caut solutii si incerc sa gasesc cele mai bune raspunsuri. 

Florin: As spune curiozitatea. Atunci cand am un task nou de rezolvat (dar si cand ceilalti colegi vorbesc despre alte task-uri care nu imi vor fi atribuite, dar care au legatura cu proiectul) mi-am dezvoltat un skill din a cauta detalii pe internet sau a-i intreba pe mentori. Iar ei imi explica astfel incat data viitoare cand ma lovesc de acele lucruri sa stiu cum sa abordez problema. 

Razvan: Curiozitatea. Mereu am vrut sa invat cum se face un anumit lucru, iar acest intership mi-a oferit ocazia sa gasesc raspunsuri la toate curiozitatile pe care le aveam despre cum se scrie un program / site web de la zero.

Stefan: Curiozitatea cred ca m-a ajutat cel mai mult pe parcursul internshipului fiindca m-a determinat sa aflu toate detaliile interesante legate de programarea web. La suprafata, domeniul IT cred ca poate parea anost si complicat pentru o persoana care nu lucreaza in domeniu. Insa, rewarding in cariera unui software developer este faptul ca produsul pe care el il dezvolta are un impact important asupra vietii de zi cu zi a oamenilor.

Ionut G.: Cea mai importanta calitate a mea, care se leaga si de job, este ambitia. Sunt dornic sa invat cat mai multe lucruri noi si nu ma dau batut daca nu reusesc in scurt timp sau din prima. Intotdeauna continui sa caut solutii pana rezolv problema.

Mihaela: Cred ca ambitia si dorinta de a invata lucruri noi.

Adrian: Ma consider o persoana curioasa, iar asta m-a ajutat de-a lungul timpului sa acumulez informatii si sa ma dezvolt. 

Alexandru: Ambitia. Vreau sa invat lucruri noi si sa imi fac treaba cat mai bine.

Alin: Probabil, perseverenta este cea mai importanta calitate. Daca-ti doresti ceva si daca muncesti indeajuns, cu siguranta vei reusi sa obtii.

Dragos: Atentia la detalii. Un QA Engineer trebuie sa fie atent la toate detaliile proiectului, sa ia in calcul fiecare situatie si sa se asigure ca totul functioneaza. Iar eu simt ca asta ma defineste. 

Stefania: Rabdarea si atentia la detalii. Consider ca un tester are nevoie de aceste calitati pentru a putea sa-si faca bine treaba. 

What’s next? 

Pentru interni, incheierea acestei perioade a insemnat primul pas pentru cariera de junior developer. 

Ei vor ramane alaturi de Roweb in calitate de angajati, continuand procesul de integrare in echipa si in proiecte. Iar mentorii si coordonatorii vor supraveghea activitatea tinerilor pana cand acestia vor dobandi independenta totala in solutionarea task-urilor.

De ce sa te inscrii la internshipul Roweb 2023?  

Anul 2023 aduce un nou stagiu de practica si un nou internship. Iar daca te numeri printre cei care intentioneaza sa aplice la acest program de cariera, iata cateva aspecte pe care sa le iei in considerare: 

  • Imbunatatim constant procesul si activitatea de la stagiul de practica si internship, tinand cont de tendintele din piata, tehnologiile aparute si proiectele pe care le avem in dezvoltare. Evenimentul este unul cu traditie de peste 8 ani.  
  • Stagiul de practica Roweb este echivalent cu practica necesara la facultatile tehnice. Asa ca vei primi o adeverinta care sa ateste participarea ta la un astfel de eveniment.  
  • Atat stagiul, cat si internshipul se bazeaza in special pe aplicarea cunostintelor acumulate (parte practica), oferirea de exemple si indrumari.  
  • Internshipul Roweb este platit, iar dupa incheierea sa, ai ocazia sa devii parte din echipa, in calitate de angajat.   
  • La stagiul de practica si la internship ai mentori dedicati, care sa te coordoneze si sa te ajute sa inveti si sa te dezvolti. 

Pregatit sa te alaturi echipei Roweb? Stay tuned! In 2023 avem in plan o serie de programe de cariera interesante.


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices