Stefan Nicolae: „Ce apreciez cel mai mult in echipa Roweb este ca am libertate, posibilitate sa cresc si flexibilitate”

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, Dezvoltare aplicatii eCommerce, For the love of programming in .

Un nou interviu #ForTheLoveOfProgramming il aduce in lumina reflectoarelor pe Stefan Nicolae, parte din echipa Roweb din 2004.

Pentru cei care nu il cunosc: coordonatorul departamentului de Custom Open Source Development din Pitesti si Head of eCommerce Roweb.

Pentru familie si prieteni – un om activ, caruia ii plac provocarile si care are multe preocupari interesante.

Pentru angajatii vechi din Roweb – omul cu un simt al umorului bine dezvoltat si cu multe povesti.

In continuare, cateva detaliile despre ce a insemnat cariera sa in cei peste 19 ani de cand este la Roweb.

 

#ForTheLoveOfProgramming – The Tech Perspective

Cati ani sunt de cand esti parte din echipa Roweb?

Stefan Nicolae: Cariera mea la Roweb a inceput in toamna anului 2004. Initial, lucram pentru o firma care oferea servicii de internet. Insa, aceasta era doar o activitate de inceput – nu era tocmai ceea ce eu imi doream sa fac pe termen lung. Am vazut un anunt de la Roweb care cauta primul programator PHP (initial, in portofoliu existau doar proiecte pe tehnologii Microsoft). Astfel, m-am intalnit cu Viorel Costea (CEO-ul companiei Roweb) si Gabriel Rosu (Managing Partner), pe care il cunosteam inca din liceu, asa ca m-am integrat usor.

Ce iti place cel mai mult la Roweb?

Stefan Nicolae: Faptul ca am libertate. Libertate, posibilitate sa cresc si flexibilitate. Am putut sa fac ce mi-am dorit si sa pun bazele echipei de dezvoltare Open Source, sa o dezvolt, sa fiu mentor pentru studenti, inca de la primul stagiu de practica Roweb si sa formez viitori angajati. Experienta de a lucra cu oamenii ma implineste si ma ajuta sa ma dezvolt profesional.

O amintire din primii ani in companie pe care nimic nu ti-o va putea sterge din memorie.

Stefan Nicolae: Fiind de mult timp in companie, am adunat multe amintiri. De exemplu, iesirile la munte “cu firma” erau foarte dese, de cateva ori pe an.

In ceea ce putem numi, oarecum, inceputurile team buildingurilor la Roweb, eu ma ocupam de sesiunile de gratar, la care ne adunam cu totii.

Roweb-ul asa cum era cand ai venit in companie vs Roweb-ul de astazi. Ce crezi ca s-a schimbat? Ce a ramas la fel?

Stefan Nicolae: Am vazut firma cand avea 5 angajati, apoi 15, apoi 50 si acum peste 130. A fost o evolutie continua. La inceput, relatiile dintre oamenii de la Roweb erau foarte foarte stranse – ne cunosteam indeaproape cu totii.

Eram putini oameni, toata echipa incapea la o masa, plecam in calatorii impreuna, participam impreuna la toate evenimentele – zile de nastere sau petreceri. Acum, este mai dificil sa faci asta cand firma a crescut.

A ramas la fel, munca din pasiune a majoritatii angajatilor si dorinta de crestere.

Ce te-a determinat sa alegi IT-ul?

Stefan Nicole: Inca din scoala generala, mi-am dorit sa devin programator. Tocmai de aceea am si urmat un profil de Informatica la liceu si apoi Facultatea de Matematica-Informatica. In facultate, mi-a placut sa programez in PHP- limbaj pe care l-am invatat singur – si voiam o cariera in acest domeniu.

Care au fost primele proiecte?

Stefan Nicolae: Echipa inseamna, la inceput, doi-trei oameni, iar acum, departamentul Open Source are 50+ de oameni. De la bun inceput, am avut proiecte de eCommerce. Am dezvoltat 2 platforme CMS custom, diferite si de asemenea, 2 platforme de eCommerce. Acum folosim platforme Open Source cunoscute.

De ce proiecte te ocupi in prezent si din ce pozitie?

Stefan Nicolae: In prezent, sunt Head of eCommerce si coordonez echipa de Custom Open Source development din Pitesti. Am mai multe proiecte in desfasurare: platforme de eCommerce din domeniul banking & finance, imobiliare, horeca clothing, automotive. Printre acestea, coordonez echipa care dezvolta si ofera mentenanta pentru una dintre cele mai mari edituri din tara.

Care sunt provocarile din proiectele tale?

Stefan Nicolae: Provocarile sunt multe. Dar cred ca cea mai mare a fost sa cresc si sa dezvolt departamentul de eCommerce. Lucrurile sunt intr-o continua dinamica, iar perioada prin care trecem este foarte interesanta atat pentru eCommerce dar si pentru tot ceea ce inseamna digitalizare. Echipa Roweb se dezvolta odata cu domeniul.

Cum ai evoluat din punct de vedere profesional in companie (job position, proiecte etc)?

Stefan Nicolae: Am inceput de la partea de a scrie cod PHP si am ajuns pana la coordonarea echipelor de eCommerce si reprezentarea Roweb la evenimente de profil. M-am implicat inclusiv in partea de dezvoltare a website-ului Roweb. Imi aduc aminte si acum: Mirel Ionescu (Managing Partner) a scris primele articole, iar eu am creat primele versiune ale platformei CMS din spatele site-ului.

Cateva insighturi despre atmosfera din echipa actuala.

Stefan Nicolae: Cel mai mult imi place ca oamenii din echipa mea stiu ce au de facut. Ei au nevoie de coordonare, dar nu trebuie “dadaciti”. Sunt oameni responsabili, implicati si fiecare stie ce are de facut pe bucatica lui. Plus ca ne cunoastem foarte bine si in afara biroului.

Ce sfat ai avea pentru o persoana care vine sa lucreze la Roweb?

Stefan Nicolae: Sa fie dispus sa invete. Sa aiba mintea deschisa si sa caute sa asimileze cat mai mult, de la colegi, din fiecare proiect, din orice tutorial urmarit.

 

#ForTheLoveOfProgramming – The Human Perspective

Daca nu ai fi lucrat in IT cel mai probabil as fi fost:

Stefan Nicolae: Apicultor… sau tamplar.

Atuul tau in echipa este:

Stefan Nicolae: Sunt o persoana comunicativa si sociabila si reusesc sa relationez destul de usor cu oameni diferiti (fie ei clienti sau colegi). De asemenea, observ usor modele (inteleg ce vor clientii si structurez in asa fel incat programatorii sa poata intelege si sa dezvolte usor).

Daca Roweb ar fi un prieten, principala lui calitate ar fi:

Stefan Nicolae: Roweb este prietenos si foarte, foarte inteligent.

Daca Roweb ar fi un prieten, principala lui defect ar fi:

Stefan Nicolae: Tot oamenii. Oamenii sunt atat calitatea, cat si defectul.

Cand nu esti la birou, te gasim cel mai adesea:

Stefan Nicolae: La ceaun. Pregatind ceva bun. Sau la gratar. Sau mesterind ceva prin curte. Sau printand la imprimanta 3D.

Daca echipa din care faci parte ar fi o combinatie rapida de taste, atunci ea ar fi:

Stefan Nicolae: Nu pot sa aleg doar o combinatie de taste, pentru ca toate tastele sunt importante.


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices