Analiza de business – prima etapa a procesului de dezvoltare end-to-end | Avantaje & Impact

Acest articol a fost publicat in categoria Dezvoltare aplicatii business, Transformare digitala in .
analiza de business

Ca parte a procesului de dezvoltare software end-to-end, partea de analiza de business are un rol important in strategia de dezvoltare a unei aplicatii sau a unui platforme custom. Ba mai mult, expertii din industrie sunt de parere ca acest serviciu reprezinta o prima etapa care defineste directiile de dezvoltare ale unui project, indiferent de amploarea sa.

Asa ca daca te afli in cautarea unei echipe de development, care sa te ajute sa-ti transformi ideea de business intr-o solutie software personalizata, un prim pas pe care trebuie sa-l iei in considerare este analiza de business.

Ce inseamna mai exact analiza de business si care sunt avantajele pe care ti le poate aduce? Afla din acest blog post.

 

Ce presupune partea de analiza de business mai exact?

Crearea de solutii software personalizate, adaptate nevoilor unice ale afacerii tale, necesita o abordare echilibrata care sa imbine intelegerea tendintelor pietei cu cunoasterea potentialului companiei tale.

Astfel, experienta noastra in IT (ne pozitionam pe piata precum software house din 2004) ne-a demonstrat importanta analizei de business in procesul amplu de cunoastere a clientului si stabilirea unor parteneriate de incredere. Mai exact, aceasta presupune:

  • Stabilirea clara a obiectivelor proiectului si a rezultatelor pe care urmarim sa le obtinem.
  • Identificarea nevoilor specifice si a provocarilor unice cu care se confrunta compania ta.
  • Selectionarea tehnologiilor optime pentru proiectul in cauza.
  • Adunarea tuturor datelor necesare pentru a contura specificatiile tehnice.
  • Traducerea cerintelor si asteptarilor in solutii tehnice viabile.
  • Efectuarea unei estimari cat mai exacte a resurselor de timp si personal necesare.

Iar din punct de vedere tehnic, acest lucru inseamna:

  • Transformarea cerintelor tehnice in cadrul metodologiilor Scrum / Agile / Waterfall.
  • Revizuirea aspectelor ce tin de infrastructura, printr-un audit bine definit.
  • Examinarea arhitecturii software.
  • Elaborarea unei strategii digitale – care iti va fi prezentata, inainte de a demara procesele de lucru.

 

IT business analysis

 

Astfel, pentru noi, partea de analiza si consultanta devine un proces robust prin care ne asiguram ca proiectele noastre de dezvoltare incep pe baza unei fundatii puternice, care sa sustina o dezvoltare ampla si pe termen lung.

 

Ce avantaje ai, daca alegi sa incepi cu serviciul de analiza de business?

Si pentru ca tot vorbeam de experienta, iata cateva avantaje pe care echipa noastra le ofera clientilor prin serviciul de analiza business si consultanta software.

Intelegere mai profunda a nevoilor: Prin intermediul analizei de business, specialistii pot sa identifice cu precizie nevoile si cerintele specifice ale afacerii tale. Si desi ai impresia ca multe business-uri sunt asemanatoare, procesele de dezvoltare se pot dovedi destul de diferite, tocmai datorita nevoilor unice ale fiecarui business sau antreprenor.

Solutii personalizate: Analiza de business permite identificarea acelor functionalitati tehnice care te vor ajuta sa te diferentiezi in raport cu competitorii.

Obiective clare: Analiza de business ajuta la definirea clara a obiectivelor proiectului. Acest lucru este deosebit de importanta pentru a mentine directia si a evalua succesul proiectului in termeni cuantificabili.

Evitarea risipei de resurse: Prin intelegerea nevoilor si a cerintelor inainte de dezvoltarea efectiva, se reduce riscul de a cheltui timp si resurse pe dezvoltarea unor functionalitati care ulterior s-ar putea dovedi inutile sau necorespunzatoare.

Alegerea tehnologiilor potrivite: O analiza atenta ajuta la selectarea tehnologiilor potrivite pentru proiect. Acest lucru asigura ca solutia va fi dezvoltata pe baza unor tehnologii durabile si scalabile.

Minimizarea riscului: Prin intelegerea mai profunda a cerintelor si a contextului afacerii tale, analiza de business reduce riscul de a dezvolta o solutie care sa nu indeplineasca asteptarile sau sa nu fie adecvata nevoilor reale.

Imbunatatirea comunicarii: Analiza de business incurajeaza o comunicare clara si deschisa intre echipa de dezvoltare si clienti. Acest lucru duce la o aliniere mai buna intre asteptari si ceea ce poate fi livrat.

Eficienta si eficacitate: O analiza detaliata de business contribuie la crearea unei solutii software care sa fie mai eficienta in atingerea obiectivelor stabilite. Iar aceasta poate duce la imbunatatirea proceselor si a fluxului de lucru in cadrul afacerii tale.

 

Exemple de solutii custom in care serviciul de analiza de business a avut impact mare asupra strategiei de dezvoltare

Colaboram cu Whise, Tourpaq si nGage de mai bine de 10 ani (de fapt, Whise reprezinta cel mai indelungat parteneriat al nostru ongoing – inceput in 2006). Si asa cum am mentionat anterior, partea de analiza de business are un impact considerabil in strategia de dezvoltare a proiectelor clientilor.

Mai jos, cateva detalii.

Whise CRM

IT business analysis

 

Cand am fost contactati de Whise (companie de origine belgiana, care activeaza in industria imobiliara), clientul avea nevoie de o solutie custom care sa-l ajuta sa gestioneze corect si rapid procesele de lucru interne si externe din industria sa.

Analizand nevoia de expansiune si dorinta echipei Whise de a-si extinde business-ul dincolo de granitele din tara de origine, am dezvoltat un CRM care se ocupa de gestionarea tuturo activitatilor, direct conectat la platforma web si la o aplicatii mobile care pot fi accesate cu usurinta direct de pe teren.

Tourpaq

IT business analysis

 

Tourpaq este un client de origine daneza, care a acceptat sa colaboreze cu Roweb datorita faptului ca expertii nostri au inteles imediat nevoia acestuia de a avea un sistem de management al operatorilor de turism usor de gestionat si inteligent.

Mai precis, in urma analizei de business efectuate, echipa Roweb a venit cu propuneri de functionalitati care permit utilizatorilor sa gestioneze intreaga activitate dintr-un singur dashboard.

In momentul de fata, solutia este folosita de milioane de operatori de turism, agentii si agenti. Evolutia parteneriatului cu Tourpaq a dus, de asemenea, la crearea altor doua aplicatii mobile care se ocupa de gestionarea vacantelor si calatoriilor: una destinata turistilor, iar cealalta agentiilor de turism.

nGAGE

IT business analysis

 

Analiza companiei de resurse umane nGAGE, ne-a facut sa realizam ca aceasta avea nevoie de o solutie completa, care sa permita gestionarea tuturor activitatilor care au legatura cu domeniul de activitate al acesteia: de la procesele de recrutare, la testele pe care candidatii sau angajatorii trebuie sa le sustina periodic.

Si pentru ca necesitatile clientului reprezinta o prioritate pentru noi, de curand, am extins proiectul nGAGE prin migrarea catre o solutie mobile-first, care sa permita clientului acces rapid la servicii, prin intermediul smartphone-ului.

Si tu poti beneficia de o solutie precum cea dezvoltata pentru Whise, Tourpaq sau nGAGE.

Iar daca vrei sa afli care sunt functionalitatile necesare proiectului tau si ce impact pot avea acestea asupra business-ului, nu ezita sa ne contactezi.

Programeaza o intalnire


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices