Cei mai noi colegi: de la stagiari la “muschetarii mobile”!

Acest articol a fost publicat in categoria Tehnologii in .

Anul trecut, dupa stagiul de vara, am ales 4 cei mai talentati studenti pentru un program de training extins, la finalul caruia le-am oferit posturi full-time la Roweb.

Hai sa vedem ce fac acestia acum, la 7 luni de cand au venit prima data la firma noastra.

Faceti cunostinta cu Gabi, Dan, Georgiana si Irina, “Cei 4 Muschetari” ai departamentului nostru de dezvoltare de aplicatii mobile!

1

Cum a fost prima voastra experienta la Roweb?

Gabi: “Destul de obositor si solicitant pentru un pusti care scria trei linii de cod
pe zi si apoi se relaxa toata ziua! Cu timpul am inceput sa ma obisnuiesc cu programul, colegii m-au primit bine, ajutandu-ma sa ma integrez in grup, colegul de birou, Dan, m-a ajutat sa inteleg unele lucruri noi pentru mine si team leaderul a avut rabdare cu noi si ne-a ajutat
de fiecare data cand am cerut ajutorul. Toti acesti factori m-au ajutat sa ma integrez.”

Dan: “In primele doua saptamani plecam de la birou aproape cu dureri de cap din cauza abundentei de informatie ce trebuia procesata pentru a ne face task-urile, insa din fericire stagiul de practica m-a obisnuit cu programul de lucru.”

Irina: “Cu siguranta ne-a ajutat sa devenim mai organizati, sa ne gestionam mai bine timpul si sa fim mai productivi.”

Cum arata pentru voi o zi de lucru? Cum au evoluat activitatile de zi cu zi de cand ati inceput?

Georgiana: “Imi verific taskurile dimineata si incerc sa-mi distribui timpul cat mai eficient. Acum ca m-am acomodat reusesc sa fac asta tot mai bine.”

Gabi: “O zi de lucru incepe cu o cafea si planificarea zilei. Impart taskurile in timpul disponibil insa de multe ori nu reusesc sa respect in totalitate acel plan oricat as incerca. Activitatile mele de zi cu zi sunt taskurile primite de la team leader sau cele pe care mi le asignez singur observand anumite probleme. Ele au evoluat de la o simpla clasa scrisa in JAVA la request-uri catre API-uri sau detectarea apelurilor.”

6

Dan: “Imi planific ziua de lucru din seara anterioara si am descoperit ca varianta asta functioneaza cel mai bine pentru bine. Pot spune ca activitatea care a evoluat cel mai mult pentru mine de cand am inceput sa lucrez a fost tocmai planificarea taskurilor pentru ziua urmatoare!”

Irina: “Incep sa-mi planific programul la inceputul zilei si interactionez cu colegii frecvent pentru a gasi impreuna solutii cat mai bune pentru realizarea proiectului la care lucram. Atunci cand ma simt obosita iau o pauza pentru “a-mi reincarca bateriile”, de obicei merg sa beau un ceai impreuna cu colegii sau iesim sa ne plimbam putin in jurul biroului.”

Cum va intelegeti cu colegii?

Georgiana: “Avem o buna comunicare si intelegere reciproca. Atunci cand avem nelamuriri, ne oferim suportul.”

Gabi: “Sunt de nota zece. Oameni de treaba, buni programatori/testeri. De fiecare data cand am avut o nelamurire si am intrebat am fost ajutat. Am interactionat cu fiecare in parte, oameni de treaba de la care ai ce invata din experienta lor.”

Irina: “Si mereu facem schimb idei, sfaturi si dezbatem diverse teme ”

Care au fost asteptarile voastre initiale si cum s-au schimbat intre timp? Aveti o idee diferita acum despre ce vreti sa faceti in continuare in cariera?

Dan: “La inceput am vrut sa invat sa programez pe mobile si sa fac ce va util cu timpul, ca sa nu ma trezesc ca se termina facultatea, iar eu nu stiu cum este sa lucrezi in domeniu. Aspiratiile au mai crescut putin, acum avand in plan publicarea unor aplicatii. Vreau sa merg in continuare pe mobile, iar dupa ce ma voi descurca mai bine pe acest domeniu, sa invat mai bine si C# si stock Java.”

5

Georgiana: “Vreau in continuare sa ma specializez in Android, ca la inceput, insa acum vreau sa invat sa folosesc si alte tehnologii.”

Gabi: “Sincer, la inceput voiam sa iau contact cu o firma sa vad cum decurge treaba, ce se face, care e diferenta dintre facultate si productie. Iar obiectivul asta a fost atins dupa primele 4 ore la Roweb. Apoi asteptarile de la mine au crescut, am fost nevoit sa ma adaptez cerintelor si sa imi impun singur asteptari de la mine. Cu fiecare task rezolvat nivelul asteptarilor creste. Pe viitor vreau in primul rand sa continui programarea Android si apoi sa dezvolt si aplicatii desktop si chiar web.”

Irina: “Mi-am dorit sa lucrez intr-o firma care sa imi ofere posibilitatea de a ma dezvolta pe plan profesional, unde sa pot lucra ceea ce imi place intr-un mediu prietenos – si pot spune ca aceasta asteptare a fost indeplinita.”

Cum a fost tranzitia de la interni la angajati full-time? 

Dan: “A fost lejera, exceptand faptul ca a trebuit sa ne obisnuim sa scriem toate orele in tool-ul de time management.”

Georgiana: “Programul de angajat full-time reprezinta o provocare pentu mine, dar firma ne-a permis un program flexibil, pentru a ajunge si la facultate.”

Gabi: “S-a intamplat rapid si inca raman uimit de cat am progresat si de ceea ce pot sa fac astazi.”

Ce v-a atras la o cariera in IT? 

Irina: “Imi place ca este un domeniu pentru oricine este deschis sa invete mereu lucruri noi, avand aplicatii cat mai variate. Intotdeauna am fost interesata de device-urile noi aparute si de modul in care acestea ne pot ajuta, de aceea mi-am dorit sa aflu cat mai multe lucruri despre ele si despre modul in care le putem folosi.”

8

Dan: “Ma atrage faptul ca creez ceva de la 0, materialele prime fiind doar internetul,
un computer si mintea mea. In afara de asta, ma atrage faptul ca pot face ceva ce poate fi
folosit de multa lume.”

Georgiana: “Ce imi place cel mai mult la acest domeniu este ca, spre deosebire de alte locuri de munca, activitatile de zi cu zi nu reprezinta o rutina, ci difera de la o zi la alta.”

Gabi: “Faptul ca fac ceea ce imi place, nu vin la munca din obligatie, nu ma trezesc luni dimineata cu forta, ci de drag.”

Ce stiati despre Roweb inainte de internship? Cum s-a schimbat intre timp perspectiva voastra asupra companiei?

Gabi: “Auzisem ca Roweb este o firma ce se ocupa de softuri pentru web si eram doar curios sa vad cum este. Nu am crezut ca am vreo sansa sa fiu selectat, m-am gandit ca altii din anul 3 aveau sansele cele mai mari. Ceea ce am gasit a fost  un colectiv unit , o familie mare in crestere ce m-a ajutat sa progresez. Cel mai important aspect care m-a facut sa lucrez la Roweb a fost programul foarte flexibil si colectivul. ”

Georgiana: “Am aplicat aici la recomandarea mai multor persoane. Principalele motive ce m-au determinat sa imi doresc un job aici sunt programul flexibil, fapt ce m-a ajutat sa imi continui studiile, profesionalismul pe care l-am intalnit si ambientul placut.”

7

Irina: “Stiam despre Roweb ca este una dintre firmele importante de IT din Pitesti, despre asta vorbindu-ne si profesorii de la universitate. De asemenea, am participat la o prezentare a firmei care a avut loc cu putin timp inaintea stagiului de practica. Mi-am dorit dintotdeauna sa lucrez intr-un mediu primitor si care sa imi ofere posibilitatea de a ma dezvolta, de aceea am ales sa aplic aici. Inainte de a incepe internshipul notiunile de Android pe care le aveam la acel moment erau introductive, insa in aceasta etapa am invatat multe lucruri, iar pe unele dintre ele le-am asimilat pe parcurs lucrand la diverse proiecte. Stagiul de practica m-a facut sa imi dau seama ca in aceasta firma este locul potrivit pentru ceea ce imi doream eu de la un loc de munca.”

Dan: “Am vrut sa invat Android, iar cum Roweb este singura firma din Pitesti ce se ocupa si de acest domeniu, am zis sa particip, doarece imi va fi mai usor sa invat daca particip la cursuri, decatdaca urmez un tutorial pe net. Dupa incheierea internshipului am vrut sa lucrez la Roweb deoarece aveam posibilitatea sa lucrez tocmai pe mobile.”

Ce i-ati spune unui student care se gandeste sa aplice pentru un internship la Roweb?

Gabi: “Le-as spune sa creada in ei  si sa vina la noi caci vor gasi cu siguranta un grup unit in care pot progresa repede.”

Georgiana: “Ii sfatuiesc sa nu rateze sansa sa isi puna in practica cunostintele teoretice dobandite si sa interactioneze direct cu persoane ce lucreaza in domeniu. Astfel se vor putea acomoda mai usor la viitorul loc de munca dupa absolvire.”

Irina: “Le-as spune ca aici vor gasi o echipa deschisa unde se pot integra cu usurinta si in care pasiunea lor pentru dezvoltarea de aplicatii se poate dezvolta. Dorinta de a invata continuu si perseverenta il vor ajuta pe un viitor intern sa aiba rezultate cat mai bune, obtinand totodata si satisfactie.”

Dan: “Le-as spune sa participe cu incredere, iar dupa terminarea stagiului sa continue sa studieze. Unui viitor intern i-as spune in primul rand sa isi faca un portofoliu cu aplicatii, oricat de simple ar fi la inceput.”

Cum va petreceti pauzele de obicei?

Gabi: “Glumind si stand la taclale cu colegii.”

Georgiana: “Imi place sa ies pentru o scurta plimbare, cu colegii.”

Irina: “Si mie cel mai mult imi place sa ma plimb in apropierea biroului. Prefer oricand am putin timp sa-l petrec in aer liber.”

Dan: “De obicei stau de vorba cu colegii sau caut raspunsuri la obstacolele pe care le intalnesc in proiectele personale.”

2

In afara orelor de munca, unde va petreceti timpul online cel mai des?

Georgiana: “Urmaresc topicuri legate de tehnologie pe mai multe bloguri si pe YouTube. Petrec timp si pe Facebook, unde sunt inscrisa la mai multe pagini de stiri si sunt membra in mai multe grupuri de discutii legate de IT.”

Gabi: “Urmarind stiri legate de IT sau de sporturi, sau pe stackoverflow.”

Irina: “Petrec mult timp citind sau urmarind clipuri despre tehnologii noi, device-uri noi si metode de lucru, pe diverse canale si bloguri de specialitate. Cat despre entertainment si stiri generale, incerc mereu sa gasesc sursele cele mai obiective si mai impartiale. Imi place sa urmaresc si site-uri de travel si, ca majoritatea oamenilor pe care-i cunosc, folosesc Facebook si Google+ ca sa socializez si sa fiu la curent cu subiecte care ma intereseaza.”

Dan: “Nu prea ma intereseaza stirile care n-au legatura cu tehnologia. Pentru asta, site-urile pe care le prefer sunt go4it.ro, hit.ro si tutsplus.com. De asemenea, stau si pe Facebook si Youtube.”

Team leader-ul si mentorul lor, Magda, s-a alaturat echipei noastre prin programul nostru de internship, pe cand era, la randul ei, studenta. In al treilea an de facultate a aplicat pentru un stagiu de practica in testare de aplicatii, astfel ca atunci cand a fost desemnata sa predea cursurile de Android in cadrul stagiului de vara de anul trecut, inevitabil gandul ei a fugit catre perioada studentiei, cand la randul sau am inceput calatoria alaturi de Roweb tot ca stagiar.

10

Magda isi aminteste: “Am fost incantata in momentul cand am aflat ca am fost acceptata si in acelasi timp eram si foarte curioasa sa vad cum se desfasoara lucrurile intr-o companie. Pentru mine a fost o oportunitate sa pun in practica toate cunostintele pe care le dobandisem pana atunci si in plus de asta stagiul mi-a influentat si alegerea temei pentru licenta. Dupa finalizarea stagiului de practica spre bucuria mea a aparut posibilitatea sa raman la Roweb ca angajat full time si am acceptat fara ezitare.”

“La Roweb am gasit un mediu placut si prietenos, plin de challenguri, unde am posibilitatea sa imi exprim ideile, sa invat o multime de lucruri noi, sa lucrez cu ultimele tehnologii si in acelasi timp am avut norocul sa ajung de la stagiar la team leader si sa cresc atat profesional, cat si personal.”

Ce parere are despre tanara ei echipa? “Ca si team leader cursurile de project management, dar si experienta de peste 6 ani in domeniu au reprezentat un real ajutor si astfel trecerea a fost destul de simpla. Muschetarii mei sunt la inceput de drum, insa admir la ei faptul ca sunt ambitiosi, au idei, vin cu observatii si sunt dornici sa invete cat mai multe. ”

Descrieti relatia voastra cu Magda

Georgiana: “Conteaza foarte mult pentru mine faptul ca face procesul de invatare mai usor si pot vorbi cu ea deschis oricand am o problema.”

Gabi: “Tot ce stiu azi i se datoreaza ei, m-a ajutat sa inteleg lucruri pe care nu credeam ca o sa reusesc vreodata sa le inteleg.”

Irina: “Imi place ca e mereu deschisa la idei diferite, ne cere parerea si o preocupa cum ne descurcam. Oricand apare vreun obstacol sau daca avem un termen limita foarte scurt, intervine si ne ajuta sa rezolvam situatia, in acelasi timp explicandu-ne ce am gresit.”

Dan: “Si cand ii cerem ajutorul lasa mereu ce facea si gaseste timpul si rabdarea necesare ca sa ne sfatuiasca.”

Care este “reteta secreta” a succesului mentoratului Magdei? 

“Am pregatit pentru ei un plan de invatare pentru ca in urmatoarele 6 luni sa ajunga independenti din punct de vedere tehnic. Planul este simplu, urmarim cu totii un curs online de programare pe Android si iOS si spre finalul saptamanii ne intalnim si lamurim lucrurile mai dificile si in acelasi timp unul dintre ei, prin rotatie, prezinta pe scurt ideea principala a cursului din acea saptamana, urmarind sa le imbunatatesc si skillurile de public speaking.

3

De asemenea, aproape saptamanal, avem un meeting de echipa, facem code review si ne intalnim la un ceai si discutam ce am realizat in ultima saptamana, planificam lucrurile pentru urmatoarea si in acelasi timp ma asigur ca nu exista impedimente.

Ii incurajez sa aiba o atitudine transparenta fata de echipa si fata de mine, sa imi spuna atunci cand au nelamuriri sau impedimente si sa vina si ei cu ideile si abordarile lor. De asemenea incerc sa le insuflu un mod de lucru organizat, bazat pe prioritati, astfel incat fiecare sa stie ce are de facut. Pentru tracking-ul task-urilor folosim un tool de management si sunt incantati cand trec taskurile din “In progress” in “Done”. Sunt convinsa de faptul ca echipa este oglinda liderului si pentru asta imi dau toata silinta sa am o echipa grozava si de aceea mereu fac tot posibilul sa ii inspir.”

In privinta dezvoltarii personale, iata cele mai importante lucruri pe care cei mai noi colegi ai nostri ne-au spus ca le-au invatat de cand ni s-au alaturat:

Irina: “Am invatat multe despre productivitate si importanta planificarii eficiente pentru indeplinirea rapida si cu succes a obiectivelor.”

Georgiana: “Am invatat ca, atunci cand lucrezi la un proiect, comunicarea si munca de echipa sunt esentiale.”

Dan: “Da, si eu cred ca, la nivel personal, cel mai mult am avut de castigat prin faptul ca mi-am imbunatatit skill-urile de lucru in echipa.”

Magda: “Am avut rezultate grozave pana acum si sunt foarte mandra de echipa mea!”

4


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices