#WomenInTechField | #WomenInRoweb

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming in .

Este martie, deja?

In acest caz, aceasta luna este mai mult despre femei, in general, si mai cu seama despre femeile din Roweb. Domnilor, imi cer scuze daca acest articol nu pare ca va include si pe voi. (Dar sa fim sinceri – aveti experienta cu lunile Martie de cand va stiti. Asadar, sunteti, oarecum, antrenati sa lasati doamnele in lumina reflectoarelor.)

Promit ca nu va fi un articol “prea” feminist si voi incerca sa raman pe cat se poate de obiectiva.

In acest articol vei gasi informatii despre:

  • primele femei care au scris istorie in IT;
  • cum arata mediul de lucru in tehnologie, astazi, si cat este de inclusiv cu femeile;
  • mediul de lucru in Roweb;
  • echipa feminina a Roweb.

 

POVESTI INSPIRATIONALE DESPRE PRIMELE FEMEI IN IT

Primul nume care-mi vine-n minte, atunci cand ma refer la femeile care au facut istorie in industria tech, este al Adei Lovelace. Fondatoarea informaticii, dar si primul programator, este o legenda, demonstrand ca inteligenta si potentialul nu tin de gen, culoarea pielii sau limitarile impuse de o anumita era.

Povestea ei este inspirationala pentru femeile si fetele de toate varstele. Insa nu este singura.

Iata o lista scurta cu femeile care inspira (in speranta ca am reusit sa-ti starnesc curiozitatea sa afli mai multe despre ele):

Women In Tech Field  - femei in IT
  • Edith Clarke – a devenit prima femeie angajata ca inginer electric in SUA, in 1922;
  • Rear Admiral Grace Murray Hopper – cunoscuta in special pentru dezvoltarea limbajului de programare in engleza;
  • Katherine Johnson – a contribuit semnificativ pentru programele de aeronautica si spatiu al SUA prin incorporarea de tool-uri informatice;
  • Maria Klawe – a ajutat la cresterea procentului de femei interesate de studii in informatica, de la mai putin de 15%, la mai mult de 40%;
  • The ENIAC Programmers – ca parte dintr-un proiect secret in timpului celui de-al Doilea Razboi Mondial, sase femei au dezvoltat primul computer programabil si complet electronic;
  • Grace Hopper – a dezvoltat primul program de traducere dintr-un limbaj intr-altul in 1952, care convertea codul matematic intr-un cod care putea fi citit de calculatoare;
  • Annie Easley – codul pe care l-a creat, initial, a dus la inventia tehnologica a bateriei folosita in primele masini electrice;
  • Sheryl Sandberg – a jucat un rol esential in succesul Facebook.

(sursa: https://obamawhitehouse.archives.gov si https://blog.grabcad.com/blog/2019/10/17/women-in-tech//)

 

EGALITATEA DE GEN IN IT

Lumea si perceptia antreprenorilor se schimba. Dupa un an plin de provocari in contextul pandemiei, mediul la locul de munca s-a schimbat (in toate industriile).

Contextul a fortat companiile sa regandeasca echipele si oamenii, dar si sa accelereze propria receptivitate la schimbare.

De la adaptarea rapida la munca de la distanta, la crearea unor echipe mult mai inclusive, companiile care vor sa creasca au adoptat o abordare mult mai flexibila, unde antreprenorii si liderii au devenit mult mai constienti de rolul si valoarea angajatilor.

Insa, trendul “includerii” nu a fost lansat in timpul COVID.

Au avut loc schimbari remarcabile, in ultimii ani, in industria IT. In acelasi timp, sunt asteptate noi schimbari in anii ce urmeaza.

Sa vedem cateva trenduri, in cifre:

  • 74% dintre femeile care se afla inca in scoala si-au exprimat dorinta de a avea o cariera in tehnologie, stiinta, matematica sau inginerie;
  • companiile cu cel putin 30% dintre femei in pozitii de lider au avut un profit net cu 6% mai mare fata de companiile fara femei in astfel de pozitii;
  • companiile care sustin egalitatea de gen au 15% mai multe sanse sa-si creasca randamentul financiar, peste media industriei nationale.

(sursa: blog.grabcad.com )

Women In Tech Field  - femei in IT

 

Despre noi…

In Roweb nu am vazut niciodata angajarea ca o tema de “excludere vs includere”. Intotdeauna a primat valoarea candidatului.

De aceea, astazi, avem femei in companie care lucreaza alaturi de noi de peste 10-15 ani (Melania-Elena, Lavinia, si Mariana-Felicia, multumiri speciale pentru loialitatea si munca voastra).

Rolurile pe care le ocupa femeile in Roweb sunt foarte diverse: de la pozitii IT (programator, Q&A, etc.) la roluri de lider (lideri de echipa, manageri de proiect, etc.), dar si cele de suport (vanzari, marketing, etc.).

Mai mult, periodic, organizam programe de internship unde motivatia profesionala si abilitatile de programare sunt principalii factori in procesul de selectie.

De aceea, o parte semnificativa din fostii nostri interni sunt femei, care acum lucreaza ca angajati full-time (spre exemplu, Anca, Laura si Ioana). Satisfactia lor continua sa se regaseasca in faptul ca au oportunitatea sa creasca si sa-si extinda experienta IT constant.

 

 

Am lansat un nou program de internship.

Vezi mai multe

 

#WomenInRoweb

Luna martie este luna voastra, doamnelor.

La multi ani de ziua femeii si multumim pentru contributiile voastre. Munca si dedicarea voastra se vad in fiecare lucru pe care-l faceti, iar eforturile voastre au facut o diferenta reala in companie.


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices