Ce tip de aplicatie mobila poti dezvolta pentru afacerea ta? (descriere, exemple, argumente pro & contra)

Acest articol a fost publicat in categoria Dezvoltare aplicatii mobile in .

Din 2011 si pana astazi utilizarea zilnica a internetului direct de pe telefonul mobil a crescut cu 504%. Altfel spus – peste 4.4 de miliarde de oameni din intreaga lume sunt, in prezent, utilizatori constanti ai internetului mobil. Un numar impresionant, nu e asa?

Si asta nu e tot. Iata ce spun statisticile despre comportamentul online al utilizatorilor:

 • peste 70% din traficul web este generat de pe dispozitivele mobile (CIODive);
 • rata medie de instalare a unei aplicatii de cumparaturi a ajuns la 32.8% in 2020, in crestere fata de anul trecut cand era de 29.8% (Statista);
 • 61% dintre utilizatori prefera si au incredere in brand-urile care ofera o experienta mobila buna (HubSpot).

Intr-un astfel de context, inevitabil concluzionam ca dezvoltarea unei aplicatii mobile este un pas pe care companiile, indiferent de industrie, trebuie sa il faca pentru a se mentine relevante pe piata si in sincron cu asteptarile clientilor.

Inainte de a incepe un astfel de proiect, este, insa, esential sa stii ce asteptari au potentialii tai clienti de la aplicatia pe care o vor utiliza:

 • design modern;
 • arhitectura inuitiva;
 • experienta personalizata;
 • informatii actualizate frecvent;
 • instrumente dinamice de comunicare – chatbots & live chats;
 • doar informatii si functionalitati relevante;
 • functionalitati si functii care consuma putin spatiu si nu solicita bateria dispozitivului;
 • procese dinamice si simple pentru Logins si Checkouts.

Cauti o echipa de dezvoltare software pentru urmatoarele tale proiecte?

Bazeaza-te pe cei 130+ software developeri Roweb sa iti transformi proiectele in solutii functionale

CERE O ESTIMARE DE PROIECT

Ce tipuri de aplicatii mobile poti dezvolta pentru afacerea ta? (descriere, exemple, argumente pro & contra)

APLICATII NATIVE – sunt aplicatii mobile dezvoltate pentru un anumit sistem de operare. Acest lucru inseamna ca daca ai dezvoltat o aplicatie pentru Android, nu o vei putea folosi si pe iOS. Numele de “aplicatii native” reflecta faptul ca sunt dezvoltate in raport cu particularitatile unei platforme. Pentru accesarea unei aplicatii native, utilizatorul trebuie sa o descarce din store (Apple App Store pentru iOS apps / Google Play pentru Android), dupa care un icon va fi plasat pe ecranul telefonului – pentru accesarea rapida a aplicatiei. (Limbaje de programare: pentru Android – Java, Kotlin, pentru iOS – Swift or Objective-C).

APLICATII HIBRID – reprezinta un mix intre aplicatiile native si cele web. Acestea pot fi gasite in magazinul de aplicatii, necesita instalare pe dispozitive si pot interactiona cu o serie de functionalitati din dispozitive (la fel ca si aplicatiile native). De obicei, aplicatiile hibrid sunt scrise in HTML5, CSS, si JavaScript si se bazeaza pe HTML pentru afisarea in browser.

VEZI STUDIU DE CAZ PE O APLICATIE HIBRID

APLICATII WEB – ruleaza ca servere web-hosted, se comporta ca aplicatii, dar functioneaza ca pagini web adaptate pentru dispozitivele mobile. Sunt dezvoltate pe tehnologii web (HTML, CSS, Javascript, JQuery) si pot fi accesate fara instalare.

VEZI CATEVA EXEMPLE

Aplicatii Native Hibride Aplicatii Web
Flexibilitate pe sisteme de operare Nu Da Da
Costuri de dezvoltare Ridicate Mici Medii
Timp investit pentru dezvoltare Depinde de complexitate Depinde de complexitate Depinde de complexitate
Mentenanta Ridicata Medie Medie
Viteza Mare Medie Dependenta de calitatea
internetului
Performanta Mare Medie Medie
Functionare offline Da Da Nu
Nivel UX oferit Foarte bun Mediu Mediu
Interactiune cu functionalitatile dispozitivului Da Partial Nu
Nivel de programare Ridicat Mediu Mediu
Download Da Da Nu
Adaptare la tipuri diferite de ecrane Mare Medie Medie
Actualizari in aplicatie Frecvente Da Mereu actualizata
Riscuri de securitate Mici Medii Ridicate
DACA vrei sa dezvolti o aplicatie dar nu ai o idee clara cu privire la ce tip ar raspunde mai bine asteptarilor clientilor tai?

Te poti baza pe serviciile noastre de consultanta. Indiferent care sunt nevoile tale in raport cu dinamica pietei, avem experienta necesara ca sa iti oferim solutia potrivita si servicii complete – de la consultanta la dezvoltare.

DACA ai deja o idee clara si originala pe care vrei sa o transpui intr-o solutie reala…

Misiunea noastra este de a transforma ideile in solutii functionale.

Asadar, da-ne mai multe detalii despre initiativa ta si obiectivele pe care vrei sa le atingi cu dezvoltarea unei aplicatii, iar noi iti vom oferi solutiile tehnice potrivite pentru ea.

Cum ar trebui sa promovezi o aplicatie mobila? Ca una gratuita sau platita?

Daca esti in faza de planificare pentru dezvoltarea unei aplicatii mobile, deja te-ai intrebat, cel mai probabil, ce abordare ar trebui sa ai.

La o analiza mai atenta vei realiza ca, de fapt, comparatia free versus paid este una irelevanta pentru ca fiecare abordare se focuseaza pe nevoi diferite.

tipuri de aplicatii mobile

Ai nevoie de o Aplicatie Free daca vrei sa:

 • plasezi ofertele companiei tale la indemana clientilor si sa vinzi prin mai multe canale;
 • cresti notorietatea brandului atragand un numar cat mai mare de utilizatori;
 • vrei sa reduci costurile de promovare si sa comunici mai rapid si direct cu potentialii clienti;
 • vrei sa iti fidelizezi clientii.
tipuri de aplicatii mobile

Ai nevoie de o Aplicatie Paid daca vrei sa:

 • iti transformi vizitatorii din aplicatie in generatori de venituri;
 • oferi o experienta digitala de calitate;
 • iti fidelizezi pe termen lung clientii.

Externalizarea proiectului catre o echipa dedicata sau dezvoltarea lui cu echipele interne? Cum este mai eficient?

Este necesar sa apelezi la serviciile unei echipe dedicate? Sau resursele interne (umane, tehnologice, etc) sunt suficiente pentru dezvoltarea aplicatiei?

Intr-o piata cu o dinamica atat de puternica si predictibilitate redusa pe termen mediu, fiecare proiect este esential pentru stabilitatea companiei. Pe de alta parte, recrutarea de oameni noi pentru a dezvolta un proiect nou nu este tocmai o varianta profitabila – aducand angajamente financiare care pot fi greu de sustinut pe termen lung.

Asadar, angajarea unei echipe dedicate care sa se ocupe exclusiv de dezvoltarea aplicatiei mobile poate fi alegerea potrivita pentru tine.

Stii ca ai nevoie de implicarea unei echipe dedicate pentru dezvoltarea unui nou proiect software atunci cand:

 • proiectele noi sunt complexe si consumatoare de timp;
 • vrei sa dezvolti un proiect care sa nu fie afectat de anumite schimbari interne – cum ar fi plecarea din companie sau absenta unor developei interni;
 • esti interesat de preluarea unor proiecte care pot implica la un moment dat cunostinte extinse, tehnologii noi sau integrari cu platforme si aplicatii externe.

In oricare dintre situatiile amintite te-ai afla, ai cel putin 7 motive sa alegi dezvoltarea de noi proiecte pe modelul de echipe dedicate:

1

Fiecare proiect conteaza atunci cand vrei sa cresti portofoliul companiei si sa ai stabilitate financiara pe termen lung.

2

Compania ta va avea capabilitati extinses, bputand sa preia o varietate mai mare de proiecte.

3

Te poti baza pe o eficienta mai mare. Echipele tale interne vor continua sa fie angrenate in activitatile centrale ale companiei, iar cea externa se va ocupa de proiectele nou aparute.

4

Extinzi cunostintele echipei interne si adopti noi tehnologii printr-o abordare de tip Agile livrata si sustinuta de echipa dedicata.

5

Ai o securitate mare a datelor. De la respectarea regulilor GDPR la acorduri NDA, vei avea siguranta ca toate datele companiei tale sunt folosite in mod eficient, transparent si in siguranta.

6

Predictibilitate mare a costurilor Echipele dedicate vor prelua in intregime managementul proiectului – de la activitati si resurse necesare, pana la estimari de cost si bugetari.

7

Te poti baza pe delegarea responsabilitatii pentru activitatile de management aferente proiectului de care compania ta are nevoie.

Mentine-ti proiectele active si creste-ti capabilitatile de business prin externalizarea IT inteligenta: echipe dedicate pentru activitati specifice

AFLA MAI MULT

Cum te pot ajuta echipele Roweb sa dezvolti o aplicatie mobila?

Sa incepi un nou proiect cu noi e usor. Completeaza formularul si trimite-ne detalii cu privire la nevoile tale specifice ale companiei tale. Te vom contacta in cel mai scurt timp posibil cu un brief de proiect si o estimare de cost (daca informatiile pe care ni le trimiti sunt suficient de complete cat sa ne permita acest lucru).

Inainte de a ne trimite solicitarea de proiect, iata cateva lucruri pe care, cel mai probabil, vrei sa le afli despre noi.

TEHNOLOGII PE CARE LE UTILIZAM:

METODOLOGII

 • Agile
 • Scrum
 • Kanban
 • Waterfall

ROLURI PE CARE LE OFERIM

 • Project managers
 • Business analysts
 • Developers
 • Q&A specialists
 • Scrum masters
 • UX Designers

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices