#RowebDevs | Stagiu de practica online 2021@Roweb: cum au aplicat studentii notiunile teoretice in proiecte software reale

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, Evenimente de cariera, For the love of programming, Tehnologii in .

 

Primul program de #PracticaOnline Roweb

2021 a fost primul an in care la Roweb am organizat un stagiu de practica online. Si acum ne pregatim sa va povestim cum au decurs lucrurile si ce vrem sa facem mai departe.

Ne place sa comunicam direct cu studentii. Credem ca interactiunea umana directa nu poate fi inlocuita. Dar avem, totodata, toate resursele tehnologice si flexibilitatea de a ne adapta oricarui context, astfel incat proiectele noastre sa aiba continuitate “no matter what”.

Aceasta este premisa de la care am pornit si (nu va ascundem ca) am fost placut surprinsi de interesul studentilor pentru acest program online. (La scurt timp dupa publicarea anuntului cu noul stagiu de practica s-au inscris peste 300 de studenti.)

Am stiut de la inceput ca online-ul va veni cu cel putin un avantaj suplimentar pentru studenti (de exemplu, posibilitatea de a lucra cu traineri care se afla in orase diferite) dar si ca va insemna mai mult efort pentru noi.

Dincolo de orice provocare, limitare sau impediment, stagiul a reusit sa isi atinga rand pe rand obiectivele.

Asadar, asa cum spunea Stefan la inceputul programului…

App Development Process

“Anul acesta schimbam putin modul de lucru: facem in premiera online, ceea ce ne va ajuta sa beneficiem de experienta oamenilor buni din Roweb din toate birourile. Desi este, cu siguranta, o diferenta majora de abordare – focusul nostru a ramas si in acest an, in special, pe invatarea practica.”

Stefan Nicolae

Dev Team Leader @Roweb Pitesti | Coordonator Stagiu de Practica & Internship

 

De la Facultate in proiecte IT reale si notiuni aplicate

Ca in fiecare an, pentru admiterea in program, aplicantilor li s-a dat un test prin care am urmarit sa validam compatibilitatea dintre interesele aplicantilor si ce ofera programul.

Pentru a corecta si selecta din cele peste 150 de teste trimise de studenti, am avut o echipa de evaluare formata din peste 15 developeri cu experienta din Roweb. Un adevarat efort de echipa prin care am asigurat un proces coerent si profesionist.

Desi cu o abordare diferita, si in acest an focusul nostru in stagiul de practica a ramas pe asistarea si indrumarea studentilor in aplicarea notiunilor invatate in proiecte reale, concrete.

App Development Process

“De-a lungul celor 7 ani, de cand tinem stagiul de practica, am rafinat un proces prin care studentii pornesc de la notiunile de baza si construiesc modul cu modul pana cand au o aplicatie unitara. Trainerii / Coordonatorii sunt alaturi de ei pe tot parcursul stagiului si ii ajuta atunci cand se blocheaza.”

Stefan Nicolae

Dev Team Leader @Roweb Pitesti | Coordonator Stagiu de Practica & Internship

App Development Process

“Odata intrat in programul de practica, este foarte important ca studentul sa fie 100% implicat: sa fie atent la cursuri, la ce ii explica mentorul, sa fie curios, sa faca research si sa puna intrebari ca sa poata sa-si faca “temele” date pe parcursul stagiului. In plus, este esential sa inteleaga ideea de teamwork si team player, fiindca nu concureaza nimeni cu nimeni. Este un mare plus ca toti colegii, indiferent de nivel si rang, sa se ajute intre ei.”

Florin Obogeanu

Dev Team Leader @Roweb Craiova | Coordonator Stagiu de Practica & Internship

 

Focusul stagiului din acest an (proiectele dezvoltate si tehnologiile folosite)

Stagiul de practica din acest an s-a focusat pe doua directii: .NET si PHP.

Studentii care au trecut de testul initial (73 de studenti acceptati la stagiu: 31 .Net si 42 PHP) au fost alocati coordonatorilor si mentorilor din program:

Gabriel Rosu – Managing Partner @Roweb |
Coordonator .NET Stagiu de Practica & Internship Pitesti

Florin Obogeanu
Dev Team Leader @Roweb Craiova | Coordonator PHP Stagiu de Practica & Internship

Stefan Nicolae – Dev Team Leader @Roweb Pitesti | Coordonator PHP Stagiu de Practica & Internship.

Timp de 1 luna (in 5 sedinte de practica) studentii au invatat cum sa dezvolte de la zero o aplicatie reala – initial alaturi de coordonatorii Roweb, ca faza de pornire si invatare, ulterior independent (ca “tema pentru acasa”) fiind analizate apoi rezultatele si optimizate in sesiunile de practica.

Iar pentru aceste analize ne-am bazat, din nou, pe un efort de echipa: peste 15 programatori experimentati din Roweb au facut code review saptamanal pentru toti participantii la stagiu.

 

Proiecte dezvoltate cu .Net

Mentori stagiu de practica .NET:

Gabriel Marinescu – .NET Tech Lead @Roweb

Florin Radu – .NET Tech Lead @Roweb

Tema proiect stagiu .NET: Realizare platforma magazin virtual folosind tehnologiile .NET: Asp.Net WEB API 2 pentru backend si React.js pentru front end.

Studentilor selectati pentru stagiul de practica .NET li s-a dat ca tema dezvoltarea unei aplicatii de tip magazin virtual cu listare de produse (dezvoltare Web API si front end folosind React.js).

Proiectul a inceput initial asistat – coordonatorul ajutandu-i sa inteleaga pas cu pas cum trebuie dezvoltata aplicatia. Odata stabilite elementele de baza, studentii au continuat individual dezvoltarea aplicatiei.

In sedintele ulterioare de practica au fost analizate (impreuna cu coordonatorul) rezultatele si optimizarile care pot fi facute.

 

Proiecte dezvoltate cu PHP

Mentor stagiu de practica PHP

Ion GHITUN – PHP Tech Lead @Roweb

Tema proiect stagiu PHP: dezvoltarea unei aplicatii de task management (de tipul Trello) in care au fost simulate permisiuni, roluri, task-uri, board-uri, etc.

Aplicatia a fost dezvoltata cu Laravel ca framework si a presupus o complexitate medie (astfel incat sa poata fi finalizata de juniori intr-un timp relativ scurt).

S-au folosit cele mai recente versiuni de PHP si Laravel: PHP 8, si Laravel 8.

Focusul a fost pe dezvoltarea de cod corect si curat.

App Development Process

“A crea cod inteligibil si usor de preluat este o practica esentiala in profesia de developer. Nu este suficient sa scrii corect. Este foarte important sa lasi cod “citet” pentru alt programator.”

Ion GHITUN

PHP Tech Lead @Roweb

Ca mod de lucru, s-a folosit acelasi sistem ca si in cazul stagiul .NET. Pentru fiecare etapa din proiect a fost intai o parte de training/suport, urmata de o tema de studiu/dezvoltare pentru acasa.

Exemple de activitati din stagiul PHP:

  • un training de intro despre Laravel;
  • intro training pe partea de login + tema de studiu Register si ForgotPassword;
  • dezvoltare in echipa parte de board-uri + tema: listare, edit / delete board-uri, adaugare de membri, etc.

Mentorul a urmarit atat rezultatul obtinut de studenti in “temele pentru acasa”, cat si initiativele cu care acestia au venit pe partea de dezvoltare (initiative + ce resurse au folosit pentru a-si pune in practica ideile).

Desi proiectele au fost setate pe Docker, studentii au gasit flexibilitate in program, putand folosi stack-urile cu care erau familiarizati deja (de exemplu, Wamp) pentru a le fi mai usor.

Ultima “lectie” din stagiul PHP a fost un intro despre React. Studentii care au fost curiosi sa afle mai multe sau sa puna intrebari punctuale si dupa incheierea stagiului, au avut posibilitatea de a tine legatura direct cu mentorul.

 

Insight-uri de la traineri & next steps

Q

Cu ce “vibe” incheie coordonatorii stagiul de practica online din acest an?

“In fiecare an, cel mai mult ma “bucur de bucuria” πŸ™‚ studentilor – atunci cand vad ca din mainile lor ies aplicatii destul de complexe. Cel mai mult ma inspira ideile de proiect pe care le abordeaza si energia cu care vin. Noi le oferim un framework pe care ei pot construi – in momentul acesta exista foarte multe limbaje de programare si abordari de invatare.”

Stefan Nicolae
Dev Team Leader @Roweb Pitesti | Coordonator PHP Stagiu de Practica & Internship.

 

Q

Ce sanse are un stagiar sa intre in programul de internship?

“Daca 10 din 10 stagiari sunt buni – toti merg mai departe. Cu alte cuvinte, ce trebuie sa demonstreze fiecare dintre ei este potential + implicare. Nu credem in competitie, ci in oameni care vor sa evolueze.”

Florin Obogeanu
Dev Team Leader @Roweb Craiova | Coordonator PHP Stagiu de Practica & Internship

 

Q

Ce oportunitati le aduce insternship-ul studentilor?

“In primul rand sansa de a face parte dintr-o echipa de dezvoltare profesionista (intership-ul presupune atasarea de o echipa de dezvoltare), de a lucra si invata tehnologiile folosite in momentul de fata, experienta practica in domeniu.”

Gabriel Rosu – Managing Partner @Roweb |
Coordonator .NET Stagiu de Practica & Internship Pitesti

 

Q

Ce trebuie sa stie cei care vor un job la Roweb?

“Cei care isi doresc si un job la final de stagiu trebuie sa stie ca sansele de angajare tin doar de atitudinea, pregatirea si abilitatea de a invata tehnologiile cu care lucram – tehnologii moderne, folosite in industrie.”

Gabriel Rosu – Managing Partner @Roweb |
Coordonator .NET Stagiu de Practica & Internship Pitesti


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices