In-house vs outsourcing | Costul real al dezvoltarii unei solutii software custom

Acest articol a fost publicat in categoria Modele Outsourcing, Transformare digitala in .

Una dintre dilemele celor care vor sa dezvolte o solutie software custom: angajarea de noi experti in-house sau outsourcing?

Dezvoltarea unei solutii personalizate presupune nu doar efort si investitii financiare, ci mai presus de toate o echipa cu experienta care il poate dezvolta de la zero, implementand functionalitati care sa ajute business-ul sa creasca si sa se dezvolte.

Dar cine a spus ca este usor sa ajungi la expertii potriviti, care sa te ajute sa aduci proiectul in punctul de care ai nevoie? Astfel, daca nu stii exact daca sa externalizezi sau sa angajezi noi experti, iata cateva lucruri care te pot ajuta sa decizi care este cea mai buna solutie pentru tine.

 

Riscurile angajarii de experti in-house

Construirea unei echipe in-house de software development poate fi o strategie avantajoasa pentru multe companii. Cu toate acestea, este important sa fii constient de potentialele riscuri care pot aparea in timpul acestui proces. Mai precis, iata cateva dintre aspectele de care iti recomandam sa tii cont:

Costuri mai mari: Infiintarea si mentinerea unei echipe interne de dezvoltare software se poate dovedi destul de costisitoare. Trebuie sa iei in considerare cheltuieli precum recrutarea propriu-zisa, salariile, beneficiile, eventualitatea unui birou fizic, punerea la dispozitie de echipamente, licente software, traininguri si formarea continua. In plus, este nevoie de timp si efort semnificativ pentru a gasi expertii potriviti si (daca este cazul) pentru a invata cum sa gestionezi o echipa.

Expertiza limitata: Dezvoltarea si mentenanta aplicatiilor software necesita adesea abilitati care se traduc in stapanirea limbajelor de programare, framework-urilor si cunostintelor specifice domeniului. In functie de dimensiunea si nevoile proiectului tau, poate fi dificil sa gasesti si sa pastrezi in companie persoane care au expertiza necesara in domenii care se leaga de programare, ceea ce poate duce la compromisuri privind calitatea.

Scalabilitate si flexibilitate reduse: Echipele interne sunt de obicei create pentru a gestiona volumul de lucru si proiectele curente. Cu toate acestea, daca cererea de dezvoltare software fluctueaza, scalarea echipei in consecinta poate fi o provocare. Te poti confrunta cu perioade de in care volumul de lucru este mai mic sau mai mare, ceea ce poate afecta productivitatea, eficienta si rentabilitatea.

Timp mai indelungat pentru lansarea produsului in piata: Infiintarea unei echipe interne necesita timp si efort pentru a recruta si integra in echipe noii angajati, a configura procese si a stabili fluxul corect de lucru. Acest aspect poate duce la intarzieri in furnizarea de solutii software, comparativ cu situatiile in care decizi sa externalizezi proiectul. “Time-to-market” nu reprezinta doar un concept teoretic, ci este un factor crucial in industria competitiva de astazi.

Inovatie limitata si mai putine perspective noi: O echipa interna se adapteaza la cultura, procesele si perspectivele companiei tale, ceea ce poate fi privit ca un avantaj la inceput. Insa, in timp, acest lucru poate limita aparitia ideilor noi si a abordarilor inovatoare. Echipele de dezvoltare externe sau furnizorii aduc adesea o perspectiva noua si vin cu experienta diversa, incurajand inovatia si solutionarea creativa a problemelor.

Invechirea tehnologiei: Dezvoltatorii software sunt la mare cautare, iar retinerea profesionistilor calificati poate fi o provocare pentru multi angajatori. Dezvoltatorii cu experienta primesc adesea oferte atragatoare de la concurenta sau pot decide sa dea curs altor oportunitati. Acest aspect poate duce la aparitia de lacune si la posibile perturbari in proiectele pe care le ai in derulare.

Dificultati in fidelizarea angajatilor: Software developers are in high demand, and retaining skilled professionals can be a significant challenge. Experienced developers may receive enticing offers from competitors or decide to pursue other opportunities, leading to knowledge gaps and potential disruptions in ongoing projects.

 

Angajarea de experti in-house vs outsourcing – aspecte cheie

Daca esti antreprenor sau daca trebuie sa te ocupi de gestionarea unui proiect, cel mai probabil te regasesti intr-una dintre urmatoarele situatii:

1

Te gandesti sa creezi o echipa interna de software development, dar nu esti sigur unde poti gasi expertii potriviti si cat te va costa,

2

Te gandesti sa externalizezi intregul proces sau doar o parte din acesta., dar iti este teama sa nu pierzi controlul.

Insa, analizand aspectele enumerate mai jos iti poti da seama ce solutie ti se potriveste:

Angajarea de experti in-house vs outsourcing: partea de recrutare

Ambele abordari (in house si outsourcing) vin cu propriile avantaje atunci cand vine vorba de recrutare. De exemplu, echipele interne ofera control direct, potrivire culturala si posibilitatea de fidelizare a angajatilor pe termen lung, in timp ce externalizarea ofera acces la expertiza specializata, scalabilitate si presupun adesea eforturi de recrutare reduse. Dar alegerea depinde de factori precum complexitatea proiectului, bugetul, seturile de abilitati necesare si obiectivele strategice. Astfel, inainte de a decide care dintre ele se potriveste cel mai bine intereselor tale, incearca sa te gandesti la o strategie de afaceri pe termen lung.

Angajarea de experti in-house vs outsourcing: loialitate

Dupa cum probabil stii, ideea de loialitate a angajatilor este idealul spre care tind multi angajatori. Insa, in cazul echipelor in-house loialitatea devine un aspect tot mai real pe masura ce angajatii se integreaza in cultura companiei, au un sentiment mai profund de apartenenta si au parte de oportunitati de crestere a carierei in cadrul organizatiei. De asemenea, retentia angajatilor este influentata de factori precum satisfactia la locul de munca, echilibrul dintre viata profesionala si viata privata si oportunitatile de crestere si dezvoltare.

Pe de alta parte, ai fi tentat sa crezi ca externalizarea unui proiect poate sa nu cultive in mod inerent loialitatea, deoarece expertii sunt orientati, in primul rand, fata de propria companie. Dar managementul eficient al proiectelor, comunicarea clara si increderea reciproca pot contribui la parteneriate pe termen lung, asigurand dezvoltari complexe de aplicatii end-to-end. De exemplu, compania noastra are in portofoliu un parteneriat care este in derulare din 2006 si despre care vom vorbi putin mai jos.

Angajarea de experti in-house vs outsourcing: flexibilitate

Externalizarea unui proiect ofera o flexibilitate inerenta in comparatie cu o echipa de dezvoltare interna. Cand externalizezi, te bucuri de avantajul de a creste sau reduce rapid resursele in functie de cerintele proiectului, fara constrangerile angajarii sau disponibilizarilor angajatilor.

Furnizorii externi de software sunt pregatiti pentru a gestiona diferite sarcini de lucru in mod eficient, asigurand livrarea la timp a proiectelor si adaptabilitatea la nevoile in schimbare.

Angajarea de experti in-house vs outsourcing: control si dependenta

Exista multi antreprenori care cred ca detin controlul doar atunci cand angajeaza experti interni. Dar externalizarea unui proiect ofera un avantaj distinct in atingerea unui echilibru intre control si dependenta.

Prin externalizare, poti, de asemenea, sa pastrezi un nivel semnificativ de control prin stabilirea de linii directoare clare ale proiectului, repere si canale de comunicare. Aceasta abordare iti permite sa te concentrezi pe activitatile de baza ale afacerii, mentinand in acelasi timp supravegherea, evitand riscurile de dependenta excesiva de resursele interne si sporind flexibilitatea in adaptarea la cerintele in schimbare ale proiectului.

Angajarea de experti in-house vs outsourcing: probleme legale

Prin externalizare, poti transfera anumite responsabilitati legale, cum ar fi respectarea legislatiei muncii, gestionarea contractelor si protectia proprietatii intelectuale, catre furnizorul extern.

Astfel, acest lucru poate atenua sarcina navigarii in cadre juridice complexe si poate reduce riscul unor dispute de neconformitate. In plus, echipele reputabile de dezvoltare de software de externalizare au adesea stabilite cadre legale, inclusiv acorduri de confidentialitate si acorduri de nivel de servicii, asigurand o baza solida pentru protectia intereselor si activelor companiei dumneavoastra.

 

Alternativa pentru angajarea in-house | Tipuri de modele de outsourcing

In dinamismul industriilor de astazi, companiile apeleaza din ce in ce mai mult la externalizarea proiectelor ca o alternativa convingatoare la angajarea interna traditionala. Dupa cum am mentionat anterior, outsourcingul permite companiilor sa foloseasca expertiza externa, sa optimizeze alocarea resurselor si eficientizeze costurile.

Astfel, exista mai multe modele de outsourcing, a caror alegere depinde de specificul fiecarui business. Pentru a gasi varianta optima, va recomandam sa analizati variantele de mai jos.

 

Tipuri de solutii software

Cand explorezi optiunea de a externaliza proiectul tau, ai ocazia de a lucra cu experti si de a furniza solutii software complexe, cu accent puternic pe imbunatatirea experientei utilizatorului.

Optand pentru aceasta abordare, poti alege sa dezvolti aplicatii business, acoperind intregul proces de development si alocand toate rolurile necesare expertilor care au deja capacitatile pentru a face fata provocarilor: dezvoltatori software, experti QA si manageri de proiect.

Mai mult, daca ai nevoie de un sistem complex, cum ar fi un CRM, externalizarea procesului de development iti permite accesul catre profesionisti calificati, care vin cu o gama mare de perspective.

Aceasta abordare colaborativa poate duce la crearea unor sisteme software robuste care eficientizeaza procesele de vanzari si marketing si, in timp, stimuleaza cresterea afacerii.

Procesul de externalizare te ajuta sa fii creativ. Puteti transforma ideile in functionalitati pentru magazinele online, aplicatii sau portaluri de comert electronic, pornind de la necesitatile pe care reusesti sa le identifici in piata.

Echipele de dezvoltare te pot ajuta in selectarea celei mai potrivite platforme de comert electronic pentru afacerea ta si te poate ghida in optimizarea procesului de conversie, din punct de vedere tehnic.

Si nu uita de aplicatii pentru Mobile a caror popularitate a crescut foarte mult in ultima vreme.

Aplicatiile mobile au devenit o parte importanta a realitatii cotidiene, avand impact asupra modului in care comunicam, lucram si accesam informatii.

Aceste aplicatii software concepute pentru smartphone-uri si tablete vin cu o gama generoasa de functionalitati, de la integrari cu retelele sociale si accesul la divertisment pana la productivitate si experiente de shopping online.

Astfel, echipa de dezvoltare software potrivita te poate ajuta sa transformi o idee intr-o aplicatie mobila cu milioane de descarcari sau chiar cu potentia de a deveni indispensabila.

in house vs outsourcing

 

Trei exemple de parteneriate pe termen lung din portofoliul nostru | Povesti de succes ale clientilor care prezinta beneficiile modelelor de externalizare

Whise CRM

in house vs outsourcing

Whise CRM este un exemplu de poveste de succes in care externalizarea proiectului nu exclude echipa interna. Astfel, dezvoltatorii nostri de software lucreaza cu echipa tehnica a clientului din 2006. Scopul principal?

Dezvoltarea unei platforme digitale moderne, bazata pe automatizari pentru cumparatori, proprietari, chiriasi, investitori si agenti imobiliari pentru a le imbunatati experienta generala.

Perspectiva clientului

in house vs outsourcing

Roweb s-a dovedit a fi un partener excelent cu care sa lucrezi, oferindu-ne o echipa extrem de receptiva. In timpul colaborarii noastre, a fost foarte usor sa comunic cu ei si au fost foarte flexibili in indeplinirea cerintelor noastre. Datorita complexitatii proiectului, au aparut destul de des noi cerinte si au reusit mereu sa gaseasca si sa implementeze la timp solutia adecvata. Nu as ezita sa ii recomand pentru proiecte business complexe.

in house vs outsourcing

Jean Waucquez

Owner, WHISE nv


 

Tourpaq

in house vs outsourcing

Cand a apelat la serviciile noastre, Tourpaq necesita un sistem modern de management al operatorilor de turism, care sa permita utilizatorilor sa gestioneze eficient toate aspectele activitatii lor, folosind un singur tablou de bord centralizat.

Tourpaq a decis sa colaboreze cu noi pentru acest proiect dupa mai multe intalniri. Iar abilitatea noastra de a intelege nevoile lor specifice si de a le oferi solutii eficiente, impreuna cu competenta tehnica a expertilor nostri in software, au fost factorii decisivi.

Perspectiva clientului:

in house vs outsourcing

Am dezvoltat TourPaq impreuna cu Roweb, de la un sistem de rezervari pentru mici operatori de turism, la cea mai performanta solutie de pe piata, ce raspunde nevoilor marilor companii de turism. Am fost impresionati de nivelul de profesionalism de care Roweb a dat dovada pe parcursul colaborarii noastre.

in house vs outsourcing

Bjarke Hansen

CEO, Owner TourPaq Aps


 

nGAGE (VMS 365)

in house vs outsourcing

nGAGE este o companie britanica de resurse umane, orientata spre dezvoltare. Acest lucru a ajutat-o sa capete o pozitie favorabila in piata si sa primeasca numeroase premii care ii recunosc meritele.

Solutia pe care echipa noastra a implementat-o ​​a imbunatatit procesele de HR in ceea ce priveste viteza si eficienta, sprijinind nGAGE in procesul sau de rebranding.

Perspectiva clientului:

in house vs outsourcing

nGAGE (ce a operat anterior ca Human Capital Investment Group) au lucrat cu Roweb timp de peste 18 luni si in tot acest timp am fost foarte impresionati de nivelul lor de competenta, de profesionalismul lor si de calitatea serviciilor pe care ni le-au furnizat.

in house vs outsourcing

Tim Styles

Chief Information Officer at nGAGE (formerly trading as Human Capital Investment Group)

 

Conclusion

Alegerea intre dezvoltarea interna si externalizare proiectului se bazeaza pe evaluarea atenta a costurilor reale, fapt care nu se rezuma doar la banii investiti de un antreprenor, ci si la resurse precum timp sau cunostinte.

Desi poate parea o idee tentanta, construirea unei echipe interne de experti poate aduce cheltuieli semnificative, provocari in extindere si posibile lacune de competente.

Pe de alta parte, externalizarea ofera acces la expertiza specializata, eficienta a costurilor si scalabilitate. Dar necesita o gestionare adecvata a expertilor pentru a mentine controlul si a evita dependenta excesiva.

Intelegerea nevoilor specifice ale proiectului, a obiectivelor pe termen lung si a resurselor disponibile sunt aspecte importante in determinarea celor mai bune abordari care echilibreaza procesele de dezvoltare software.

Vrei sa mai multe despre outsourcing?

Consulta mai multe informatii despre acest subiect accesand

sectiunea noastra dedicata


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices