Exemple IoT: Despre aplicatiile business bazate pe IoT si impactul lor asupra evolutiei companiilor

Acest articol a fost publicat in categoria Clientii Roweb, Dezvoltare aplicatii business, Tehnologii, Transformare digitala in .

Daca in urma cu 10 ani tehnologiile IoT pareau mai degraba fictiune decat realitate, astazi fiecare dintre noi interactioneaza cu cel putin o aplicatie care se bazeaza de internet of things. Avem, asadar, exemple de aplicatii IoT la indemana – literalmente. Companiile din intreaga lume au inceput sa adopte astfel de tehnologii pe de o parte ca efect al tendintelor din piata, pe de alta parte ca urmare a unor nevoi recent aparute.

Lucrurile in piata au o evolutie foarte dinamica – si la fel se intampla si cu asteptarile consumatorilor. Astfel, prezenta aplicatiilor IoT in locuinte si companii a devenit, cumva, o necesitate.

Si, ceea ce e si mai surprinzator, in ciuda cifrelor generoase inregistrate de piata IoT in utlima perioada, evolutia acestor aplicatii este abia la inceput.

Piata IoT (Internet of Things) inregistreaza incasari impresionante (e.x. in 2020 – 212 miliarde de $ la nivel global) ca efect al interesului in crestere din partea utilizatorilor si companiilor, in egala masura. Smart cities, smart homes, management mai performant de la distanta, etc. – toate acestea se bazeaza pe solutii IoT.

 

Despre piata IoT

In ultimii ani, principala promisiune facuta de aplicatiile IoT a fost mai mult despre asigurarea unui mediu mai curat (prin reducerea volumului de deseuri), reducerea de costuri (inlocuirea oamenilor cu aplicatiile tehnologice) si despre cresterea eficientei (prin degrevarea de activitati repetitive si consumatoare de timp, oamenii si companiile isi pot pastra un focus optim pe obiectivele centrale).

Rezumand impactul aplicatiilor IoT, exista o serie de niveluri la care acestea s-au remarcat:

  • securitate – monitorizare in timp real a dispozitivelor conectate;
  • comunicare – comunicare simplificata de la distanta;
  • eficienta – mai putina interventie din partea oamenilor, mai multe instrumente dinamice de lucru;
  • analytics – acces instant la date relevante.

Numarul de device-uri IoT este in crestere, iar acest lucru promite sa aduca plus valoare in vietile noastre. Senzorii folositi in aplicatiile IoT devin tot mai precisi, retelele de date tot mai avansate si calculatoarele au putere de procesare mare.

Sursa: FinanceOnline

Potentialul IoT este departe de a fi complet explorat. Iata ce spun statisticile despre tendintele din piata IoT:

  • 30 miliarde – numarul estimat de dispozitive conectate pana in 2025 (IoT Analytics, 2020);
  • 11.7% – cota de piata a aplicatiilor software IoT in 2020 (IDC, 2020);
  • Volumul de date generate de dispozitivele IoT vor atinge 73.1 ZB (zettabytes) pana in 2025;
  • Pana in 2025 vor fi 152,200 de dispozitive IoT conectate pe minut.

Sursa: FinanceOnline

 

Cum s-a schimbat piata IoT in perioada pandemiei?

In perioada pandemiei solutiile IoT au fost implementate cu prioritate pentru a rezolva provocarile urgente. De la simplificarea lucrului de la distanta la crearea unui mediu de lucru mai sigur (asigurarea calitatii aerului, sisteme de mentinere a unui mediu sanatos atat in spatiile pentru birouri, cat si in spatiile de tranzit, etc.) IoT a ajutat atat oamenii cat si companiile sa se adapteze din mers la noua realitate.

Sursa: FinanceOnline

Ai nevoie de suport pentru crearea unei aplicatii IoT custom pentru compania ta?

Intra in contact cu noi

 

Aplicatii IoT – Transport

Cu siguranta ai remarcat ca numarul de masini este in continua crestere, in timp ce infrastructura drumurilor ramane la fel sau se imbunatateste prea putin. Imagineaza-ti ca detii o flota de masini si ai nevoie sa stii unde se afla fiecare dintre ele, cum este condusa si in ce stare e. Ei bine, echipa noastra experimentata te poate ajuta cu tehnologii IoT performante (de exemplu, dezvoltarea unui sistem de taximetre fiscale).

Prin alegerea acestei solutii, poti profita de monitorizare si control de la distanta asupra taximetrului. Solutia oferita de expertii nostri indeplineste cerintele autoritatilor fiscale si ofera integrare facila cu producatorul echipamentului, distribuitori si utilizatorii finali.

Facilitatile instalate includ:

  • pastrarea si recuperarea informatiilor despre operatiunile dispozitivelor si utilizatorilor;
  • facilitati pentru configurarea dispozitivului de la distanta;
  • raportare fiscala in mod regulat;
  • vizualizare date online (inclusiv geolocatie, status taximetru si parametri de functionare).

Daca vrei sa stii cum implementam tehnologia IoT pentru flota ta de vehicule, contacteaza echipa noastra si cere mai multe informatii. Afacerea ta este o prioritate pentru noi si suntem interesati sa te ajutam cu solutii prin care sa cresti.

 

Exemple de aplicatii pentru industria transporturilor: TaxIoT

Piata IoT pentru managementul flotelor

Piata IoT (Internet of Things) inregistreaza incasari impresionante (e.x. in 2020 – 212 miliarde de $ la nivel global) ca efect al interesului in crestere din partea utilizatorilor si companiilor, in egala masura. Smart cities, smart homes, management mai performant de la distanta, etc. – toate acestea se bazeaza pe solutii IoT.

Managementul dispozitivelor fizice. Urmarirea si controlul rutelor in timp real. Extragerea de date pentru rapoarte zilnice si lunare. Respectarea legislatiei fiscale. (etc.) Exista o serie de activitati de care un manager de flote de taxi trebuie sa se ocupe folosind surse si instrumente de lucru disparate.

Solutia TaxIoT dezvoltata de noi

Plecand de la aceste provocari, am identificat oportunitatea de a-i ajuta prin livrarea unei solutii complete, capabile sa integreze toate instrumentele de care acestia au nevoie pentru un management eficient de la distanta.

O astfel de solutie se bazeaza pe integrarea dispozitivetor, retelelor si aplicatiilor software, asigurand procesarea si operarea datelor de tip edge si cloud si permitand interconectarea cu aplicatiile business.

Aceasta solutie web ii ajuta pe administratorii de companii sa economiseasca si sa ramana flexibili cu ajutorul aplicatiilor de monitorizare si prin scalarea infrastructurii.

Noi o prezentam ca aplicatie off-the-shelf pentru ca se bazeaza pe o arhitectura pre-definita care poate fi cu usurinta adaptata si personalizata pentru orice companie din domeniu.

 

Arhitectura TaxiIoT

Arhitectura aplicatiei se bazeaza pe o serie de microservicii:

  • Agent Portal – Microserviciul care permite interactiunea cu aplicatia client.
  • Serviciul de Coordonare – Microserviciul care se ocupa de stocarea coordonatelor si a curselor pe zile.
  • Dispecerat – Sistem taxi de dispecerat pentru managementul activitatilor zilnice.
  • Calcul distante: Microserviciul care permite calcularea automata a distantelor.
  • Calcul scor: Calcul rapid si imagine de ansamblu asupra scorului asociat fiecarui item monitorizat de sistem.
  • Alte microservicii: Auction Service / Authentification Service / Email Service / Logger Service / Receipt Service / TcpProxy Service

Acceseaza studiul de caz complet ca sa vezi ce functionalitati integreaza aplicatia TaxIoT si ce tehnologii am folosit pentru dezvoltarea ei.

VEZI STUDIUL DE CAZ

 

Aplicatii IoT – agricultura si industria fermelor

Una din aplicatiile IoT este in agricultura. Aceasta este o solutie optima in cazul in care ai o flota de vehicule agricole pe care doresti sa le monitorizezi. Poti vedea cat de bine se comporta in timpul functionarii si aplica masuri de precautie pentru a nu se strica.

Sau poate vrei sa monitorizezi cresterea recoltei si sa faci diferite operatiuni in camp inainte sa se intample ceva si sa pierzi productia pe acel an. O alta aplicatie este depozitarea cerealelor in mai multa siguranta in silozuri controlate. Toate acestea sunt disponibile chiar acum si noi iti putem oferi solutii specifice, adaptate nevoilor tale.

Prin utilizarea IoT Ready Solutions, poti calibra irigarea, poti controla daunatorii si poti programa lucrarile din agricultura intr-un mod optim. Ai acces la parametri in timp real despre vreme, aer si sol. Ai acces la date istorice pentru analiza si imbunatatire operationala.

 

Exemple de aplicatii IoT care pot fi dezvoltate pentru agricultura

Vehicule agricole inteligente

Aceste vehicule sunt prevazute cu senzori, conectare la computere, sisteme GPS performante si machine learning.

Exista doua categorii mari de abordari IoT pentru vehiculele agricole: managementul celor autonome si integrarea de solutii IoT pe vehiculele clasice.

  • vehicule echipate cu tehnologii inteligente si conectate la aplicatii – care au in continuare nevoie de operator/sofer.
  • masini complet autonome care pot fi administrate de la distanta direct din birouri sau cu ajutorul inteligentei artificiale.

Pe langa aceste abordari, sunt in egala relevante si dronele autonome capabile sa ofere control eficient asupra culturilor.

Senzori instalati pentru a obtine informatii relevante si a putea interveni rapid

Pot fi instalati o serie de senzori pentru a inregistra de la distanta informatii relevante si a oferi posibilitatea unei interventii rapide atunci cand apar probleme sau sunt necesare optimizari. Cu ajutorul senzorilor pot fi monitorizate elemente precum:

  • solul;
  • umiditatea;
  • lumina;
  • nivel de umezeala in sol;
  • temperatura aerului;
  • CO2;
  • energia solara.

 

Aplicatii IoT in logistica, distributie si retail

Ai un camion sau o flota de camioane si te intrebai cum sa le manageriezi dintr-o singura locatie? Sau poate ai nevoie sa stii mai multe despre incarcatura lor? Atunci sa stii ca internetul lucrurilor poate fi aplicat in logistica, distributie si chiar retail.

Una dintre aplicatiile acestei tehnologii in logistica este monitorizarea camioanelor. Poti vedea in aplicatie toate camioanele pe care le detii si informatii despre incarcatura lor. In acest fel vei putea sa iei decizii informate cu privire la parcul tau auto.

 

Exemple aplicatii IoT in logistica, distributie si retail

Logistica

Solutiile IoT sunt esentiale la mai multe niveluri: eficienta operationala, securitate, experienta consumatorului si crearea de noi modele de business.

Ce poti monitoriza cu ajutorul aplicatiilor IoT?

(Cateva exemple)

  • statusul echipamentelor;
  • parcele
  • oameni;
  • depozite;
  • transport marfa.

Distributie

Ce poti monitoriza cu ajutorul aplicatiilor IoT?

  • echipamente, containere, produse;
  • statusul si amplasarea de produse;
  • statusul echipamentelor fizice;
  • inventarul pentru depozite;
  • temperatura pentru produsele perisabile;
  • performanta echipamentelor/angajatilor;
  • spatiu disponibil in depozite;
  • incarcarea de produse pentru transport.

Retail

  • vending machines pentru sesizarea problemelor de inventar si mentenanta;
  • coduri QR pentru oferirea de feedback in timp real si accesarea de informatii de la distanta;
  • display-uri interactive pentru magazine;
  • sisteme de self-checkout;
  • camere conectate.

 

Aplicatii IoT – Birouri si cladiri

De la conceptele de smart office (capabile sa simplifice munca de la distanta, sa creasca productivitatea si sa ofere spatii de lucru mai sigure) la automatizari capabile sa reduca impactul negativ asupra mediului (ex. reducerea consumului de energie), aplicatiile IoT au devenit o investitie valoroasa pentru companii din variate industrii.

Dincolo de solutiile standard, dezvoltarile de solutii IoT pentru managementul cladirilor trebuie vazute ca unele specifice (luand in calcul mai multe tipuri de cladiri).

Dezvoltarile personalizate sunt recomandate in special pentru:

  • cladiri industriale;
  • cladiri istorice;
  • cladiri educationale (scoli);
  • cladiri culturale (muzee, galerii de arta, biserici, etc.);
  • cladiri comerciale (mall, galerii, etc.);
  • cladiri pentru turism (hoteluri si apartamente).

 

Aplicatii IoT pentru optimizarea mediului de lucru: proiectul Living+

Principalele directii ale proiectului:

  • Clientul nostru, Mobile Agency, era interesat sa dezvolte o aplicatie iOS care sa fie folosita intr-un centru de testare al unei companii din industria transporturilor. Aplicatia a fost gandita sa puna in valoare oportunitati de crestere a confortului in cabina camionului cu ajutorul setarilor digitale facute direct din aplicatie;
  • Pentru a oferi suport pentru testarea si exemplificarea concreta a inovatiilor, am dezvoltat o aplicatie iOS care comunica prin Bluetooth cu dispozitivele din macheta de testare (un pat, un sistem de ventilatie, si alte dispozitive fizice care ofera confort) astfel incat utilizatorii sa aiba control eficient asupra lor si sa se bucure de o experienta imbunatatita;
  • Chiar daca proiectul a venit cu o provocare destul de mare (aplicatia ruleaza hardware-based prin conectare la Bluetooth iar hardware-ul este localizat in Olanda). Roweb a reusit sa dezvolte proiectul bazandu-se doar pe documentatii.

“Pentru acest proiect, Roweb ne-a oferit rapid o abordare care a raspuns obiectivelor noastre si o echipa cu experienta, asigurandu-se ca la final vom putea livra catre clientul nostru o aplicatie cu adevarat valoroasa.”

Frans-Willem Duijnhouwer / COO Mobile Agency / CEO EasyIQ

Solutia

Am creat o aplicatie iOS care comunica prin Bluetooth cu dispozitivele fizice din macheta (3 dispozitive fizice: unitatea de ventilatie, patul ajustabil si senzorii de confort pentru somn). Scopul aplicatiei este de a creste confortul utilizatorilor prin setari personalizate de la distanta.

Comunicarea cu cele 3 dispozitive se face cu ajutorul unui Bluetooth manager (unul pentru functiile de e-fresh si season sleeper, si altul pentru patul ajustabil).

O parte din functionalitati sunt simulate in aplicatie, altele sunt actionate prin citirea/trimiterea de comenzi catre Bluetooth manager. Bluetooth manager-ul functioneaza ca un pod intre aplicatie si dispozitivele fizice.

“Am lucrat cu echipele Roweb pe mai multe proiecte. Am dezvoltat o aplicatie la care noi am venit cu partea de design si ei cu partea de dezvoltare efectiva. De asemenea, am mai creat cateva drivere GRPC pentru un alt client si am facut un site care rula PHP sa functioneze cu WebSockets. Colaborarea a fost excelenta si mi s-a parut absolut impresionant ca au putut crea de la distanta un driver Bluetooth pentru hardware in conditiile in care acesta era plasat in Olanda. Roweb este un partener pe care l-as recomanda oricand pentru dezvoltarea de aplicatii.”

Frans-Willem Duijnhouwer / COO Mobile Agency / CEO EasyIQ

Vezi mai multe functionalitati integrate in aceasta din studiul de caz complet.

VEZI STUDIUL DE CAZ

 

De ce sa dezvolti solutii IoT cu Roweb?

Roweb este o companie care dezvolta solutii software personalizate prin echipele sale din cele 3 orase: Bucuresti, Pitesti, Craiova.

Cu cei peste 130+ experti IT specializati in tehnologii moderne, ne concentram pe dezvoltarea de solutii Enterprise, Web, Mobile si E-commerce.

Dezvoltam proiecte pentru companii din intreaga lume si avem capabilitatea sa intelegem nevoile specifice ale diferitelor tipuri de business-uri (de la start-up-uri la corporatii) si industrii.

Ce servicii IoT oferim:

  • consultanta IoT;
  • programare hardware;
  • networking si comunicare;
  • sisteme de securitate;
  • IoT analytics;
  • integrari IoT;
  • dezvoltare aplicatii IoT;
  • implementare si design de sisteme.

Tehnologii folosite pentru proiectele IoT: LPWAN, GPRS, Microsoft Azure IoT: IoT Hub, IoT Edge, Stream Analytics, .NET, C#, NodeJs, Angular, SQL, NoSQL

Ce spun clientii despre colaborarea cu noi


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices