Ce varianta este mai buna pentru business-ul tau – o aplicatie web sau de mobile?

Acest articol a fost publicat in categoria Dezvoltare aplicatii business, Dezvoltare aplicatii mobile, Transformare digitala in .

Te afli in punctul in care iti doresti ca business-ul tau sa aiba o aplicatie. Insa este inca neclar daca sa fie o aplicatie web sau de mobile. Poate le vrei pe amandoua. In acelasi timp, este inca neclar care sunt diferentele dintre cele doua si cum te vor ajuta ele.

Ce vei gasi in acest articol:

 

Inainte de a raspunde la punctele de mai sus, este necesar un raspuns la intrebarea “Ce tipuri de aplicatii exista?”

  • Dezvoltarea unei aplicatii web
    Aplicatiile web sunt construite astfel incat sa oglindeasca aplicatiile de mobile. Pot fi accesate de pe orice smartphone cu acces la internet sau un televizor/frigider smart. Aceste aplicatii nu sunt construite in functie de un anumit sistem de operare si nu trebuie sa fie descarcate sau instalate pe dispozitivul utilizatorului.
  • Dezvoltarea unei aplicatii de mobile (native)
    Aplicatiile de mobile sunt construite pe o platforma specifica. Sunt descarcate si instalate pe dispozitivul utilizatorului. Aceste aplicatii sunt dezvoltate pentru fiecare platforma in parte: iOS, Android si alte platforme. De obicei, necesita mai multe resurse decat aplicatia web.
  • Dezvoltarea unei aplicatii hibride
    Ideal daca vrei sa dezvolti rapid un MVP (minimum viable product). Abordarea hibrida inseamna ca dezvolti o aplicatie pe care o adaptezi fiecarei platforme. Ofera companiei oportunitatea de a testa piata cu o aplicatie lansata rapid si fara prea multe investitii. In timp ce costurile nu sunt asa de ridicate, nici produsul nu va fi unul care sa ajute pe termen lung compania.

 

Ce este o aplicatie web?

Aplicatiile web sunt niste tool-uri orientate catre actiune care functioneaza ca un software. Aceste aplicatii sunt dezvoltate pentru a fi folosite doar prin intermediul browserelor de internet precum Chrome, Firefox, Internet Explorer si altele. Cateva exemple de aplicatii web sunt: Skype, Gmail, Whatsapp, Trello, etc.

Un avantaj major al aplicatiilor web este ca sunt disponibile pe mai multe platforme si accesibile pe orice device – ai nevoie doar de o conexiune la internet. Pot sa fie folosite pe orice platforma, asa ca nu ai nevoie de mai multe versiuni ale aceleiasi aplicatii – cum ar fi sa fie dezvoltate atat pentru iOS, cat si pentru Android, Mac OS sau Windows. Aplicatiile web pot fi folosite de utilizatori atat pe un smartphone, dar si pe o tableta sau PC.

Alt avantaj este ca nu trebuie instalate sau configurate. Asta inseamna ca poti sa cresti mult mai repede numarul de utilizatori activi si, in acelasi timp, platforma sa suporte un numar mare (chiar de ordinul miilor) de actiuni simultane.

Implementarea aplicatiilor web este eficienta din punct de vedere al costurilor, rapida si foarte usor de adaptat pentru toti stakeholderii companiei (propria companie, clienti, furnizori, etc.).

Un foarte bun exemplu de putere pe care o poate avea o aplicatie web se poate vedea in aplicatia dezvoltata de Roweb pentru un client prin care am simplificat procesul de acordare a imprumuturilor. Este o solutie ce permite accesul mai multor utilizatori, concomitent, la acelasi proces (parteneri, cei care cer imprumuturile, cei care ofera imprumuturile).

Provocarea inainte de aplicatia web

Banca lucreaza cu o retea de parteneri care pregatesc aplicatia de imprumut pentru un IMM.

Initial, acest proces se facea prin utilizarea mai multor platforme si aplicatii care aveau o sincronizare slaba intre ele. Pentru ca nu aveau un sistem digital centralizat, riscul de a intampina erori si intarzieri in timpul proceselor era frecvent.

Impactul pe care il are aplicatia web disponibila mai multor stakeholderi

  • Securitate – un nivel foarte mare de securitate care respecta cele mai bune practici din industrie pentru a pastra informatiile clientilor si a impiedica accesul neautorizat.
  • Scalabilitate -solutia este creata pe un design arhitectural ce permite scalarea pe orice server care poate sa ruleze sistemul aplicatiei.
  • Disponibilitate – sistemul implica garantarea unui nivel de 99.99% uptime (timpul in care aplicatia poate fi accesata/este disponibila).
  • Performanta – sistemul necesita un nivel ridicat al performantei pentru a functiona fluid in functie de volumul de munca si capacitatea de stocare estimata. Aplicatia integreaza o serie de functionalitati de performanta, precum:
    1. urmarirea procesului – care poate fi facuta atat de catre client, cat si de catre banca – in functie de stadiul in care se afla acordarea creditului;
    2. extinderi de solicitari- prin adaugarea, pe parcurs, a cererilor de informatii/documente suplimentare – in functie de stadiul in care se afla acordarea creditului;
    3. procesul de aprobare/validare a imprumutului – proces automat/manual de validare – in functie de stadiul in care se afla acordarea creditului.
  • Autentificare – accesul este limitat doar pentru utilizatorii care se pot autentifica.
  • Tranzactii – abilitatea de a deservi mai multi utilizatori simultan.
  • Aplicatie in mai multe limbi – engleza, olandeza, germana.

Obtine o estimare gratuita a proiectului

 

Ce este o aplicatie de mobile (nativa)?

Aplicatiile mobile sunt dezvoltate astfel incat sa fie folosite pe un telefon sau tableta. Sunt, de obicei, solutii software compacte, independente cu functii limitate (in propriul ecosistem). De asemenea, si resursele folosite sunt mai multe, decat in cazul aplicatiilor web, in special pentru ca aplicatiile mobile sunt dezvoltate astfel incat sa functioneze pe o anumita platforma. Cu toate acestea, sunt mult mai rapide, stakeholderii externi sunt mult mai obisnuiti sa foloseasca o aplicatie de mobile si va creste veniturile, dar si loialitatea clientilor. De asemenea, aplicatiile de mobile sunt mult mai avansate din punct de vedere al functionalitatii si al functiilor.

Descarca un ebook, gratuit, ce contine 67 de idei (sortate dupa industrie) care sa te inspire pentru urmatoarea aplicatie de mobile pentru business-ul tau.

Un mare avantaj al aplicatiilor de mobile este ca te ajuta sa imbunatatesti relatia cu clientii si iti poate creste vanzarile si veniturile, in special datorita faptului ca iti mareste loialitatea clientilor. Prin dezvoltarea unor aplicatii pentru smartphone-uri si tablete, cresti expunerea business-ului in randul consumatorilor si, astfel, ii poti tine la curent cu ultimele noutati cu privire la produse, discounturi si alte activitati relevante ale companiei.

Ai nevoie de o aplicatie mobile? Citeste articolul – Cum sa obtii o aplicatie mobila pentru afacerea ta (procesul de dezvoltare a unei aplicatii mobile).

enterprise application

O aplicatie de mobile are rolul de a-ti imbunatati produsul si modul in care interactionezi cu clientii. Produsul principal al unuia dintre clientii nostri este un software de management al relatiei cu clientii (CRM), destinat domeniului imobiliar, pe care l-am construit pentru acestia si pe care am continuat sa il imbunatatim printr-un proces continuu in care, impreuna cu clientul, discutam fluxul de lucru, facem planurile necesare, identificam modalitati de optimizare a proceselor si adaugam noi caracteristici utile.

Clientul a trebuit sa isi actualizeze aplicatia si sa o aiba optimizata pentru mobil, astfel incat sa aiba acces la alte piete din afara Belgiei, in special in Romania. In acelasi timp, au trebuit sa transfere in noua aplicatie aproximativ 6000 de companii imobiliare din baza de date existenta.

Obtine o estimare de cost gratuita

 

Diferenta intre aplicatiile web si de mobile

Aplicatiile de mobile sunt native, ceea ce inseamna ca sunt construite pentru o platforma specifica, fie ca este iOS pentru telefoanele de la Apple, sau Android pentru dispozitivele Samsung. Scopul acestor aplicatii este de a fi descarcate si instalate pe telefonul utilizatorului, printr-un app store, si pentru a functiona, aplicatia de mobile are nevoie de acces la resursele sistemului, precum GPS-ul sau functia de camera. Aplicatiile de mobile ruleaza doar pe dispozitivul pe care sunt instalate.

Aplicatiile web sunt accesibile doar prin conexiunea la internet si, daca este facut corect, se va adapta dimensiunii pe care o are ecranul dispozitivului. Nu sunt native, deci nu trebuie sa fie descarcate sau instalate.

De asemenea, au nevoie de o conexiune la internet, astfel, consumatorul este limitat la viteza proprie de internet, pe cand aplicatiile de mobile pot sa functioneze si offline. In acelasi timp, aplicatiile de mobile sunt mai rapide si mult mai eficiente, dar, utilizatorul trebuie sa actualizeze aplicatia, pe cand aplicatiile web se actualizeaza singure.

 

Avantaje si dezavantaje

Aplicatiile de mobile native

Avantaje:

  • Sunt mai rapide decat aplicatiile web;
  • Ofera mai multe posibilitati, deoarece au acces la resursele sistemului pe care opereaza;
  • Pot functiona fara conexiune la internet;
  • Sigure si protejate – app store-ul trebuie sa aprobe aplicatiile de mobile;
  • Sunt mai usor de dezvoltat deoarece exista multe resurse disponibile dezvoltatorilor cum ar fi elementele de interfata sau SDK-urile.

Dezavantaje:

  • Compatibilitatea cu alte platforme (spre exemplu, iOS si Android) de obicei trebuie facuta de la zero (o aplicatie construita pentru fiecare platforma)
  • Costuri usor mai ridicate pentru a intretine aplicatia/aplicatiile.

Aplicatiile web

Avantaje:

  • Nu trebuie sa fie descarcate sau instalate;
  • Mentenanta mica – au acelasi cod de programare, indiferent de sistemul de operare al dispozitivului;
  • Isi fac singure actualizari;
  • Dezvoltarea lor este mai rapida si mai usoara decat in cazul aplicatiilor de mobile;
  • Nu trebuie sa fie aprobate de catre app store, asa ca pot sa fie lansate mai rapid.

Dezavantaje:

  • Functioneaza doar prin conexiune la internet;
  • Mult mai lente fata de aplicatiile de mobile, si cu mai putine caracteristici.

 

Cine ar trebui sa o construiasca? Echipa interna, freelancerii sau o echipa in regim de outsourcing? Avantaje si dezavantaje

Dezvoltatori sau echipa interna (cea mai scumpa optiune)

Dezvoltarea unei solutii de catre echipa interna pare, cel putin la prima vedere, cea mai buna optiune atunci cand vrei sa abordezi o problema unica a companiei, dar asta inseamna ca business-ul va trebui sa aloce resurse suplimentare – bugete si angajati – pentru a crea, implementa si mentine o aplicatie de mobile sau web.

Lucrul cu un freelancer (cea mai ieftina optiune)

Sa gasesti freelanceri este usor. Poti alege dezvoltatori care sa se potriveasca criteriilor tale si dupa ii sortezi in functie de cost. Cu toate ca aceasta pare cea mai buna optiune din punct de vedere al bugetului, este cea mai putin sigura.

Freelancerii, de obicei, au mai multi clienti. Asta inseamna ca proiectul tau nu este singura sursa de venit, si astfel sa ai intarzieri nedorite, si, in acelasi timp, nici nu ai posibilitatea de a construi o platforma web sau aplicatie de mobile de dimensiuni mari. Ambele aplicatii au nevoie de mai multe skill-uri si cunostinte, iar dezvoltarea acestora are tendinta de se mari in durata mai mult decat era prevazut termenul. De asemenea, daca decizi sa lucrezi cu o echipa de freelanceri, va trebui sa fii project managerul lor.

Dezvoltarea in regim de outsourcing (cea mai buna optiune cost-rezultate)

Externalizarea este o nevoie a companiilor, pe care acestea au inceput s-o adreseze din ce in ce mai mult la nivel global. De ce externalizeaza companiile? Exista multe motive in spatele deciziei de a imbunatati o solutie deja existenta in companie, sau sa creezi un software specific pentru business, insa motivul principal este ca se imbunatateste eficienta raportului cost-timp. De asemenea, beneficiaz? de expertiza din partea unei echipe de profesionisti.

Conform unui studiu realizat in 2020 de catre Computer Economics, o companie de research din SUA si Canada, dezvoltarea de aplicatii in regim de outsourcing a avut o crestere constanta in ultimii 7 ani. Tot mai multe companii apeleaza la servicii externe cand vor sa creeze o aplicatie, de smartphone sau web.

In loc sa se gandeasca la cum ar putea sa faca posibil un anumit tip de serviciu sau produs, prefera sa externalizeze si sa se concentreze pentru a face business-ul mai agil.

Cum alegi o companie de externalizare a serviciilor de IT? Citeste mai multe in acest articol.

 

De ce sa apelezi la Roweb?

Cu mai mult de 130 de dezvoltatori software, iti putem oferi o echipa completa de dezvoltatori ce au mai mult de 10 ani de experienta in Roweb, si detin capacitatile tehnice pentru a-ti indeplini nevoile tale particulare.

De asemenea, vei salva timp si bani cu tot procesul de angajare. Vei beneficia de experienta a peste 16 ani de cand suntem pe piata, cu echipe care fac parte din Roweb de la inceput si sunt specializati in industrii precum: recrutare si HR, imobiliare, retail si e-commerce, turism si ospitalitate, caritate si ONG-uri, asociatii, asigurari, servicii financiare, comercializarea echipamentelor IT, transport si logistica, e-health, printre altele.

O echipa dedicata este raspunsul potrivit la nevoia de a dezvolta – sau sa continui dezvoltarea pentru – un produs sau serviciu nou pentru clientii tai; astfel incat sa te diferentiezi mai bine de competitie. De asemenea, vei avea control total asupra intregului proces de dezvoltare, astfel incat sa fii mobil si agil cu business-ul tau.

Este usor sa incepi un proiect cu noi. Contacteaza-ne si trimite-ne toate detaliile cu privire la nevoile business-ului tau. Te vom contacta inapoi cat se poate de repede cu un brief si un cost (daca informatiile pe care ni le trimiti sunt complete).

TEHNOLOGII PE CARE LE UTILIZAM:

METODOLOGII

  • Agile
  • Scrum
  • Kanban
  • Waterfall

ROLURI PE CARE LE OFERIM

  • Project managers
  • Business analysts
  • Developers
  • Q&A specialists
  • Scrum masters
  • UX Designers

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices