Marius Baltag: „Cariera mea la Roweb inseamna multe challenge-uri care ma tin in permanenta antrenat.”

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming in .

De-a lungul vietii personale si profesionale, Marius Baltag a trecut prin numeroase schimbari si provocari. Un lucru a ramas insa constant: pasiunea pentru tech.

Continuam, asadar, seria interviurilor #ForTheLoveOfProgramming cu prezentarea din perspectiva tech & personala a colegului nostru din departamentul de la Pitesti – Marius Baltag – Senior Developer & Arhitect Software.

 

De cand esti parte din echipa Roweb?

Marius Baltag: Am venit la Roweb in noiembrie 2006. Auzisem despre companie de la un coleg de facultate. Iar debutul meu a insemnat inca de la inceput integrarea intr-un proiect. Apoi, din motive personale, am fost nevoit sa iau o pauza. Am avut ceva probleme de sanatate, iar cei din echipa Roweb m-au inteles si mi-au oferit posibilitatea sa ma intorc, lucru pe care l-am si facut. Imediat ce m-am pus pe picioare, am revenit la lucru.

 

„Cand eram mic, ai mei au facut un imprumut financiar si mi-au cumparat un calculator.”

Ce te-a determinat sa alegi IT-ul si cum ai ajuns sa lucrezi in acest domeniu?

Marius Baltag: Eram student, in momentul in care am inceput colaborarea cu Roweb, la Facultatea de Electronica, Calculatoare si Telecomunicatii, specializarea Calculatoare. Pot spune ca deja, la nivel teoretic, facusem primii pasi spre o cariera in domeniul IT. Insa, dincolo de toate acestea, la baza deciziei mele a fost pasiunea mea pentru partea tech.

Cand eram mic, ai mei au facut un imprumut financiar si mi-au cumparat un calculator. A fost un efort mare, pentru care le sunt recunoscator, dar care m-a ajutat sa-mi dau seama ca asta imi doresc sa fac.

Roweb – asa cum era cand ai venit in companie vs Roweb – astazi. Ce crezi ca s-a schimbat? Ce a ramas la fel?

Marius Baltag: Cand am venit eu, echipa insemna aproximativ 10 persoane. Lucrurile erau la inceput si se contura, incet, incet, o directie de dezvoltare. De asemenea, tot la inceput era si partea de PHP, mai ales in Romania. Asa ca am lucrat cu alte tehnologii, mai cunoscute la vremea respectiva, pentru ca apoi, in 2011, sa fac trecerea catre PHP.

Acum, lucrurile au evoluat considerabil. A crescut numarul de departamente, de sedii, de proiecte si de angajati. Avem echipe dedicate pentru fiecare proiect si perspective care ne ajuta sa pastram parteneriate de lunga durata.

 

„Schimbarea nu trebuie neaparat sa insemne inlocuire.”

Ce te-a facut sa ramai in echipa?

Marius Baltag: Intelegerea pe care am primit-o atunci cand am avut problemele de sanatate, increderea care mi s-a acordat atunci cand am avut de gestionat proiecte si provocari. Eu am trecut mereu prin challenge-uri care m-au tinut antrenat. Si pot spune ca activitatea mea de la Roweb a fost caracterizata de schimbari. Dar au fost schimbari in bine, armonioase. Asta se aliniaza cu un principiu in care cred si anume: schimbarea nu trebuie neaparat sa insemne inlocuire. Schimbarea trebuie sa fie evolutie si imbunatatire.

Si, daca tot spuneai ca iti plac provocarile, poti sa mentionezi cateva?

Marius Baltag: De-a lungul timpului, am lucrat cu mai multe tehnologii, framework-uri si am fost implicat in proiecte diverse. Iar schimbarea limbajelor, desi mie mi-a placut, este foarte provocatoare. Trebuie acordata atentie fiecaruia, chiar daca ele au aspecte in comun.

Am fost inclusiv pe partea de IoT – o parte foarte interesanta a programarii unde am avut de facut niste encriptari pe o placuta hardware cu microcontroller. Aceasta parte s-a legat foarte bine de ce am studiat in facultate. Mai precis, cand a venit vorba de acest proiect, securitatea a fost cea mai provocatoare, deoarece trebuia sa respecte un anumit protocol.

 

„Am avut ocazia sa iau parte la dezvoltarea mai multor tipuri de proiecte”

Care au fost primele proiecte?

Marius Baltag: Una dintre partile interesante in ceea ce priveste activitatea mea la Roweb este faptul ca am avut ocazia sa iau parte la dezvoltarea mai multor tipuri de proiecte: de la start-up-uri, la proiecte de amploare, unde se respectau proceduri. Astfel, am fost implicat in proiecte mai complexe, dar am dezvoltat si produse software unde principalul indicator de care trebuie sa tinem cont era „time-to-market”.

Am avut parte de flexibilitate si dinamism. Si am avut diverse roluri si responsabilitati: software developer, arhitect software, team lead etc.

Insa, privind inapoi si deruland in minte intreaga activitate, pot spune ca primul proiect serios a fost Whise – client de origine belgiana ce reprezinta, in acelasi timp, si cel mai lung proiect ongoing din portofoliu Roweb.

Ce recomandari ai pentru tinerii aflati la inceput de cariera?

Marius Baltag: In primul rand, sa ia parte la stagii de practica si internshipuri. Eu sunt coordonator al stagiului de practica Roweb. Nu ma ocup direct de studenti, dar iau parte la proces si le ofer suport mentorilor care ii ghideaza pe studenti.

Iar experienta de coordonator mi-a aratat ca este o oportunitate foarte buna pentru cei aflati la inceput de cariera sa urmeze astfel de programe care le aduc acces gratuit la informatii. Asa ca le recomand sa se implice, sa-si faca temele si sa profite la maximum de aceasta sansa.

De asemenea, recomand tuturor sa-si gaseasca locul in acest domeniu vast al programarii. Sa faca alegeri care li se potrivesc, incepand cu tehnologiile cu care sa lucreze si pana la rolurile pe care isi doresc sa le aiba in echipele de dezvoltare. De asemenea, sunt de parere ca trebuie sa aiba rabdare si sa nu sara peste etape. Cariera se cladeste in timp.

Dar ce sfat i-ai da versiunii tale de la 18 ani – care se afla la inceput de cariera?

Marius Baltag: Mi-as oferi un sfat pe care l-am primit si eu la un moment dat de la un coleg de la Roweb (Stefan Nicolae) si anumite: sa incerce sa mentina un echilibru in toate. Consider ca una dintre provocarile pe care le avem in viata, noi, oamenii, este jonglarea cu trei mingi: o minge e propria persoana, a doua reprezinta partea profesionala, iar cea de-a treia familia. Iar jonglarea cu toate trei trebuie facuta inca de la inceput.

Daca nu ai fi lucrat in IT, ce alta meserie crezi ca ai fi avut?

Marius Baltag: Cel mai probabil as fi fost inginer. Si cred ca as fi ales partea de Automotive. Sau poate partea de Robotica.

Pe mine m-a pasionat si partea de hardware. Cred ca am mostenit aceasta pasiune de la bunicul meu. El a fost un tamplar care a iubit mult lemnul si care era foarte meticulos in ceea ce facea. Si cred ca de la el am deprins partea de mestesugarit, ca sa zic asa. Cand eram mic, ma jucam cu motorase, LED-uri si baterii. Aveam tot felul de proiecte si imi placea sa repar jucarii si lucruri. Acum, adult fiind, am trecut la pasiunea pentru reparat masini. Imi cumpar masini si incerc sa le repar sau sa le modific singur.

Cand nu esti la birou, unde te gasim adesea?

Marius Baltag: Calatorind (mi-am propus sa vad cat mai mult din Europa). Mesterind ceva. Reparand masini. Imi place partea de Raliuri. Petrecand timp cu familia (cu fiul meu care creste foarte repede) sau facand voluntariat.

In ce fel de actiuni de voluntariat esti implicat?

Marius Baltag: Am ales ca, in cateva weekenduri pe luna sa fac voluntariat pentru un club de programare, prin intermediul unei Asociatii. Predau copiilor de gimnaziu programare, dar intr-o maniera relaxata, prin joc si joaca.

Acum, dupa multi ani de experienta la Roweb si in programare, care este motto-ul/citatul care te reprezinta cel mai bine?

Acelasi lucru pe care l-am spus anterior:

Cred ca lucrurile trebuie reparate si nu inlocuite.

interviu Marius Baltag Roweb

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices