Stagiu de practica Roweb 2023 | Pe scurt, despre cum a fost la stagiul de vara

Acest articol a fost publicat in categoria For the love of programming, Stagiul de Vara Roweb in .

React, .Net, Laravel, PHP – pentru un developer cu experienta, nimic altceva decat termeni care definesc o parte din activitatea zilnica de lucru.

Pentru un tanar aflat la inceputul carierei in programare – o multime de notiune si concepte noi, pe care le dobandeste si descopera pas cu pas, in functie de tehnologia aleasa.

Astfel, programele de cariera de la Roweb sunt ocazia perfecta pentru a pune in practica cunostinte acumulate la cursuri, din tutoriale sau predate chiar de software developeri cu experienta.

Iar in 2023, am dus mai departe traditia unui eveniment inceput in urma cu mai bine de 9 ani: stagiul de practica Roweb, care le ofera tinerilor studenti si absolventi oportunitatea de a veni la sediile din Craiova si Pitesti si a vedea ce inseamna sa lucrezi intr-o companie software si care sunt primii pasi spre o cariera intr-o industrie cu multe provocari, dar foarte atractiva.

 

Ce a presupus editia din 2023 a stagiului de practica Roweb?

Anul acesta, stagiul de practica a fost reprezentat de doua programe desfasurate in paralel la cele doua sedii din Craiova si Pitesti:

  • PHP + JS (Laravel, React)
  • .NET + JS (ASP.NET, Web API, React)

Spre deosebire de editiile de anul trecut, admiterea la stagiul din 2023 s-a desfasurat putin diferit.

„Anul trecut am folosit o platforma intermediara pentru a-i evalua pe studenti. Anul acesta, evolutia A.I. a schimbat putin lucrurile (in special lansare Chat GPT). Asa ca am ales sa verificam atent problemele pe care le-am dat studentilor la test, pentru ca acestea sa nu poata fi rezolvate cu Chat GPT.

In felul acesta, am vrut sa vedem modul lor propriu de gandire. Desigur, folosirea instrumentelor A.I. este importanta pentru un software developer, mai ales atunci cand face research. Insa, nu recomandam celor aflati la inceput sa se bazeze doar pe informatiile oferite de acestea, ci sa incerce sa treaca task-urile prin filtrul propriei gandiri.”

stagiu de practica 2023 Roweb

Ion Ghitun
PHP Tech Lead & Coordonator Stagiu PHP

In continuare, la stagiul din 2023, accentul a fost pus pe partea practica. Tinerii admisi au fost coordonati de mentori in realizarea unor proiecte precum magazine online sau aplicatii web – de dimensiuni mici, dar care vizeaza toate aspectele pe care un tanar aflat la inceputul carierei ar trebui sa le detina.

Pe langa cunostintele dobandite in timpul intalnirilor, stagiarii au primit de la mentori indrumari cu privire la tutorialele pe care sa le urmareasca si aspectele pe care le-ar putea imbunatati.

Iar pentru aprofundarea informatiilor, participantii la stagiu au avut de rezolvat si teme.

„In ceea ce priveste partea de teme, am ales sa schimb putin lucrurile. La inceput, temele au fost comune. Apoi, pe masura ce am realizat care este nivelul fiecarui stagiar, am ales sa le dau provocari diferite. Unii stagiari au avut nevoie de indrumare mai multa si am vrut sa-i aduc la un anumit nivel, sa invete anumite concepte, in timp ce altii erau mai avansati si aveau nevoie de challenge-uri care sa le mentina interesul.”

stagiu de practica 2023 Roweb

Mihai Crusoveanu
.Net Developer & Coordonator Stagiu .Net

Evaluarea celor prezenti la stagiu s-a realizat de-a lungul intalnirilor si a constat atat in activitatea care s-a desfasurat fizic, la sediile din Craiova si Pitesti (gradul de implicare, modul de colaborare, atentia acordata task-urilor si explicatiilor mentorilor, curajul de a pune intrebari, perseverenta in cautarea celor mai bune solutii), cat si in rezolvarea temelor.

 

Impresii de la mentorii stagiului de practica Roweb 2023

Anul acesta, coordonarea stagiarilor a fost realizata in mare parte din fosti stagiari, care au impartasit studentilor din cunostintele lor, dar si din experienta pe care au avut-o la programele de cariera la care au luat ei parte.

Printre acestia, Razvan Pirvu, absolvent al internshipului din 2022. Razvan a fost unul dintre stagiarii care s-au integrat rapid in echipa Roweb. Astfel, el si-a dorit sa transmita mai departe cunostintele acumulate.

„Am participat chiar anul trecut la stagiul de practica organizat de Roweb, iar intr-un timp foarte scurt am devenit coleg cu mentorii mei de la stagiu, urmand ca acum, din stagiar, sa devin si eu la randul meu mentor. Din experienta mea, pot spune ca un stagiar ar trebui sa aiba, in primul rand, dorinta de a invata si explora lucruri noi. Un alt lucru foarte important este si responsabilitatea – cheia succesului in acest domeniu.”

stagiu de practica 2023 Roweb

Razvan Pirvu
Junior PHP Developer & Coordonator Stagiu PHP

Tot fost stagiar a fost si Matei Buculeasa, care a precizat.

„Am fost practicant intr-un stagiu organizat intr-o colaborare dintre Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti – Centrul universitar Pitesti si Roweb. Nu pot sa spun ca stiam foarte multe la inceput, dar am inteles ce faceam (cu toate ca in afara de programarea aplicatilor native si algoritmii facuti la facultate/liceu nu aveam nicio experienta in programare).

Ce realizez acum este faptul ca m-am schimbat foarte mult in cadrul echipei Roweb: am evoluat si din punct de vedere tehnic, dar si ca persoana. Am prins incredere si am invatat cum sa ma documentez referitor la orice subiect, orice provocare, indiferent daca am avut sau nu experienta cu respectiva tehnologie sau problema intalnita.”

stagiu de practica 2023 Roweb

Matei Buculeasa
PHP Developer & Coordonator Stagiu PHP

 

Nu doar studentii, ci si mentorii au avut provocarile lor…

„Sunt mentor la stagiul de PHP + JS pentru a doua oara consecutiv si pot spune ca, fata de anul anterior deja sunt o multime de schimbari. Focusul studentilor nu este doar pe a face practica de vara, ci de a face primii pasi catre o cariera in software development. Asa ca am incercat mai degraba sa le ofer cat mai multe insights legate de activitatea propriu-zisa a unui developer, din ce facem noi la Roweb, din experienta mea in proiectele in care am fost implicat si din ce stiu ca aveam eu nevoie atunci cand am fost in internship.”

stagiu de practica 2023 Roweb

Mirel Gugila
JS Developer & Coordonator Stagiu PHP

Iar Gabriel Marinescu a completat:

„Principala provocare, a mea, in calitate de mentor, a fost sa ma incadrez in timpul pe care il aveam la dispozitie. Sunt multe idei pe care voiam sa le transmit, multe exercitii pe care le aveam in minte. Si pentru ca stiu cat de important este pentru un tanar aflat la inceput de drum sa primeasca informatii de la un developer cu experienta, am incercat sa structurez totul cat mai clar.”

stagiu de practica 2023 Roweb

Gabriel Marinescu
Developer .Net & Coordonator Stagiu .Net

 

De ce recomandam tinerilor sa se inscrie la stagiile de practica Roweb:

Mentorii si coordonatorii cauta sa imbunatateasca permanent programele de stagiu. Iar printre avantajele pe care un astfel de eveniment de cariera le ofera tinerilor se numara:

  • Un stagiu de practica poate fi o prima interactiune cu industria de software development. Dezvoltarea software reprezinta unul dintre pilonii de baza ai progresului si inovatiei. Iar programele de cariera sunt o oportunitate buna pentru a descoperi ce inseamna sa lucrezi intr-o companie de IT, rezolvand task-uri individual sau in echipa.
  • Pe langa cunostintele teoretice acumulate in timpul studiilor, un stagiu de practica la Roweb le permite studentilor sau absolventilor sa aplice cunostinte in proiecte concrete, sa inteleaga fluxul de lucru si sa se familiarizeze cu tehnologiile si metodologiile folosite in industrie.
  • Prin interactiunea cu mentorii si coordonatorii si prin vizitele la sediul Roweb studentii isi pot forma o perspectiva asupra culturii organizationale si valorilor companiei. Acest lucru este esential pentru a determina daca tanarul aspirant se potriveste viziunii noastre, ajutandu-l sa ia decizii mai informate si bine fundamentate pentru cariera sa viitoare.
  • Cei care participa la stagiu, primesc adeverinta de practica. Aceasta este echivalenta cu practica obligatorie ceruta de facultatile tehnice.

Insa, interactiunea studentilor cu Roweb nu se incheie aici. Cei mai buni stagiari sunt selectati pentru internship – un program de cariera platit. Iar finalizarea internshipului se realizeaza cu posibilitatea de angajare.


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices