Top 10 intrebari pe care vrei sa le adresezi HR-ului inainte de a te angaja in compania noastra | Interviu Lorena Iordache – Manager HR Roweb

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming in .

IT-ul este un domeniu provocator atat din punct de vedere al sarcinilor de lucru ale programatorilor, care transforma codul in functionalitati eficiente, cat si atunci cand vine vorba despre partea de recrutare.

Cei aflati la inceput de drum se pot inscrie in programe de cariera de tip stagii de practica sau internshipuri, inca din timpul facultatii. Cat despre programatorii cu experienta, acestia primesc saptamanal propuneri de colaborare din partea consultantilor HR.

 

Motivul? Este vorba de o industrie competitiva, aflata in continua dezvoltare si cu un real deficit de angajati.

Avand in vedere toate aceste provocari, am rugat-o pe colega noastra, Lorena Iordache, sa ne impartaseasca mai multe detalii despre ce presupune activitatea sa de Manager HR in cadrul companiei noastre si care sunt recomandarile pentru cei care isi doresc o cariera in IT.

interviu lorena iordache

Toate detaliile in interviul de mai jos.

 

Ce diferentiaza anumite CV-uri de altele? Ce face ca un CV sa fie potrivit atat pentru o pozitie, cat si pentru Roweb?

Lorena Iordache: CV-urile se diferentiaza intre ele prin continut si prezentare.

Atunci cand un CV este ordonat si structurat, usor de citit si detaliat, mai ales cand vine vorba de tehnologiile folosite, recrutorul va sti mai bine la ce proiect s-ar potrivi respectiva candidatura.

Daca nu se gasesc tehnologiile cautate, CV-ul este introdus in baza de date si se poate folosi ulterior, in alte proiecte. Candidatii care isi pun in evidenta cat mai bine experienta (de preferat printr-un portofoliu / exemple de proiecte / aplicatii) au mai multe sanse sa se faca remarcati.

 

Cum arata procesul de recrutare si la ce etape sa se astepte un candidat?

Lorena Iordache: Pentru un candidat, procesul de recrutare in Roweb este simplu: discutie HR (calibrare tehnologii folosite, abilitari personale si asteptari salariale) + interviul tehnic + oferta.

1

Selectare candidati

2

Interviu HR

3

Interviu tehnic

4

Oferta

Atunci cand avem mai multi candidati care au competente asemanatoare si care se afla la inceput de cariera, pot primi teste tehnice / logica/ perspicacitate / personalitate etc.

Cel mai important lucru, indiferent de cum se incheie procesul de recrutare, este feedback-ul final dat candidatilor, iar echipa de recrutare Roweb il ofera de fiecare data.

 

Pe ce soft skills se pune accentul?

Lorena Iordache: Un proces de recrutare se finalizeaza cu succes daca si abilitatile personale (soft skills) ale noului coleg se potrivesc cu valorile noastre. Tocmai de aceea, in echipa Roweb ne dorim colegi:

  • etici si responsabili;
  • proactivi si atenti la detalii;
  • analitici si inovatori.

 

Dar tech skills? Pe ce tehnologii dezvoltam cele mai multe proiecte?

Lorena Iordache: In ultimii ani, a crescut foarte mult cerinta pentru Full Stack Developer, deoarece sunt foarte multi clienti care cauta acest profil, industria o cere, iar digitalizarea este omniprezenta in viata noastra.

Astfel, noi cautam mereu programatori Full Stack .Net, Full Stack PHP, Full Stack Java etc.

 

Se lucreaza in echipe interne sau in echipe alocate unui client?

Lorena Iordache: De mai bine de 18 ani, dezvoltam echipe dedicate de programatori, pentru acei clienti care au nevoie de ajutorul nostru.

Exista doua tipologii de clienti:

  • cei care nu au echipe de dezvoltatori si atunci noi venim cu know-how-ul si procesul intern de lucru;
  • cei care au deja echipe de programatori, dar acestea nu acopera o gama larga de tehnologii de care au nevoie intr-un proiect.

Programatorii de obicei isi doresc sa lucreze intr-un mediu placut, cu o structura organizationala flexibila, un leadership suportiv, deoarece ei vor:

  • sa-si demonstreze abilitatile, prin rezolvarea unor situatii complexe, eliminand astfel riscul de a ramane prinsi in activitati repetitive;
  • sa gestioneze proiecte in care sa poata folosi tehnologii noi, si ,astfel, sa nu se plafoneze.

De aceea, ne mandrim ca avem un nucleu puternic de angajati, care sunt in echipa de peste 10-15 ani. Calitatea relatiilor pe care le-am dezvoltat cu clientii nostri, pe parcursul celor peste 18 ani, sunt la fel de stabile si sunt bazate pe incredere si respect reciproc.

 

Dupa angajare, persoana aleasa va fi implicata direct intr-un proiect sau exista o faza intermediara?

Lorena Iordache: Dupa angajare, in functie de nivelul de experienta al programatorului, exista sau nu o perioada de training.

Ulterior, se va face distribuirea pe proiecte, in functie de abilitatile tehnice ale fiecaruia. Cei care vin cu o baza de cunostinte solida, nu mai trec prin faza de training, ci sunt integrati intr-un proiect pentru a tine nivelul de provocari aproape de asteptarile lor.

Cei care sunt la inceput, din punct de vedere al cunostintelor, au parte de o perioada de acomodare, care sa-i ajute sa se simta confortabili si sa se obisnuiasca cu mediul de lucru, metodologii si task-uri.

 

Cum se realizeaza comunicarea si conexiunea intre echipe?

Lorena Iordache: In timpul programului, pentru uniformitate si pentru o mai buna organizare – am ales pentru comunicarea interna pachetul Teams (Office 365).

Out of the office, preferam comunicarea directa, fata in fata. Impreuna, participam la competitii sportive, organizam iesiri, petreceri si teambuildinguri.

 

Ce aspecte definesc viziunea companiei noastre?

Lorena Iordache: Roweb are o cultura organizationala bazata pe incredere si respect, in care angajatii sunt apreciati si incurajati sa-si exprime opiniile, loialitatea lor fiind obiectivul nostru.

 

Care sunt principalele beneficii oferite candidatilor?

Lorena Iordache: Principalele beneficii oferite sunt:

  • tehnologii noi de lucru;
  • echipe mixte din punctul de vedere al nivelului de experienta;
  • mod flexibil de lucru si de colaborare;
  • oportunitati de calatorii internationale la sediile clientilor;
  • teambuildinguri si petreceri de Craciun;
  • evenimente de socializare: participam anual la Regatta IT.

Precum si restul beneficiilor oferite prin contractul de munca: bonuri de masa, asigurare medicala, bonusuri de performanta, prime de Paste si de Craciun etc.

 

Angajatii au acces la platforme de learning?

Lorena Iordache: Fiecare angajat are acces nelimintat la platformele de e-learning si are ocazia sa invete diverse limbaje de programare, pe care sa le foloseasca in proiectele noastre. De asemenea, noi organizam traininguri interne pe tehnologiile necesare.

Totodata, faptul ca participam la diferite evenimente si conferinte (fie ele nationale sau internationale) ajuta la motivarea intrinseca si dezvoltarea continua a angajatilor. Evaluarile interne se fac de catre managerul direct, dar se tine cont si de feedback-ul primit de la client.

In compania noastra, punem accent si pe timpul petrecut impreuna, dupa terminarea programului de lucru. Astfel, organizam petreceri si teambuildinguri anuale, ce ajuta la o mai buna cunoastere a colegilor, mai ales ca suntem deja peste 130 in echipa.

interviu lorena iordache


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices