De la facultate la o cariera in programare: interviu cu Gabriel Nitulescu, Senior Development Team Lead la Roweb

Acest articol a fost publicat in categoria Diverse in .

De aproape 6 decenii, Universitatea din Pitesti pregateste studentii pentru cariere de succes in domeniile de care sunt pasionati. Facultatea de Matematica-Informatica din cadrul UPIT a ajutat la formarea a numerosi programatori de succes, care au contribuit la nivelul ridicat de competenta din domeniul IT in Romania, incercand in permanenta sa se adapteze la evolutia cerintelor din piata muncii si sa mentina un strans parteneriat cu firmele de software din Arges. Unul din cele mai indelungate parteneriate ale UPIT este cel cu Roweb. Majoritatea angajatilor nostri sunt absolventi UPIT. Pentru ca vrem sa stim cat mai mult despre experientele si nevoile studentilor si cum ii putem sprijini mai bine, am stat de vorba cu unul din colegii nostri care a absolvit cursurile Universitatii din Pitesti, Gabriel Nitulescu, Senior Development Team Lead, despre experienta lui in timpul facultatii si tranzitia catre o cariera in programare.

1 Cum a fost cand ai dat admiterea la facultate si pe baza caror criterii ai ales-o?

Eram pasionat de informatica inca din liceu, am preluat aceasta pasiune de la fratele meu mai mare, Catalin (si el programator la Roweb). Dupa absolvirea liceului, am dat examene de admitere atat la Facultatea de Mate-Info de la UPIT, cat si la Universitatea din Bucuresti. Am intrat la buget, la ambele, insa nu ma atragea ideea de a ma muta din Pitesti. Nu mi-a placut Bucurestiul, in plus, in Pitesti fusesem admis cu bursa, asa ca am ales sa urmez cursurile de la UPIT.”

2 Cum ti s-au parut cursurile?

Nu prea ma pasiona partea de matematica, de aceea am dat la informatica. Din pacate atunci in primii ani se faceau mai multe cursuri de mate, inclusiv Istoria matematicii si informaticii, acestea mi-au placut cel mai putin. Cel mai mult imi placeau cursurile de Programare orientata pe obiecte, Tehnici de programare si Baze de date. Acestea erau direct legate de ceea ce imi doream sa fac, au fost bine structurate si bine predate.

Notele mele nu reflectau preferintele, am avut note bune la multe materii care nu mi-au placut, insa am invatat bine si la ele ca sa imi pot pastra bursa pana la finalul facultatii.”

3 Cum au fost relatiile tale cu profesorii?

Dna profesoara Miroiu imi placea mult pentru ca avea dorinta de a face ceva din studenti, se cunoaste ca ii place meseria asta, chiar ii place ce face. Dumneaei mi-a coordonat lucrarea de licenta, am incercat sa folosesc cele mai noi tehnologii la momentul respectiv. Mi-a mai placut dl. profesor Bolosteanu, era foarte exigent si de aceea nu era foarte popular in randul colegilor, insa mie imi placea asta. L-am avut si pe dl. prof. Ionut Dinca, cu care acum sunt coleg si am o relatie deosebita. In facultate insa arata o personalitate foarte diferita, era foarte serios si exigent, la servici este foarte “pontos”.”

4 Cum a fost cand te-ai angajat? Cum ai reusit sa echilibrezi studiile si job-ul?

In anul III a venit Razvan Veliscu, unul din co-fondatorii Roweb, la facultate si a intrebat-o pe dna prof. Miroiu care studenti se descurca mai bine. Aceasta ne-a recomandat pe mine, pe Sorin Tarceatu, care si el lucreaza la Roweb acum, si pe inca un coleg. La interviu am avut initial emotii mari, pana l-am vazut pe dl Viorel Costea, directorul Roweb, care imi fusese profesor de informatica in liceu si cu care avusesem o relatie foarte buna. Atunci m-am relaxat si a decurs foarte usor interviul meu, am fost acceptat. Initial am lucrat doar o vara, pentru ca eram in anul III din cei 4 ani de studii din sistemul pre-Bologna. Eram un student foarte silitor si am vrut sa-mi termin studiile inainte de a ma angaja permanent. Am facut asta imediat cand am terminat facultatea, m-a sunat dl Viorel: “Hai, vii?”. Mi s-a propus si sa predau la facultate, insa am preferat sa aplic in practica cunostintele acumulate, decat sa predau.  Nu m-am gandit ca as fi avut sanse sa jonglez cu studii si job in acelasi timp, mai ales sa imi pot pastra si bursa, pentru ca in acea perioada se tinea cont de prezenta la cursuri intr-o masura mai mare decat acum si nu era la fel de multa presiune sa ai deja experienta de lucru inainte de absolvirea facultatii. Eu, cel putin, nu aveam colegi care sa lucreze in timpul anului universitar, foarte putini studenti faceau asta.”

5 Ce sfaturi ai avea acum pentru tine pe vremea cand erai student?

Daca as face facultatea de la capat, m-as angaja din timpul facultatii, n-as mai pierde timpul, deoarece asa capeti mai multa experienta practica, inveti cum sa rezolvi probleme. Cred ca e greu sa faci fata si la munca, si la studii, dar cred ca s-ar merita efortul, si din punct de vedere financiar, dar si pentru experienta. Prin experienta evoluezi in meseria asta, inveti lucruri mult mai interesante. Probabil s-a mai schimbat programa intre timp si poate acum sunt mai multe cursuri utile pentru productie, mai bine aliniate cu ce intalnesti in mediul de lucru. Ce imi doresc eu pentru invatamantul universitar este ca studentii sa poata sa-si aleaga efectiv cursurile, nu sa le fie impuse, si ca deja din facultate sa fii pregatit pentru productie, nu pentru mediul academic. Mai multa concurenta, atat intre studenti, cat si intre profesori, cred ca ar fi benefica pentru toata lumea. Mi se pare important sa se puna cat mai mult accent pe partea practica, pe tehnologii bine aliniate cu ce se foloseste in practica si, pe cat posibil, laboratoarele sa fie predate de oameni care efectiv lucreaza in productie si sa iti arate cum aplici practic informatia.  

Mie imi place foarte mult ceea ce fac, nu m-as vedea facand altceva, as face aceleasi alegeri.”


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices