Gabriel Marinescu – .Net Software Engineer | “Nu as schimba nimic din ce inseamna cariera mea de technical architect la Roweb.”

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming in .

Gabriel Marinescu este .Net Software Engineer si parte din echipa Roweb inca din 2008. Este de suficient de multa vreme in companie incat sa ne poata povesti despre cum era vibe-ul in echipa inca de la inceputurile ei si suficient de prezent in dinamica actuala a Roweb incat sa ne poata impartasi ce inseamna mixul de generatii si cum tinde sa modeleze acesta atmosfera actuala.

Noi ii spunem Messi. Si nu doar pentru ca programarea este terenul in care reuseste sa faca cele mai frumoase demonstratii de talent si pasiune pentru IT, ci si pentru ca…

Dar, mai bine, va lasam sa descoperiti singuri continuarea in acest interviu.

Perspectiva Tech – .Net Software Engineer

Q: Pasiunea pentru IT a aparut in ce context si cand?

Pasiunea pentru IT am avut-o inca din liceu. Cu toate astea, sansele nu erau de partea mea. Nici macar nu avem un calculator. Primul calculator l-am primit de la parinti abia cand sora mea a intrat la facultate (eu eram in clasa a XII-a).

Insa, nu am lasat aceste detalii sa fie un impediment. Initial, ma indreptam catre partea hardware. Dar am ajuns la partea de software web datorita volumului mare de informatii pe care il puteam gasi pe Internet. Dintotdeauna mi-a placut sa citesc si sa ma documentez.

“Din 2011 am devenit parte din echipa Tourpaq.

Q: Care au fost primele proiecte in care ai fost implicat?

Am venit la Roweb la scurt timp dupa ce am terminat facultatea (specializarea Electronica, Comunicatii si Calculatoarea). Initial, am fost programator PHP. Si am lucrat trei ani pe partea de dezvoltare a unor proiecte mici, folosind stack-ul de tehnologii PHP.

Apoi, am hotarat sa fac trecerea catre .Net. Aici, m-a ajutat Mirel Ionescu – el a fost mentorul meu pe partea de .Net. cand am venit la Roweb. Iar, dupa ce am invatat si m-am familiarizat cu aceasta tehnologie, coordonatorul meu a devenit Gabriel Rosu. Gabi a contribuit la integrarea mea in proiectul Tourpaq (proiect la care lucrez si in prezent).

Mai precis, din primavara lui 2011 am devenit parte din echipa Tourpaq.

Q: Ce presupune activitatea ta la Tourpaq, mai exact?

Tourpaq este un proiect complex, care are mai multe aplicatii si platforme – fiind cel mai mare touroperator din Europa.

La inceput, proiectul Tourpaq era bazat pe o arhitectura de tip monolit. De ceva timp, am inceput sa facem trecerea catre microservicii. Si am decis sa facem partea de Booking Engine printr-un API.

Odata cu aceasta decizie, fluxul de lucru s-a imbunatatit considerabil si a devenit mai flexibil. Focusul meu in prezent este pe partea RESTful API.

Ma ocup de partea de arhitectura a proiectului Tourpaq. Sunt .Net Software Engineer si coordonez echipa care face portarea din Web Forms in .NET Core.

Q: Ce provocari ai intampinat de-a lungul carierei tale de .Net Software Engineer?

Au fost cateva de-a lungul timpul. A fost trecerea de la PHP la .Net. Apoi, odata cu proiectul Tourpaq, a venit si provocarea unui volum mare de date.

Sa facem API-urile sa ruleze responsiv este cu siguranta o alta provocare pe care o avem in prezent si pe care incercam sa o depasim cu ajutorul trecerii la .Net Core.

Cu atat mai mult cu cat noi lucram fara a interfera cu activitatea clientului. Fiind unul dintre cei mai mari touroperatori din Europa, in zilele cu trafic intens (de exemplu, atunci cand echipa Tourpaq lanseaza diverse campanii de marketing si au reduceri pentru pachete de vacante), volumul de date devine si mai mare.

Q: Poti sa-mi spui o amintire care se leaga de inceputul carierei tale la Roweb?

Imi amintesc primele vizite la client. Tourpaq este un client de origine daneza, iar la inceput, pentru consolidarea parteneriatului cu echipa de proiect, am facut vizite si la sediul clientului. Imi aduc aminte ca a fost experienta inedita (desi era frig, foarte frig – iar eu prefer destinatiile insorite, precum Grecia, Spania sau Italia).

Imi aduc aminte de lacul din orasul pe care l-am vizitat, de centralele eoliene, de pescuit. Si de faptul ca iarna lacul ingheata, iar locuitorii orasului joacau hochei.

De asemenea, imi amintesc si primele petreceri de la Roweb. Petrecerile de Craciun mi-au ramas cel mai bine intiparite in minte pentru ca ne-am simtit foarte bine. De asemenea, eram mai putini si era mai usor sa interactionam.

Mi-a placut mult si sediul Roweb din zona Trivale. Era langa padure si erau foarte relaxante plimbarile pe care le faceam in pauze.

Q: Daca ai putea sa te intorci in timp, ce sfat i-ai oferi versiunii tale de la inceput de cariera?

Versiunii mele de la inceput i-as spune sa fie mai pragmatica. Sa-si pastreze calmul in toate situatiile si sa fie mai relaxat pentru ca toate lucrurile au o rezolvare.

In acelasi timp, nu as schimba nimic din ce inseamna cariera mea de technical architect la Roweb.

“As vrea sa tin pasul cu tehnologiile care evolueaza constant.

Q: Ce planuri ai din punctul de vedere al carierei tale la Roweb?

In ceea ce priveste cariera mea de .Net architect sunt multe aspecte pe care le am in plan.

Dar pe scurt, as vrea sa tin pasul cu tehnologiile care evolueaza constant. Vreau, de asemenea, sa studiez cat mai mult partea de A.I. si sa vad cum pot aplica cunostintele in proiecte.

“Incerc sa-mi dau seama de seriozitatea, de implicarea, de dorinta de a invata a fiecarui stagiar pe care il coordonez.

Q: Tu esti si coordonatorul stagiilor de practica. Ce presupune aceasta activitate mai exact?

Ma ocup de stagiile de practica de trei ani. Si de fiecare data, incerc sa imbin teoria cu aplicatiile si exercitiile practice. Imi place sa-i las pe stagiari sa ia singuri anumite decizii, pentru ca vreau sa-mi dau seama care este viziunea lor.

De asemenea, aleg sa le sa le dau teme, pentru ca unele task-uri au nevoie de timp de gandire mai indelungat.

Un alt aspect pe care pun accentul este partea de soft skills. Incerc sa-mi dau seama de seriozitatea, de implicarea, de dorinta de a invata a fiecarui stagiar pe care il coordonez.

Perspectiva personala

Q: Care sunt cele mai importante atuuri personale care te ajuta in cariera ta de .Net Software Engineer?

Un atuu important pe care l-am avut de la inceput a fost orientarea spre rezolvarea problemelor.

De asemenea, mai e si partea de aprofundare a cunostintelor. Nu pot sa spun ca invat repede, dar ceea ce aleg sa invat, intotdeauna aprofundez. Imi place sa inteleg de ce se petrec lucrurile intr-un anumit fel si apoi sa folosesc informatiile ca sa construiesc.

“Imi place sa vad cum personajul pe care il aleg evolueaza si devine mai bun.

interviu Gabi Marinescu

Q: In afara de programare, ce iti place sa faci?

Am cateva hobby-uri: Imi place sa ma plimb. Incerc sa fac in fiecare zi 9K de pasi. Imi plac sporturile (in general) si merg pe bicicleta. De asemenea, aleg destinatiile insorite (cu iesire la mare) pentru vacanta.

Jocurile video sunt pasiunea mea. Si de-a lungul timpului, mi-a placut sa incerc jocuri din diverse categorii: strategie, multiplayer, play staging & role playing. De exemplu, am jucat multi ani StarCraft si World of Warcraft.

Acum, sunt interesat mai ales de povestea dintr-un joc si de modul in care sunt construite personajele. Sunt adesea captivat de jocurile interactive in care decizia pe care o iau schimba intreaga actiune. Imi place sa vad cum personajul pe care il aleg evolueaza si devine mai bun.

Q: Ce alt job crezi ca ai fi avut daca nu ai fost .Net Software Architect?

Greu de spus. Stiu sigur ca nu as renunta la cariera mea de technical architect. Cred ca tot pe partea de arhitectura as fi mers, daca ar fi fost nevoit sa aleg o alta cariera. Poate fi incercat arhitectura de produs. Mai exact, sa construiesc o piesa sau un produs.

Q: In echipa ti se spune Messi. 🙂 Asa te stim. De ce ti se spune Messi?

Cand am venit eu la Roweb, erau deja foarte multe persoane pe care le chema Gabi. Si era nevoie sa se faca o diferentiere. Am primit mai multe nickname-uri, dar cel mai des mi se spune Messi.

Pe mine ma cheama si „Ionel”. Iar pe Messi il cheama „Lionel”. Cumva, din asemanarea celor doua nume (si mai ales faptul ca Lionel rimeaza cu Ionel), porecla mea a devenit Messi. Joc si fotbal, de placere. E doar un hobby.

Despre echipa Roweb

  • Gabriel Marinescu face parte din echipa Roweb, care inseamna peste 130 de experti (software developeri si departamente suport).
  • Roweb este o companie 100% romaneasca, a carei activitate a inceput in 2004.
  • Compania ofera servicii end-to-end, acoperind toate rolurile necesare in dezvoltarea unui proiect: de la developeri cu experienta si arhitecti software, la specialisti QA si Analisti de business.
  • Portofoliul de clienti este international. Cei mai multi provin din tari precum: Danemarca, Elvetia, Marea Britanie, S.U.A, E.A.U, Belgia.
  • Headquarterul companiei este in Pitesti. De asemenea, Roweb, are doua sedii in Bucuresti & Craiova.

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices