Kanban vs. Scrum:
Ce framework e mai potrivit pentru dezvoltarea proiectului tau?

Acest articol a fost publicat in categoria Dezvoltare aplicatii business, Tehnologii in .

Daca esti in cautarea unei echipe dedicate catre care sa-ti externalizezi dezvoltarea proiectului tau IT, cel mai probabil te-ai intrebat deja: “Kanban sau Scrum? Care este alegerea corecta pentru proiectul meu?”

Ambele sisteme de management sunt construite pe o abordare Agile de colaborare. Acestea au fost concepute pentru a ajuta managerii echipei de dezvoltare sa coordoneze si sa echilibreze mai bine volumul de munca intre angajati.

Asa cum vei vedea in acest articol, existe o serie de puncte convergente cat si diferente intre Kanban si Scrum.

Pana sa facem o analiza comparativa a celor doua framework-uri, sa vedem prima data ce inseamna fiecare si pentru ce tipuri de proiecte se potrivesc.

 

Ce este Kanban?

Conceptul Kanban este originar din Japonia, din anul 1603 cand, in timpul unei cresteri economice stabile, business-urile de toate marimile se confruntau cu un mediu economic foarte competitiv si incercau sa atraga atentia clientilor.

In acest context a aparut termenul de Kanban, definit prin doua cuvinte japoneze: “Kan” = semn si “Ban” = panou. Proprietarii de magazine isi expuneau “Kanban”-urile – indicatoarele – pentru a-si face business-ul mai usor de remarcat pe strada si pentru a atrage atentia clientilor.

Asadar, KanBan-urile erau, practic, planse ce aveau scopul de a comunica succint si eficient ca USP-urile (unique selling propositions), cu privire la ofertele business-urilor.

Mai tarziu, conceptul de Kanban a fost preluat ca metodologie de dezvoltare de catre Toyota (mai precis, de catre Taiichi Ohno).

Astazi, conceptul de Kanban este folosit in special ca arhitectura de tip Agile pentru proiectele de dezvoltare de software. Mecanismul principal de operare consta in vizualizarea si rezolvarea sarcinilor cu cea mai mare prioritate din backlog.

Kanban vs Scrum

Fiind pe baza de tichet, abordarea Kanban este, practic, un “sistem migrare” a taskurilor de pe un panou pe altul, prin care membrii echipei preiau responsabilitatea unui task ori de cat ori au disponibilitatea si cunostintele necesare pentru a se ocupa de el.

Acest mod de lucru ajuta echipele de dezvoltare sa ofere imbunatatiri continue si sa tina procesele flexibile, sa reduca numarul de sarcini care sunt in lucru si sa accelereze finalizarea sarcinilor.

Avantajele Kanban:

  • metodologie flexibila;
  • efortul echipei este echilibrat;
  • membrii echipei au roluri egale;
  • se pune accentul pe vizualizarea fluxului de lucru;
  • impartirea flexibila a obiectivelor (spre exemplu: sarcinile de lucru in curs de desfasurare pot sa fie impartite in Planificare, Verificare, Implementare, etc.);
  • cicluri mai scurte de timp: limitarea muncii care se afla in curs de desfasurare;
  • un card Kanban este construit astfel incat toata munca si istoricul procesului sa fie arhivate intr-un singur loc;
  • imbunatatiri colective: echipa lucreaza continuu sa imbunatateasca procesul.

Echipa Kanban:

  • Service Request Manager (SRM) – responsabilitatea principala a acestui rol este de a intelege asteptarile si nevoile clientului;
  • Service Delivery Manager (SDM) – imbunatateste eficienta modului de lucru;
  • Membrii echipei (dezvoltatori, QA, etc.).

Cand este Kanban alegerea potrivita pentru proiectul tau?

Kanban este potrivit in special pentru procesele si proiectele in curs de desfasurare. Daca intentionezi sa angajezi o echipa de software dedicata si proiectul tau este dependent de obiective dinamice, atunci sistemul Kanban este alegerea corecta.

Vrei sa-ti externalizezi proiectul catre o echipa dedicata de incredere?

CERE O OFERTA

 

Ce este Scrum?

Sistemul de management Scrum are, de asemenea, o orgine interesanta. A fost construita pe modelul oferit de Hirotaka Takeuch si Ikujiro Nonaka (autorii “The New New Product Development Game”) in 1986. Conceptul a fost asociat cu principiile rugby-ului, dintr-o perspectiva metaforica, si anume definirea modalitatii prin care echipele lucreaza impreuna pe teren:

“Abordarea din perspectiva “predarii stafetei” in dezvoltarea de produs poate fi in antiteza cu obiectivul de maximizare a vitezei si flexibilitatii. In schimb, este preferata o abordare holistica folosind principiile jocului de “rugby” – in care echipa incearca sa parcurga distanta ca o singura unitate – care poate fi alegerea corecta pentru a indeplini mai bine cerintele competitive din zilele noastre”.

Kanban vs Scrum

Modelul de lucru Scrum este o abordare Agile structurala care este dependenta de niste principii complexe de management. Accentul se pune pe a face lucrurile sa se intample rapid, prin impartirea muncii pe etape – sprinturi.

Avantajele Scrum:

  • o abordare bine structurata;
  • date fixe de inceput si sfarsit;
  • oportunitatea de a folosi aceeasi echipa pe mai multe proiecte;
  • intalniri zilnice pentru a tine obiectivele si sarcinile de lucru in directia corecta;
  • rolurile in echipa sunt foarte bine definite;
  • responsabilitati foarte clar definite;
  • usor de identificat unde este nevoie de imbunatatiri;
  • un nivel foarte mare de predictibilitate – sunt foarte rare situatiile in care se schimba prioritatile.

Echipa scrum:

  • Ownerul de produs – actioneaza ca un manager de echipa si ca interfata cu clientul;
  • Scrum Master – mentine echipa pe principiile Scrum;
  • Dezvoltatori.

Cand ai nevoie de o abordare de tip Scrum pentru proiect?

Daca vrei sa dezvolti un proiect complex si ai nevoie de o echipa de software dedicata, Scrum este alegerea corecta pentru tine deoarece este foarte predictibil (vei avea control foarte mare asupra fiecarui stagiu al proiectului, deadline-urilor si a livrabilelor).

Kanban vs Scrum

Ambele modalitati de lucru – Kanban si Scrum – au mai multe avantaje. In timp ce Scrum este mai rigid, dar ofera un avantaj foarte mare din punct de vedere al predictibilitatii pe mai multe stagii si procese, Kanban este mult mai flexibil si accentul cade pe a rezolva urgentele.

Kanban vs Scrum

 

Scrumban (Scrum + Kanban) – modelul de lucru mixt

Nu este neaparat nevoie sa alegi intre Kanban si Scrum. Sunt multiple proiecte care pot fi dezvoltate folosind un sistem mixt: Scrumban.

Scrumban foloseste natura predictibila a framework-ului Scrum focusata pe optimizari cu care vine sistemul Kanban.

Beneficiile acestui sistem hibrid:

  • asigura o calitate foarte buna a rezultatelor;
  • o rata de raspuns mult mai rapida cu privire la obiectivele si nevoile dinamice;
  • o predictibilitate foarte mare si un control eficient asupra deadline-urilor si livrabilelor;
  • imbunatatire continua;
  • task-urile redundante sunt eliminate;
  • valoare adaugata proceselor.
Kanban vs Scrum

 

Dupa ce criterii trebuie sa selectezi o companie care aloca echipe dedicate pe proiecte?

  • experienta pe piata de profil – care iti va garanta atat capacitatea de a se adapta rapid la nevoile companiei tale, cat si stabilitatea pe piata;
  • portofoliul de proiecte – atat pe echipe dedicate, cat si pe proiecte relevante pentru compania ta;
  • numarul de oameni din companie – cu cat o companie are un numar mai mare de specialisti, cu atat ii va fi mai usor sa iti asigure echipa de care ai nevoie;
  • tipurile de roluri pe care le acopera – o garantie in plus ca echipa de care ai nevoie se poate construi rapid si complet;
  • proiectele de recrutare cu continuitate – sistem de recrutare bazat pe tehnologii moderne si bine organizat.

 

Exemplificare de proiect dezvoltat cu echipe dedicate

Client: Tourpaq ApS

Technologii: ASP.NET / MS SQL Server / ASP.NET AJAX / WCF

Categorie: Aplicatii business / Dotnet items / Turism industria ospitalitatii

Nevoile clientului & implementari: Tourpaq avea nevoie de un sistem de management pentru operatori de turism care sa permita utilizatorilor sa gestioneze tot ce tine de activitatea lor, dintr-un dashboard unic: configurarea preturilor, oferte, disponibilitati, vanzari online, facturare, plati programate, rapoarte in timp real, vizualizari de date, marketing si integrarea cu multiple sisteme third-party, precum sisteme GDS, companii de asigurari sau sisteme de email si SMS. Clientul a solicitat sa dezvoltam pentru el Tourpaq Destination App (o solutie moderna pentru ghizi si turisti) si Tourpaq Guest App (o aplicatie care permite utilizatorilor finali sa se bucure de vacanta).

Structura echipei dedicate: un Arhitect de Software + un Manager de Proiect + un Specialist in Baze de Date + un Designer UX + 2 Developeri UI / Web + 6 Developeri .NET

Vezi studiul de caz complet

Kanban vs Scrum

Beneficiile clientului:

  • Accesul la o echipa ce detine specializari si abilitati tehnologice de ultima ora;
  • Reducerea costurilor necesare proceselor de recrutare de specialisti;
  • Transparenta completa prin acces la informari cu privire la progresul proiectului;
  • Dezvoltare rapida si de inalta calitate asociate cu o abordare flexibila;
  • Raspunsuri rapide la cereri de suport sau la cerinte noi de dezvoltare;
  • Solidaritatea echipei prin stabilirea unei relatii de business similiare cu propria echipa.
 Kanban vs Scrum

“Am dezvoltat TourPaq impreuna cu Roweb, de la un sistem de rezervari pentru mici operatori de turism, la cea mai performanta solutie de pe piata, ce raspunde nevoilor marilor companii de turism. Am fost impresionati de nivelul de profesionalism de care Roweb a dat dovada pe parcursul colaborarii noastre. Au reusit intotdeauna sa inteleaga nevoile si dorintele noastre si ne-au ajutat sa ne transformam ideile in realitate. Industria turistica este intr-o permanenta dezvoltare, de aceea e nevoie sa intelegem necesitati de schimbare pe masura ce incep sa apara, lucru care pune foarte multa presiune pe echipa de dezvoltare. Roweb au reusit intotdeauna sa se ridice la inaltimea provocarii si sa se mentina inaintea competitiei cu tehnologiile pe care le-am putea utiliza. Este o placere sa cooperezi cu un partener atat de profesionist, care nu doar livreaza rezultatele asupra carora ati convenit, dar are in plus in perspectiva dezvoltarea viitoare a afacerii. Roweb continua sa fie partenerul nostru, mentinand comunicarea cu utilizatori TourPaq, facand ajustari zilnice si planificand dezvoltarea direct cu acestia. De la inceputul colaborarii noastre am avut incredere in Roweb sa preia toate responsabilitatile legate de managementul proiectului, lasandu-i pe ei sa puna in aplicare ideile si input-ul nostru, ceea ce ne-a permis sa ne concentram pe vazarea produsului si astfel sa optinem un avans competitiv urias. Pot sa recomand Roweb cu toata increderea si mi-a facut cu adevarat placere sa lucrez cu ei in ultimii sase ani.”

Kanban vs Scrum

Bjarke Hansen

CEO, Owner TourPaq Aps

Bazeaza-te pe cei 130 developeri Roweb ca sa-ti transformi ideile in solutii si sa faci din fiecare proiect o oportunitate de business!

Cere o estimare de proiect


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices