#SustinemPerformanta | Interviu Eriko Nitu – campion mondial la Ashihara Karate (in 2023)

Acest articol a fost publicat in categoria Diverse, Evenimente de cariera, For the love of programming, Noutati Roweb, Stagiul de Vara Roweb in .
Interviu Eriko Nitu Ahihara Karate

Eriko Nitu este elev al Colegiului National I.C. Bratianu din Pitesti si, in 2023, a devenit campion mondial la Ashihara Karate la categoria 70 kg.

Am crezut in potentialul sau si ne-am dorit sa fim parte din povestea sa de succes. Astfel, participarea lui Eriko la Campionatul Mondial din Japonia a fost posibila și cu ajutorul Roweb. (aceasta fiind una dintre actiunile de implicare in comunitate prin sustinerea valorilor locale realizate de companie în 2023).

De curand ne-a vizitat la sediul Roweb unde colega noastra, Lorena Iordache (HR Manager), l-a invitat sa ne povesteasca mai multe despre ce inseamna viata de campion si cum arata parcursul unui performer, de la obiectiv la reusita.

Prima ta amintire legata de karate: cum a inceput pasiunea pentru acest sport?

Pasiunea mea pentru Ashihara Karate a inceput pentru mine in clasa I. Pot sa spun ca a mers mana in mana cu scoala. Tin minte ca, la inceput, eram foarte stangaci. Faceam multe exercitii la antrenament total invers decat colegii mei 🙂 , dar imi placea mult ceea ce faceam. Si asa am decis sa practic acest sport.

Prima oara cand te-ai urcat pe podium cati ani aveai?

Eu am inceput in 2012 si in 2014 am avut prima competitie. Am fost la Campionatul European in Ungaria si am castigat locul al II-lea.

Si atunci ai simtit ca ai stofa de campion mondial… 🙂

A fost destul de important pentru mine si m-a motivat sa continui.

Si cum s-a resimtit schimbarea dupa ce ai castigat locul al II-lea la Campionatul European? Cum te-ai pregatit mai departe?

Am continuat sa vin la antrenamente, am sustinut toate examenele si asa am crescut si in grad.

Cate antrenamente faceai pe saptamana?

Ma antrenez zilnic. 2 ore sau 1 ora si jumatate – depinde cat tine antrenamentul.

Descrie-mi o zi obisnuita din viata ta inainte de competitie. De exemplu cu 2-3 saptamani inainte de Campionatul Mondial din Japonia.

De exemplu, inainte de Campionatul Mondial au existat antrenamente zilnice si multe sacrificii. Tin minte ca veneam de la scoala sau de la meditatie obosit si trebuia sa merg, totusi, la antrenament pentru a ajunge la forma dorita. Am facut antrenamente de conditionare fizica, antrenamente de tehnica, antrenamente de lupta. Si, pe langa antrenamentele de la sala, faceam si antrenamente acasa special pentru a ajunge la performanta.

Sunt anumite echipamente de care ai nevoie pentru a te antrena?

Da. Echipamentul de lupta sau pentru forta diferite gantere. Nu ai nevoie de ceva extravagant. Eu fac multe antrenamente cu greutatea corpului. Sunt mult mai benefice si mai sanatoase.

Pe parcursul antrenamentelor ai avut si o persoana dedicata care sa te ajute pe partea de mental? Cineva care sa te incurajeze?

Nu. Ma descurc singur pe aceasta parte.

Pentru ca tot vorbeam ca esti in clasa a XII-a la un liceu de top din Arges, cat de greu ti-a fost sa echilibrezi pasiunea pentru Ashihara Karate cu invatatul?

Scoala este prioritara pentru mine si sportul m-a ajutat in acest sens. Ashihara Karate m-a disciplinat si pot spune ca am preluat perseverenta si determinarea din karate si le-am aplicat in viata de zi cu zi, aceste calitati ajutandu-ma sa ajung unde sunt astazi.

Eriko, poti sa-mi spui care este, in opinia ta, secretul pentru a deveni campion mondial?

Eu consider ca NU este vorba despre talent. Trebuie sa ai si un pic de talent, dar, pentru a atinge performanta, eu cred ca trebuie sa fie 100% munca. Si asta am facut: am muncit mult si am reusit sa castig acest titlu.

Daca ar fi sa punem, totusi in procente: intre munca, talent si mindset, cat ai aloca la fiecare?

Atunci as spune: 90% munca, 10% mindset si…talentul zero 🙂

Acum ce planuri ai legate de karate si de participarea la competitii?

Detin centura neagra 1 dan si mi-as dori sa dau, in viitor, examen pentru centura neagra 2 dani, adica sa obtin gradul de sensei. Este un examen pe care trebuie sa il dau in Japonia. (Se poate organiza si in tara, dar doar cu acordul celor din Japonia.)

Noi ne-am cunoscut mai devreme, ai participat la o prezentare Roweb pentru Ziua Portilor Deschise impreuna cu echipa de elevi de la liceul pe care il urmezi. Poti sa imi spui cateva cuvinte despre ce ti-a atras atentia, ce ai retinut?

Mi-a placut mult ca am aflat cu ce limbaje de programare lucrati si ca am vazut cum arata o zi de munca la voi in companie. Cred ca este important sa vedem asta ca sa stim la ce sa ne asteptam in viitor.

Te vezi intr-un astfel de rol pe viitor? De programator?

Da, eu imi doresc sa urmez Politehnica – Automatica – si apoi sa lucrez in IT.

Vezi ceva ce o companie, precum Roweb, ar putea face pentru tinerii ca tine inca din perioada liceului?

Eu cred ca sunt foarte multi tineri care nu stiu ce vor sa faca in viitor si un program care sa le arate ce inseamna sa fie IT-isti i-ar ajuta mult sa aleaga aceasta specializare, daca se regasesc. Eu tot intr-un astfel de eveniment mi-am descoperit pasiunea pentru IT.

Este vreun motto sau un citat care te inspira si in care te regasesti?

Da, este din Ashihara Karate Dojo Kun. Un motto dupa care ma ghidez si pe care l-am aflat inca de cand am intrat prima data in sala de antrenament:Arat tot ceea ce pot azi si lupt sa ma perfectionez pentru maine!


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices