#Internship2021@Roweb: De la stagiu de practica si internship, la integrarea intr-o echipa de proiect

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming in .

(articol-interviu cu mentorii si internii din programul Roweb 2021)

 

Ce a insemnat experienta internship-ului pentru studentii care au participat in program?

Cum te-a ajutat concret experienta internship-ului in dezvoltarea ta ca developer?

Alin:

Profesional, acest program de internship m-a ajutat sa aprofundez si sa construiesc peste bazele pe care le aveam. Ca om, am invatat sa ma integrez mai mult, sa imi spun fara rezerve parerea daca stiu ca poate contribui cu ceva folositor si sa inteleg ce inseamna sa fii parte dintr-o echipa de dezvoltare.

Teodor:

Pentru mine, atat stagiul, cat si internshipul au reprezentat oportunitati de a ma integra in domeniul practic al developmentului in IT. Cu ajutorul modulului de practica am invatat tehnici utile de programare si m-am familiarizat cu tehnologiile cu care, ulterior, am lucrat efectiv in internship (si pe care le folosesc si acum in proiect).

Alina:

Pentru proiectul la care am lucrat (platforma de imobiliare, frontend) am invatat cum sa utilizez, cu relativ putin efort, libraria PrimeReact pentru a crea componente cu functionalitati multiple (de exemplu, tabele cu sort, filter, global search etc.), care arata, totodata, si foarte bine. Pe langa asta, am creat teste automate pentru componentele deja dezvoltate folosind Cypress si am folosit Knockout pentru a crea butoane, tabele etc.

Daniel:

De mic am avut o pasiune pentru calculatoare si asa am descoperit programarea. Programul de internship m-a ajutat sa vad cum pasiunea se transforma in realitate, sa prind incredere in mine si in ceea ce stiu si a fost inceputul evolutiei mele in acest domeniu. Firma a contat in parcursul meu de pana acum si mi-a usurat acomodarea. Am gasit in companie o atmosfera placuta si destinsa, iar colegii sunt foarte amabili si implicati.

Alex:

Din internship cred ca am castigat cel putin 3 lucruri pentru evolutia mea profesionala: sa devin mai independent pe partea de invatare (documentatii, plugin-uri etc), sa aplic practic elementele invatate – am vazut cum functioneaza efectiv anumite tehnologii pentru ceea ce aveam eu nevoie sa dezvolt, si sa socializez si colaborez mai bine in echipa din care fac parte.

Andrei

Stagiul de practica a inceput cu un proiect in React in cadrul caruia urma sa fie dezvoltat un site de expunere de produse (pantofi sport). La inceput nu stiam nimic despre domeniu si tehnologii si mi-a fost greu sa urmaresc cele prezentate de mentor, dar facand putin research acasa, am inceput sa inteleg.

Cam totul a fost nou pentru mine, C#, React si chiar si folosirea SQL Server pentru baza de date. Notiunile invatate au ajuns sa imi fie folositoare si azi, ajutandu-ma real sa evoluez ca programator.

 

De la stagiar la intern si acum developer ca parte dintr-o echipa de proiect. Cum a fost trecerea prin aceste 3 etape?

Alex:

Inainte de experienta Roweb nu am avut ocazia sa lucrez cu anumite tehnologii si sa fiu parte dintr-un proiect care sa presupuna dezvoltari de care eu eram interesat.

In faza de practica initial a fost o parte de invatare – Sorin (mentorul meu) mi-a dat acces la materiale de studiu tocmai pentru a-mi asigura o baza de la care sa plec. Odata fixate informatiile de pornire, am trecut la un nivel practic: dezvoltarea unui proiect (un site de e-commerce). Ori de cate ori simteam ca ma blochez, gaseam suport si feedback constructiv ca sa pot merge mai departe. Proiectul m-a ajutat sa invat tehnologii noi pentru mine: Vue.JS si Bootstrap.

Am reusit sa asimilez destul de rapid informatiile si sa evoluez in aplicarea lor, asa ca urmatorul pas a fost accesul la un proiect real facut pe Knokout.JS pe care acum il refac cu Vue.JS. Faptul ca acum sunt parte din echipa de dezvoltare a unui proiect important din portofoliul Roweb este un pas care ma motiveaza sa evoluez si mai mult si o sansa reala de a creste profesional.

Teodor:

Tranzitia de la practica la internship nu a fost dificila intrucat am privit stagiul ca fiind mai degraba o oportunitate de a asimila fiecare informatie noua decat ca pe o competitie pentru a obtine un loc in echipa de proiect. In internship, am reusit sa progresez, integrandu-ma efectiv intr-o echipa alaturi de mentor si colegi. Pe langa informatiile tehnice, un lucru valoros pe care l-am invatat a fost ca, pentru a ma dezvolta, trebuie sa pun on-hold orice orgoliu profesional sau personal si sa nu renunt atunci cand lucrurile devin dificile.

Alin:

Am avut mai multe optiuni pentru stagiul de practica pentru anul II la Automatica, dar Roweb s-a dovedit a fi cea mai buna alegere pentru mine. Pe parcursul practicii am dezvoltat tehnologii pe care nu le-am mai utilizat inainte, sau cel putin nu le aprofundasem. Modul de lucru a fost foarte lejer, dar, in acelasi timp, strict. In aceasta perioada am dezvoltat efectiv cu tehnologii care ma atrag (API, User Interface, back-end) si mi-a placut ca am gasit deschidere sa ma integrez usor in colectiv.

Pe durata internship-ului am avut placerea de a intra pe proiect cu un mentor care imi intelegea nevoile si golurile care urmau sa fie umplute pe parcurs. Proiectul avea focus pe “handling transactions of very large sums of money”, sau cel putin asta era una dintre multele facilitati ale proiectului. Tehnologiile folosite au fost PHP pentru API si ReactJs pentru user interface. In timp, am avut ocazia de a veni cu idei proprii, mai ales pe partea de design.

Daniel:

In cadrul stagiului de practica am realizat o aplicatie web de la zero cu ajutorul mentorului.Tehnologiile folosite au fost React, .Net(C#) si SQL Server. Notiunile invatate au fost foarte folositoare si am putut sa le aplic si mai departe in internship. In perioada internship-ului am avut o perioada de acomodare in care am aprofundat tehnologiile pe care trebuia sa le folosesc la proiectul la care urma sa lucrez, acesta fiind unul dintre proiectele firmei, Tourpaq.

Aici am avut foarte multe de invatat despre cum se lucreaza la un proiect real si munca in echipa. Am avut de implementat task-uri care nu aveau un deadline si asta a fost foarte bine pentru mine pentru ca nu aveam o presiune foarte mare. Colegii din echipa m-au ajutat foarte mult, cand am avut probleme pe care nu am stiut sa le rezolv. Le-am cerut ajutorul si am rezolvat impreuna. Cand terminam un anumit task i-l prezentam mentorului care imi dadea un feedback constructiv si mi-a aratat partile bune si partile rele pe care le-am implementat.

Andrei:

In internship, am dezvoltat un proiect in Angular, pornind de la un boilerplate ce avea doar partea de login si intrare intr-un homescreen. Mentorul mi-a dat task-uri care nu aveau un deadline exact (si asta a fost foarte bine pentru ca nu am simtit nicio presiune). Rolul lor era de a ma acomoda cu Angular.

Desi proiectul nu avea o directie exacta (parte de login, useri, grupuri, si asignarea userilor in diferite grupuri), m-a ajutat sa trec prin multe scenarii ce pot fi intalnite in programare. Aveam libertatea de a aduce imbunatatiri task-ului, iar implementarea era la latitudinea mea. Cand simteam ca task-ul era gata, i-l prezentam mentorului si imi oferea feedback constructiv, analizand atat greselile mele, cat si partile bune.

Tot in cadrul internship-ului am inceput sa lucrez la unul dintre proiectele firmei. Aici am invatat cu adevarat despre lucrul intr-un proiect, fiind implicat in meeting-urile zilnice, incurajat sa ma sfatuiesc cu ceilalti colegi despre implementarea facuta de mine si sa ma adaptez la acest mod de lucru (nou pentru mine).

 

Ce asteptari ai avut in ceea ce priveste echipa si cat de repede simti ca te-ai integrat?

Teodor:

Colectivul nu este precum mi l-am imaginat. Este cu mult mai primitor decat mi-as fi putut inchipui.

Alin:

Colegii au fost, cred, cea mai cool si importanta parte, pe langa studiu. Prin interactiunea cu ei am reusit sa imi dezvolt partea sociala, iar atmosfera creata a fost una placuta (as putea compara cu atmosfera de tabara, cand suntem in jurul focului si schimbam intre noi povesti de viata).

Alina:

In Roweb esti incurajat sa iti exprimi opiniile si sa iti dezvolti creativitatea in timp ce inveti lucruri noi. Personal, in aceasta companie am avut ocazia sa cunosc oameni care imi impartasesc pasiunea pentru programare, am invatat mai multe limbaje noi, printre care React.js, Knockout si cum sa testez utilizand Cypress, si am reusit sa aprofundez unele cunostinte pe care le detineam deja.

Andrei:

Atmosfera este foarte deschisa si relaxata. Nu sta nimeni la spatele tau sa te monitorizeze daca faci treaba 24/7, fiind liber sa iti iei pauze cand simti nevoia. Nu am simtit deocamdata ca imi lipseste ceva si chiar daca ar fi cazul, sunt sigur ca s-ar rezolva.

Alex:

In echipa Roweb am gasit mult suport si am reusit sa ma integrez rapid. Am putut sa imi imbunatatesc partea aceasta de interactiune in echipa – un avantaj real pentru mine tinand cont ca pana la internship lucrasem timp de aproximativ 1 an de acasa, dezobisnuindu-ma, practic, de comunicarea directa, in echipa.

 

Ce a oferit programul de internship in acest an?

Au fost derulate programe de internship pe doua directii: PHP development si .NET development.

Pentru ambele grupe de internship, mentorii au aplicat aceeasi abordare:

Cum au vazut mentorii evolutia studentilor in program

Programele de practica si internship PHP

Ca sa fii un programator bun, eu cred ca trebuie sa te implici destul de mult, cel putin la inceput, sa nu iti fie frica de niciun task, sa accepti challenge-uri si sa te lovesti de probleme – doar asa poti sa evoluezi.

Asta am asteptat de la studentii care au aplicat in acest an la aceste programe (si acelasi lucru il vom astepta si in sesiunile viitoare).

Chiar daca stagiul a fost online (o provocare in plus pentru ca ne-au lipsit de interactiunile directe care sunt valoroase mai ales in astfel de proiecte) tema de practica a fost una echilibrata si usor de inteles – lucru confirmat de cei mai multi dintre studenti.

Rezultate mai bune in acest an am vazut pe partea de front end (Javascript, React) – aici studentii au fost parca mai dornici sa-si demonstreze potentialul.

Ion Ghitun

Tech Lead Stagiu PHP

 

Focusul programului de internship Roweb 2021 a fost gasirea unor oameni dornici sa invete si indrumarea acestora intr-o cariera in domeniul IT. Temele proiectelor au fost alese pentru a le oferi posibilitatea sa invete, sa inteleaga modul de lucru in acest domeniu si sa isi dezvolte abilitatile pe diferitele technologii pe care le-am folosit. Proiectele s-au ales pentru a crea o interactiune cu multiple tehnologii, pentru a intelege modul de gandire si pentru a oferi posibilitatea celor ce au participat sa vina cu idei si sugestii.

Rezultatele au fost diferite la fiecare in parte. Am intalnit oameni care m-au surprins prin modul de gandire, dorinta de a invata si faptul ca faceau o trecere destul de usoara de la o tehnologie la alta, cat si oameni care s-au blocat (pentru ei, cel mai probabil, este nevoie de mai multa practica).

Cosmin Cotulbea

Mentor PHP

 

Focusul programului de internship a fost introducerea studentului pe un proiect aflat in dezvoltare. Acest lucru il ajuta sa vada cum e sa faci parte dintr-o echipa si sa participi in mod activ la dezvoltarea produsului atat in meeting-uri, cat si implementand anumite task-uri.

Evaluarea internului a fost facuta in mod obiectiv, analizand dificultatea task-urilor alocate lui si solutiile propuse de el.

Andrei Stefan

Mentor PHP

 

Programele de practica si internship .NET

A fost primul an cand am fost mentor in programul de internship, astfel ca pentru mine a fost o experienta pe cat de noua, pe atat de interesanta. De la organizarea de resurse, la definirea de task-uri, urmarirea si evaluarea modului de rezolvare si implicarea efectiva a studentului intr-un proiect real – am avut ocazia sa implementez un proces complet si sa vad cum un om cu potential poate ajunge de la faza de invatare la cea de implementare intr-un timp foarte scurt.

In proiectele pe care le coordonez in Roweb lucram cu tehnologii moderne (de la Microsoft – .NET, iar pe front end cu Vue JS, Knockout, HTML, Javascript, etc). Pentru Alex (studentul pe care l-am mentorat) toate aceste tehnologii au fost noi din perspectiva lucrului efectiv cu ele. El a venit cu o experienta diferita, dintr-un proiect cu focus pe baze de date. Practic, tot ce a asimilat in internship a fost nou. Cea mai placuta surpriza a venit din interesul lui real de a invata rapid – si asta l-a ajutat sa se adapteze din mers si sa ajunga, in cele din urma, parte din echipa proiectului pe care il dezvoltam pentru unul dintre clientii nostri.

Sorin T.

Mentor .NET

 

Planul a fost sa formez un om care sa se poata integra usor in echipa pe care o coordonez acum si care foloseste tehnologii Javascript: ReactJS, KnockoutJS. Dupa o discutie cu Alina (my student) am inteles ca practica ei a fost concentrata pe .NET si cunostiintele de Javascript nu erau suficiente. Prin urmare a fost o saptamana de acumulare de cunostinte din diverse materiale scrise si video si apoi cateva saptamani de punere in practica a celor invatate. Am configurat in Azure DevOps un proiect ReactJS care simula o aplicatie de management a unei librarii si am generat User Stories pentru developmentul functionalitatilor. In felul acesta am familiarizat-o pe langa ReactJS si cu metodologia SCRUM. Ulterior a intrat sa lucreze la proiectul clientului si lucrurile au evoluat extrem de bine, ea fiind acum parte integranta a echipei.

Am avut noroc de un student istet, ambitios si constiincios si satisfactiile avute au fost pe masura. Evaluarea muncii se facea zilnic prin review la pull request-urile generate de developmentul ei, iar feedback-ul oferit era tot zilnic ca urmare a evaluarii. A fost primul an in care am mentorat pe cineva si a fost o experienta placuta, lucru care se datoreaza atitudinii studentului meu.

Alina C.

Mentor .NET

 

Focusul programului de internship a fost acela de integrare a studentului in mediul de lucru normal al unui programator full-stack, prin dezvoltarea de soft & technical skills, transformandu-l pe acesta intr-un ucenic vrajitor al codului. Am inceput prin a prezenta proiectul studentului din punctul de vedere al businessului si apoi trecand la partea de tehnologii utilizate.

Proiectul din care facem parte este destinat sectorului financiar, oferind companiilor o platforma online ce urmareste simplificarea procesului de prelucrare, corectare, calculare si achitare a taxelor. Tehnologiile pe care le folosim sunt: .NET Core, Python, RabbitMQ, SignalR, Azure DevOps, Docker, SQL Server, Angular, Bootstrap, Karma, Jasmine Framework. Din punctul de vedere al metodologiilor de management utilizam Agile, metodologie bazata pe un mix intre Behavior-Driven Development (BDD) si Test Driven Development (TDD).

Fiind un proiect complex, cele mai bune task-uri pentru un incepator au fost cele care presupuneau rezolvarea unor bug-uri sau implementarea unor noi functionalitati, mai ales pe partea de front-end, acestea ajutand la o mai buna intelegere a codului existent dar si a modului de lucru general al echipei. Folosind “sprintul” ca si unitate de timp in care o functionalitate sau un modul software trebuie sa fie finalizat si testat, acesta a fost si un foarte bun mijloc de evaluare a muncii studentilor.

In cadrul sprintului fiecare task trece prin mai multe faze: de la cea de implementare propriu-zisa la cea de testare, code-review, scriere de documentatie, pull-request si release. Sarcinile pe care Andrei le-a avut de dezvoltat au trecut fiecare prin aceste etape si au fost atent monitorizate de mine si de catre colegii mei. El ne-a surprins placut prin interesul fata de tehnologiile folosite, adaptabilitatea si seriozitatea de care a dat dovada si ne bucuram ca face parte din echipa noastra.

M-am angajat acum sase ani, imediat dupa terminarea facultatii si, la fel ca Andrei, am inceput sa aprofundez incet, incet tainele programarii. Pentru cei la inceput de drum in acest domeniu cred ca cele mai importante sfaturi ar fi: sa fie mereu curiosi si la curent cu noile tehnologii, sa nu renunte, orice bug se poate rezolva si sa ajute, la randul lor, pe altii aflati la inceput de drum.

Cristina M.

Mentor .NET

 

Pentru un tanar programator cantitatea de informatie care exista poate fi uneori coplesitoare. Pentru mine este un mare privilegiu de a avea un rol de mentor pentru tinerii studenti, dar este si o mare responsabilitate pentru ca stiu ca ceea ce invata acum ii va defini pe intreaga cariera.

Personal cred ca studentilor trebuie sa li se lase spatiu sa se exprime liber pentru a le oferi increderea necesara de a gasi solutii la problemele de care se lovesc. Iar prin cod review se pot indrepta anumite comportamente si obiceiuri care nu sunt acceptate ca fiind cele mai bune practici in materie de programare. Prin aceste actiuni se promoveaza cresterea si dezvoltare personala deopotriva. Prin constrangeri si specificatii stricte se limiteaza creativitatea – de aceea incerc sa fiu cat mai flexibil.

la inceput am ales sa dezvoltam un proiect complet cu front end, back end, API si proiectarea bazei de date – ca sa urmarim consolidarea cunostintelor pe intregul proces de dezvoltare al unui proiect (proiectare, dezvoltare, livrare si, in cele din urma, mentenanta).

Gabriel M.

Mentor .NET

 

Ca sa fiu mai aproape de studentii intrati in programul de internship am ales sa merg la Craiova. Rolul meu a fost de suport (ori de cate ori simteau ca se blocheaza pe un task am incercat sa ii ajut sa identifice solutiile) si de a simplifica acomodarea pe proiecte. Pentru unul dintre studenti am alocat si task-uri punctuale odata ce l-am inclus in echipa de proiect (pe cel mai durabil proiect ongoing din portofoliul Roweb). Ce am apreciat la studentii cu care am lucrat direct a fost disponibilitatea lor reala de a se implica, de a invata si de a-si depasi limitele prin concentrarea mai mult pe solutie si mai putin pe problema.

Bogdan F.

Mentor .NET

 

Vrei sa te inscrii la un program de practica + internship la Roweb?

Stay tuned! In 2022 revenim cu o noua sesiune.

Afla mai multe


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices