Aplicatiile IoT: intre provocare si oportunitate Cum sa-ti adaptezi business-ul la provocarile tehnologiilor IoT (in functie de industrie)

Acest articol a fost publicat in categoria Clientii Roweb, Dezvoltare aplicatii business, Tehnologii, Transformare digitala in .

Cum percepi nevoia de adoptie a aplicatiilor IoT? Ca pe o provocare sau ca pe o oportunitate? Schimbarile genereaza blocaje – indiferent de industrie sau de tipul companiei. Aplicatiile IOT, ca parte din procesul de transformare digitala, sunt reale provocari pentru companiile non-tehnice, in mod special. Totodata, exista o serie de companii tehnice care nu pot acoperi tehnologiile IoT (pentru ca nu au oameni pregatiti pentru astfel de dezvoltari sau nu au echipe suficiente pentru astfel de proiecte).

Indiferent de provocari, implementarea de aplicatii IoT este esentiala pentru companiile care vor sa isi pastreze relevanta in piata.

Si iata de ce…

Ce sunt aplicatiile IoT?

Conectarea obiectelor fizice cu aplicatiile virtuale (cu interventie minima din partea omului) a trasformat perceptiile si asteptarile consumatorilor.

Dincolo de fascinatia creata de puterea internetului, aplicatiile IoT – internetul obiectelor (Internet of Things) – au facut posibil accesul la un volum incredibil de date relevante (generate cu ajutorul senzorilor).

Daca m-ai fi intrebat in urma cu 5 ani “Ce sunt aplicatiile IoT?” cel mai probabil ti-as fi dat un raspuns elaborat si mai informativ. (“reteua de obiecte fizice conectate la senzori, sisteme software si alte tipuri de tehnologii pentru a facilita schimbul de date intre diferite dispozitive” sursa: Wikipedia)

Astazi suntem cu totii mult mai familiarizati cu ideea de IoT – si asta pentru ca (voluntar sau nu) am inceput sa interactionam din ce in ce mai des cu cu aplicatii care conecteaza spatiul fizic la cel vritual.

Asadar, raspunsul meu de azi pentru intrebarea “Ce sunt aplicatiile IoT?”:

Dezvoltarea de aplicatii IoT = un pas pe care oamenii si companiile trebuie sa il faca pentru a tine pasul cu dinamica realitatii.

Impactul IoT in timpul pandemiei (si dincolo de ea)

Premiza IoT este de a imbunatati calitatea vietii (atat in case, cat si in spatiile de birouri sau alte tipuri de cladiri) si de a creste potentialul business-urilor existente sau celor noi.

In ultimii ani, principala promisiune facuta de aplicatiile IoT a fost mai mult despre asigurarea unui mediu mai curat (prin reducerea volumului de deseuri), reducerea de costuri (inlocuirea oamenilor cu aplicatiile tehnologice) si despre cresterea eficientei (prin degrevarea de activitati repetitive si consumatoare de timp, oamenii si companiile isi pot pastra un focus optim pe obiectivele centrale).

Rezumand impactul aplicatiilor IoT, exista o serie de niveluri la care acestea s-au remarcat:

 • securitate – monitorizare in timp real a dispozitivelor conectate;
 • comunicare – comunicare simplificata de la distanta;
 • eficienta – mai putina interventie din partea oamenilor, mai multe instrumente dinamice de lucru;
 • analytics – acces instant la date relevante.
aplicatii IoT provocarile tehnologiilor

Asa cum era de asteptat, in perioada pandemiei solutiile IoT au fost implementate cu prioritate pentru a rezolva provocarile urgente. De la simplificarea lucrului de la distanta la crearea unui mediu de lucru mai sigur (asigurarea calitatii aerului, sisteme de mentinere a unui mediu sanatos atat in spatiile pentru birouri, cat si in spatiile de tranzit, etc.) IoT a ajutat atat oamenii cat si companiile sa se adapteze din mers la noua realitate.

Ce inseamna IoT pentru business-uri

Nu putem pune semnul egal intre aplicatiile IoT de business si aplicatiile IoT pentru clienti.

In timp ce solutiile IoT pentru clienti se concentreaza in special pe calitatea vietii, IoT pentru afaceri este mai mult despre fluidizarea proceselor si urmarirea comportamentelor.

Iata cateva exemple cu privire la ce influenteaza aplicatiile IoT intr-o companie:

 • procesele de business;
 • performanta si implicarea angajatilor;
 • numarul activitatilor repetitive/consumatoare de timp;
 • volumul de date privind comportamentele;
 • instrumentele de monitorizare;
 • siguranta si securitatea;
 • comunicarea si interconectivitatea.

Focusul nostru la Roweb este sa livram proiecte complete de IoT pentru companii. Fiind constienti ca nu exista solutii standard, ne concentram pe oferirea de servicii custom, astfel incat sa putem raspunde nevoilor specifice ale fiecarui business.

IoT si aplicatiile sale (pe fiecare industrie)

aplicatii IoT provocarile tehnologiilor IoT

Transport

Ex. #1 – Monitorizare in timp real a vehiculelor utilizand senzori. Cu ajutorul aplicatiilor care se bazeaza pe acesti senzori, managerii de flote au acces la rapoarte personalizate si monitorizari pentru localizari geografice, profil de sofer, comportamentul la volan al soferilor, timp de plecare/sosire, etc.

Ex. #2 – Conectarea dispozitivelor smart la obiecte fizice pentru un confort sporit in cabina soferului prin 3 dispozitive: unitatea de ventilatie, patul ajustabil si senzorii de confort pentru somn.

Agricultura

Ex. – Senzori si aplicatii care lucreaza impreuna pentru identificarea oscilatiilor de temperatura si reglarea climei in sere.

Logistica

In aceasta industrie au fost dezvoltate aplicatii IoT pentru urmarirea si managerierea locatiilor si rutelor sau pentru managementul depozitelor.

Retail & verticalele de distributie

Ex. #1 – Aplicatii IoT bazate pe senzori pentru masurarea temperaturii, umiditatii sau alt indicator relevant pentru spatiile in care produsele sunt tranzactionate sau stocate (folosite, de exemplu, pentru depozite).

Ex. #2 – Aplicatii IoT pentru urmarirea comportamentelor si preferintelor consumatorilor.

Managementul cladirilor

De la conceptele de smart office (capabile sa simplifice munca de la distanta, sa creasca productivitatea si sa ofere spatii de lucru mai sigure) la automatizari capabile sa reduca impactul negativ asupra mediului (ex. reducerea consumului de energie), aplicatiile IoT au devenit o investitie valoroasa pentru companii din variate industrii.

Dincolo de solutiile standard, dezvoltarile de solutii IoT pentru managementul cladirilor trebuie vazute ca unele specifice (luand in calcul mai multe tipuri de cladiri).

Dezvoltarile personalizate sunt recomandate in special pentru:

 • cladiri industriale;
 • cladiri istorice;
 • cladiri educationale (scoli);
 • cladiri culturale (muzee, galerii de arta, biserici, etc.);
 • cladiri comerciale (mall, galerii, etc.);
 • cladiri pentru turism (hoteluri si apartamente).

Smart cities (monitorizarea transportului si managementul energiei)

Conceptul de smart city merge mana in mana cu cel de IoT.

Un oras inteligent este definit prin prisma varietatii de aplicatii Internet of Things (IoT) pe care le foloseste:

 • senzorii si tehnologii digitale plasate in comunitati si orase;
 • aplicatii pentru cladiri;
 • tehnologii inteligente pentru managementul consumului de energie;
 • managementul deseurilor din mediul urban;
 • aplicatii pentru managementul sistemelor de iluminare;
 • managementul transportului public.

Tendinte in IoT: Cum sa-ti adaptezi business-ul la provocarile tehnologiilor IoT

Potentialul IoT este departe de a fi complet explorat. Iata ce spun statisticile despre tendintele din piata IoT:

 • 30 miliarde – numarul estimat de dispozitive conectate pana in 2025 (IoT Analytics, 2020);
 • 11.7% – cota de piata a aplicatiilor software IoT in 2020 (IDC, 2020);
 • Volumul de date generate de dispozitivele IoT vor atinge 73.1 ZB (zettabytes) pana in 2025;
 • Pana in 2025 vor fi 152,200 de dispozitive IoT conectate pe minut.
aplicatii IoT provocarile tehnologiilor IoT

Cum ar trebui sa se adapteze business-ul tau pentru a-si pastra relevanta? Este esential sa dezvolti solutii care sa raspunda cat mai specific nevoilor tale de business. Daca administrezi un business non-tehnic sau nu ai echipe cu experienta pe IoT, cel mai eficient este sa angajezi o echipa dedicata specializata pe dezvoltarea de astfel de proiecte.

Oportunitati IoT: de ce sa dezvolti aplicatii IoT pentru compania ta?

 • Avantaj competitiv: abordare cu focus pe client;
 • Valuarea datelor: transformarea datelor brute in rapoarte valoroase pentru deciziile de business;
 • Rezultate: mai multe actiuni profitabile – mai putine costuri operationale;
 • Tendinte tech: tehnologii moderne pentru servicii mai bune;
 • Siguranta si securitate: siguranta imbunatatita in cladirile de birouri/ mediu de tranzactionare mai sigur;
 • New business model: modernizarea modelului de business inseamna mai multe oportunitati de venituri.

Proiecte IoT: cum am transformat ideile in solutii performante IoT

Aplicatie iOS – suport pentru inovatiile din proiectul Living+

Apllicatie iOS – suport pentru elementele inovatoare din proiectul Living+ – care permite utilizatorilor sa controleze de la distanta 3 dispozitive fizice: unitatea de ventilatie, patul ajustabil si senzorii de confort pentru somn.

Tehnologii

TEHNOLOGII Swift, Xcode, UIKit, CoreBluetooth, XCGLogge

VEZI STUDIUL DE CAZ

TaxIoT – solutie web pentru managementul taximetrelor (IoT-based)

Simplificare procese de monitorizare si control taximetre functionalitati specifice pentru respectarea legislatiei fiscale conectare si transfer de date in timp real intre dispozitivele fizice si solutia web (IoT).

Tehnologii

C#, Asp.Net Core, NodeJs, Angular, SQL, NoSQL

VEZI STUDIUL DE CAZ

Vrei sa dezvolti proiecte similare pentru compania ta?

CONTACTEAZA-NE

De ce sa dezvolti solutii IoT cu Roweb?

Roweb este o companie care dezvolta solutii software personalizate prin echipele sale din cele 3 orase: Bucuresti, Pitesti, Craiova.

Cu cei peste 130+ experti IT specializati in tehnologii moderne, ne concentram pe dezvoltarea de solutii Enterprise, Web, Mobile si E-commerce.

Dezvoltam proiecte pentru companii din intreaga lume si avem capabilitatea sa intelegem nevoile specifice ale diferitelor tipuri de business-uri (de la start-up-uri la corporatii) si industrii.

Ce servicii IoT oferim:

 • consultanta IoT;
 • programare hardware;
 • networking si comunicare;
 • sisteme de securitate;
 • IoT analytics;
 • integrari IoT;
 • dezvoltare aplicatii IoT;
 • implementare si design de sisteme.

Tehnologii folosite pentru proiectele IoT: LPWAN, GPRS, Microsoft Azure IoT: IoT Hub, IoT Edge, Stream Analytics, .NET, C#, NodeJs, Angular, SQL, NoSQL

Ce spun clientii despre colaborarea cu noi

Referinte externe