#WomenInTechField | #WomenInRoweb: editia 2023

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming in .

Lumea digitala se schimba. Si nu doar cand vine vorba de tendinte tech, ci si la nivelul celui mai important aspect: factorul uman.

Si pentru ca nu exista moment mai potrivit decat luna martie in care sa vorbim despre aportul femeilor in societate, am ales sa aducem in lumina reflectoarelor cateva aspecte despre rolul femeilor in industria tech.

Cu atat mai mult cu cat statisticile sunt de partea noastra.

Datele arata ca din ce in ce mai multe femei sunt dornice sa lucreze in industria tech. In 2022, procentul femeilor care aveau un job in acest domeniu era de 28%. Insa, in anii urmatori, specialistii spun ca acesta va creste.

 

De ce sa lucrezi intr-o companie IT ca femeie?

  • IT inseamna software development, dar si domenii conexe precum Quality Assurance, Business Analysis, Product Ownership, UX / UI Design si lista poate continua. Acesta lucru inseamna ca poti aduce cunostinte diverse care ofera valoare proiectului si dincolo de a scrie cod.
  • Ai toate atuurile (sau le poti dobandi) pentru a lucra in aceasta industrie, cu atat mai mult cu cat exista cursuri si facultati de profil care te pot ajuta sa ajungi la nivelul de cunostinte dorit.
  • Domeniul este unul cu potential, ce se dezvolta continuu. Nevoia de specialisti este direct proportionala cu transformarea digitala care acapareaza toate domeniile.
  • Dinamismul si schimbarile constante din IT aduc provocari si nu te lasa sa te plictisesti.

 

Perspectiva femeilor din compania noastra

Roweb inseamna o companie de 130+ angajati, dintre care aproximativ 24% sunt femei. Acestea ocupa functii de Tech Lead, HR, Marketing Specialist, Finance Manager etc.

Sunt femei inteligente, perseverente, care invata si se dezvolta continuu, intr-un domeniu tehnic, in care gandirea logica se impleteste cu inovatia, creativitatea si flexibilitatea.

Insa, pentru a le cunoaste mai bine, am ales sa le adresam doua intrebari. Prima se leaga de partea profesionala si se refera la ce le-a determinat sa aleaga industria IT, iar a doua de activitatile personale din afara biroului (out-of-the-office mood).

Mai jos, o parte dintre raspunsurile lor.

Why IT? „Am ales sa lucrez in acest domeniu pentru ca mi s-a oferit oportunitatea la momentul respectiv. Era ceva nou si imi dadea posibilitatea sa ma dezvolt in aceasta directie. Nu regret alegerea facuta.”

Out-of-office mood: „Imi plac plimbarile in natura, cititul, iesirile cu prietenii si predarea limbii engleze.”

Melania

Why IT? „Destinul😊”

Out-of-office mood: „Plimbarile in aer liber.”

Lorena

Why IT? „Ca IT Recruiter am parte de provocari ce ma tin la curent cu noutatile din domeniu.”

Out-of-office mood: „Petrecerea timpului in natura si pictura pe numere ma relaxeaza.”

Elena

Why IT? „Imi plac provocarile :). A fi creativ intr-un domeniu tech inseamna sa iesi din zona de confort si sa aduci plus-valoare prin lucrurile invate in alte domenii. &… My comfort zone is outside my comfort zone :)”.

Out-of-office mood: „Cand nu fac/nu vorbesc despre Marketing, ma gasesti, de cele mai multe ori, intr-o drumetie, la o plimbare cu bicicleta, citind o carte alaturi de un ceai si un playlist pe Spotify, sau la o masa, intr-un pub, re/intalnind oameni dragi alaturi de care pot sa rad din toata inima.”

Ilinca

Why IT? „Cand m-am decis sa lucrez in IT, am luat-o mai mult ca pe o provocare. Am multi prieteni IT-isti si imi doream sa fac parte din lumea lor, sa vorbim aceeasi limba, sa pot sa ii inteleg si sa-i ajut mai mult. Plus ca, imi place sa fiu inconjurata de oameni tineri, imi dau multa energie si entuziasm.”

Out-of-office mood: „Imi place mult sa ies, sa calatoresc, Nu conteaza neaparat destinatia. Daca e munte e perfect, altfel, tot bucuroasa sunt 😊.”

Cristina

Why IT? „IT-ul m-a ales pe mine, nu el pe el . Absolventa de Teologie si Asistenta Sociala, am fost Profesor, Manager Resurse Umane si, din necesitatea de a intelege ce vorbeau colegii mei (la o firma de IT), am inceput sa caut termeni, sa invat… Apoi, datorita cunostintelor mele de limba franceza am avut ocazia sa lucrez ca Project Manager in IT, unde am studiat tot ce am prins pentru a putea intelege si a oferi specificatii colegilor mei. Urmatoarea oprire a fost Roweb, companie de software development, unde invat si ma dezvolt continuu.”

Out-of-office mood: „In afara serviciului, am familia si imi place sa fac sport. As vrea eu sa fac mai multe, dar nu imi permite timpul.”

Madalina S.

Why IT? „IT-ul este un domeniu in plina dezvoltare. Evolutia rapida din sectorul IT si-a pus amprenta asupra tuturor, influentand modalitatea in care oamenii traiesc, invata, lucreaza, comunica.”

Out-of-office mood: „In timpul liber imi plac plimbarile in natura, parc, padure.”

Alina A.

Why IT? „Consider ca mi se potriveste.”

Out-of-office mood: „Calatoriile.”

Felicia

Why IT? „In cazul meu este putin diferit, eu nu am ales domeniul, ci oamenii. Cunosteam o parte din echipa si ii apreciam extrem de mult si stiu ca am ales bine.”

Out-of-office mood: „Reteta este simpla: familia, cainele si rulota – luate impreuna.”

Corina

Why IT? „Pentru mine decizia de a urma o cariera in domeniul IT a venit in mod natural. Fiind atrasa de mica de tehnologie si domeniile tehnice. Faptul de lucrez pe partea de front-end vine ca un ajutor caci am putut sa integrez si latura mea artistica in activitatile de la munca.”

Out-of-office mood: „In afara muncii sunt o persoana care iubeste sa stea afara. Fie ca ies la o plimbare prin oras sau urmez un traseu pe munte. Orice activitate in afara casei ma face fericita. Daca pe parcursul activitatii pot sa observ si niste peisaje frumoase atunci este si mai bine pentru mine.”

Alina F.

Why IT? „Am ales aceasta industrie deoarece multi membri ai familiei sunt in acest domeniu si m-au sfatuit sa aleg si eu la fel. Si se pare ca am ales bine.”

Out-of-office mood: „Imi place foarte mult snowboardingul si imi plac serile de boardgames cu prietenii si familia.”

Ana

Why IT? „IT-ul este o industrie dinamica. Un lucru este sigur, tehnologia se schimba mereu, ceea ce inseamna ca nicio zi nu va fi plictisitoare.”

Out-of-office mood: „Plimbarile alaturi de animalul de companie.”

Adriana

Why IT? „Inca de mica eram pasionata de orice tinea de calculator si de fiecare data reparam cate ceva. Nu stiam de pe atunci ca voi ajunge sa lucrez in IT. Parea un ideal foarte inalt, insa pot sa spun ca aici a intervenit destinul.

Sunt recunoscatoare in fiecare moment ca fac parte din acesta industrie, ca ma dezvolt in continuu si iubesc sa fiu up-to-date cu orice tine de tehnologie. Sunt sigura ca inca mai am multe de descoperit si asta este provocarea care ma antreneaza in fiecare zi.”

Out-of-office mood: „Imi place sa calatoresc, imi plac serialele si imi place sa ma documentez pe orice subiect.”

Madalina

Why IT? „Am ales sa lucrez in industria IT deoarece are o evolutie continua si te provoaca sa tii pasul, sa iti doresti sa cunosti mai mult.”

Out-of-office mood: „Imi place sa petrec timp cu familia. Sa ne uitam la un film, sa ne jucam diverse jocuri sau sa citim impreuna.”

Nina

Why IT? „Am ales sa lucrez in industria IT, deoarece am fost mereu atrasa de tehnologie, fiecare proiect iti ofera din plin satisfactia rezultatului si te motivaza sa evoluezi si sa aplici cunostintele dobandite.”

Out-of-office mood: „Timpul liber mi-l petrec alaturi de prieteni, fie iesind afara, fie jucand board games sau uitandu-ne la filme.”

Larisa

Why IT? „Am fost mereu fascinata de calculatoare si de cate lucruri poti sa creezi cu acestea.”

Out-of-office mood: „In timpul liber hobby-urile mele tot in jurul calculatorului se invart. Incerc sa-mi imbunatatesc skill-urile in diverse limbaje de programare, sa invat limbi straine (japoneza) si imi plac jocurile video.”

Stefania

Why IT? „Din pasiune pentru matematica, am urmat un liceu cu profil de matematica-informatica si l-am absolvit cu pasiune pentru informatica. In IT, am gasit provocarea de care am nevoie sa evoluez si tot aici imi hranesc, zilnic, curiozitatea.”

Out-of-office mood: „Ador sa imi petrec timpul calatorind prin tara, sa descopăr locuri noi si sa le fac cunoscute si altora.

Andreea F.

Why IT? „Imi place sa cred ca au fost doua motive care m-au determinat sa iau aceasta decizie. Primul se refera la sansa de a studia Informatica inca din liceu. Al doilea motiv are legatura cu procesul de invatare continua, care ma atrage mult pentru ca imi starneste curiozitatea, iar provocarile intampinate fac ca totul sa fie intrigant.”

Out-of-office mood: „Imi place sa citesc si sa ma plimb.”

Ioana

Why IT? „Am fost foarte incantata inca de prima data cand am scris cateva randuri de cod in C++, in clasa a 9-a, pentru ca am vazut un rezultat imediat al muncii mele. Desi inca nu stiam ce poti sa realizezi prin programare atunci am decis ca asta vreau sa fie ce o sa fac cand o sa fiu mare.”

Out-of-office mood: „Sa calatoresc si sa ma uit la seriale.”

Estera

Why IT? „Am ales sa lucrez in industria IT deoarece a fost o pasiune de cand eram mica. Mi-au placut din totdeauna jocurile si grafica si imi doream ca intr-o buna zi sa pot realiza la randul meu un joc bun cu o grafica buna.”

Out-of-office mood: „Este o intrebare destul de grea deoarece am mai multe activitati preferate, dar daca ar fi sa aleg totusi una cred ca ar fi muzica.”

Mihaela

Why IT? „Pentru ca este un domeniu ofertant si pentru oportunitatile de cariera si dezvoltare.”

Out-of-office mood: „Inainte sa devin mama, calatoriile, jocurile board games si serialele erau activitatile mele favorite. Acum, tot universul meu este construit in jurul celui mic. El este pasiunea mea.”

Laura

Why IT? „Imi place sa cred ca industria IT m-a ales pe mine. Daca-mi ziceai cand eram in liceu ca voi lucra in aceasta industrie, eu, un copil cu suflet de artist, as fi ras. Stiam ca n-am prea multe in comun cu lumea aceasta.

Insa, mi-am croit un drum si sunt bucuroasa de ceea ce am construit. Acum nu-mi pot imagina cum ar fi sa lucrez intr-un alt domeniu. Industria IT te provoaca sa inveti constant si te face mai puternic.”

Out-of-office mood: „Sa calatoresc. Iubesc plimbarile cu masina si destinatiile, indiferent daca duc la o padure, la parinti sau sunt vacante luuungi.”

Alina G.

Why IT? „Desi in scoala generala eram pasionata de matematica, in liceu mi-am descoperit si pasiunea pentru algoritmica. Asa ca am ales sa merg catre acest domeniu complex si plin de provocari, in care plictiseala nu isi gaseste niciodata locul 😊.”

Out-of-office mood: „Cand nu sunt la birou, imi place foarte mult sa calatoresc, sa descopar locuri noi si sa fac drumetii.”

Cristina T.

Why IT? „IT-ul este pasiunea mea din scoala generala, in timpul liber predau programare creativa pentru copii incepand de la 7 ani. Sotul meu lucreaza in IT, baiatul cel mare e la Info, cel mic invata programare, avem un ONG: Give IT Back. So IT is a lifestyle.”

Out-of-office mood: Cititul, calatoriile, inotul.

Malina

Why IT? „Imi doream sa lucrez intr-un domeniu care sa imbine creativitatea cu gandirea logica, sa fiu intr-un mediu in care sa invat mereu lucruri noi si acesta mi s-a parut cel mai potrivit. ”

Out-of-office mood: „Nu pot alege o singura activitate preferata, am multe hobby-uri care definesc ceea ce sunt in acest moment. Ca top trei as alege: calatoriile, cititul si mai nou, fotografia.”

Cristina D.

Why IT? „Marketingul si IT-ul se completeaza perfect. Complexitatea, dinamismul si logica din spatele proiectelor tech sunt transpuse intr-un limbaj usor de inteles prin marketing. De asemenea, comunicarea pe parte de Employer Branding necesita creativitate din plin.”

Out-of-office mood: Cititul, filmele psihologice, scrapbooking, board games. De asemenea, sunt o fire colectionara. Nu sunt sigura daca e un feature sau un bug. Uneori, casa mea arata ca un bric-a-brac. ”

Oana

 

Femei care continua sa ne inspire

Women In Tech Field  - femei in IT

De-a lungul timpului, cateva nume rasunatoare s-au impus in domeniul tech prin activitatea lor, reusind, astfel, sa cladeasca, o cariera de succes.

Initiativele lor au adus importante schimbari in industrie (uneori chiar revolutionare).

Acest lucru ne-a facut si pe noi sa le includem in lista noastra cu #FemeiCareInspira.

Mai jos, cateva citate care au ecou puternic si in activitatea noastra:

Binecunoscuta Ada Lovelace – considerata primul programator, obisnuia sa isi gaseasca linistea in activitatea sa, atunci cand lucrurile deveneau prea apasatoare.

„Cel mai bun refugiu de toate necazurile este stiinta.”

Edith Clarke – prima femeie inginer electric, in SUA, sustinea importanta unei meserii bine facute.

„Nu exista cerere la fel de mare pentru femei inginere, asa cum exista pentru femei doctori; dar exista intotdeauna o cerere pentru oricine care poate face o treaba buna.”

Rear Admiral Grace Murray Hopper – considerata un pionier al computerelor si cunoscuta in special pentru contributiile sale inovatoare in dezvoltarea software-ului, proiectarea si implementarea limbajelor de programare vorbea adesea despre importanta curajului si a indraznelii.

„Tot timpul le spun tinerilor: Haide, fa-o! Poti sa iti ceri scuze apoi.”

Celebra Katherine Johnson (matematician si cunoscuta pentru contributia semnificativa in programele de Aeronautica si Spatiu din SUA) sustinea mereu egalitatea de sanse intre femei si barbati.

„Fetele sunt capabile sa faca tot ce fac si barbatii.”

Maria Klawe – cunoscuta in istorie pentru faptul ca a ajutat la cresterea procentului de femei interesate de studii in Informatica, de la mai putin de 15%, la mai mult de 40% – vedea o creativitate aparte in scrierea de cod.

„Codarea este limbajul creativitatii de astazi. Toti copiii nostri merita sansa de a deveni creatori in loc de consumatori de Informatica.”

Annie Easley – om de stiinta american, a carei contributie a dus la inventia tehnologica a bateriei, folosite la crearea primelor versiuni ale masinilor electrice sublinia intotdeauna importanta perseverentei.

„Nu renunta. Nu asculta oamenii care iti spun mereu ca este greu si aleg sa plece.”

Sheryl Sandberg –care a jucat un rol esential in succesul Facebook, este recunoscuta pentru mesajele motivationale despre succes, leadership si actiune.

„Femeie trebuie sa-si schimbe modul de gandire de la Nu sunt gata sa fac asta la Vreau sa fac asta si voi invata in timp ce o fac. ”

 

In loc de incheiere…

… si de clasicele concluzii, vrem sa uram tuturor „O primavara minunata!” si sa ne invitam cititorii sa revina asupra acestui material nu doar pe 08 Martie, ci ori de cate ori cauta inspiratie sau vor sa-si reaminteasca importanta femeilor in industria tech.

Iar daca vrei sa devii parte din echipa Roweb, te asteptam pe pagina de Cariere.

Vezi joburile disponibile!


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices