Providerii de nisa: beneficiile offshoring-ului in dezvoltarea proiectelor de software cu echipe romanesti

Acest articol a fost publicat in categoria Modele Outsourcing, Transformare digitala in .
beneficii offshoring romania

De ce sa mizezi pe servicii de offshoring? Sunt echipele din Romania o alegere buna pentru aceste servicii?

Daca te-ai oprit sa citesti acest articol, este evident ca aceste doua intrebari te-au preocupat pana acum.

Alegerea serviciilor potrivite si lucrul cu o companie cu experienta sunt premise esentiale pentru inceperea unui proiect.

Dar, asa cum clientii nostri ne spun de multe ori, companiile aflate in proximitate nu sunt intotdeauna o promisiune indeplinita. Se pot dovedi nepotrivite pentru proiectele clientului din…numeroase motive: fie au costuri prea ridicate, fie nu pot oferi echipe complete sau nu au experienta specifica intr-o industrie.

Asadar, ce-ti ramane de facut este sa privesti dincolo de proximitate si sa scanezi harta ofertelor in alte tari, selectandu-le pe cele in care developerii au valori si cunostinte comune cu cele din compania ta (de exemplu, inteleg cultura, sunt capabili sa comunice fluent intr-o limba de circulatie internationala, programeaza la anumite standarde, etc.)

 

De ce sa alegi offshoring-ul pentru dezvoltarea de proiecte software?

Asa cum aratau cifrele unui raport publicat in ultimii ani, peste 50% dintre companiile listate in Fortune 500 se bazeaza pe offshore outsourcing ca parte din strategia lor generala.

Principalele motive pentru care companiile cu notorietate aleg colaborarile in regim offshore?

  • Piata de offshoring a evoluat si s-a dezvoltat intr-o directie foarte buna, astfel ca sansele de a gasi casa de software development potrivita pentru nevoile tale (construirea rapida a unei echipe de developeri cu experienta) sunt foarte mari;
  • Costurile sunt semnificativ reduse atunci cand alegi sa lucrezi cu echipe de development in regim offshore. In plus, nu vei mai avea presiunea timpului sau a mentinerii unei echipe stabile pe proiect;
  • In IT cunostintele tehnice si ale unei limbi de circulatie internationala trec dincolo de barierele culturale si nationale, astfel riscul unei comunicari ineficiente este foarte mic.

 

De ce sa externalizezi proiectele catre echipe din Romania?

Romania este, cu siguranta, una dintre tarile preferate din Europa cand vine vorba de offshoring. De ce aleg tari cu economii puternice sa lucreze cu developerii din Romania?

Iata care sunt pricipalele motive:

  • proximitate: datorita pozitiei pe harta, Romania este in proximitatea celor mai multe tari interesate de serviciile developerilor de aici;
  • acces la multi developeri cu experienta: numarul developerilor bine pregatiti si capabili sa vorbeasca mai multe limbi straine este in crestere in fiecare an;
  • echilibru cost-eficienta: in dezvoltarea de software, alegerea ofertelor ieftine poate aduce riscuri pe termen mediu si lung. De aceea, multe companii straine aleg sa lucreze cu echipe romanesti. Sunt capabile sa ofere servicii de calitate la preturi corecte;
  • time zone (GMT+3): daca si compania ta se afla in Europa, diferenta de fus orar nu va fi o problema pentru proiect;
  • intelegerea specificului tarii: Romanii sunt cunoscuti pentru capabilitatea lor de a intelege si a se adapta rapid la diferite medii culturale;
  • abilitati de limba: cei mai multi romani vorbesc limba engleza in mod cursiv. Mai mult, o mare parte dintre ei vorbesc, de asemenea, limbi precum: franceza, germana, suedeza finlandeza, greaca si daneza.
beneficii offshoring romania

 

Ce este un provider de nisa?

De cate ori ai incercat sa gasesti un furnizor de servicii capabil sa inteleaga nevoile specifice ale industriei si business-ului tau?

Si cat de des ai reusit sa gasesti astfel de furnizori?

Gasirea unei companii-provider cu experienta in proiecte si industrii similare este pe cat de dificila, pe atat de importanta.

In proiectele de software development astfel de lucruri devin si mai sensibile tinand cont de faptul ca solutia pe care vrei sa o construiesti va avea impact direct asupra angajatilor/clientilor/produselor, etc.

De aceea ai nevoie de un provider de nisa – o companie de software development care are experienta si expertiza specifice in domeniul tau.

 

De ce sa lucrezi cu echipele Roweb pentru dezvoltarea proiectelor?

Modele de outsourcing:

  • Echipe dedicate – Construim pentru tine echipe dedicate de development (de la zero sau in jurul echipelor existente) tinand cont de nivelul tau de expertiza in domeniu.
  • Staff Augmentation – Extinde-ti echipele interne cu ajutorul specialistilor IT de la Roweb.
  • Echipe per proiect – Lucram impreuna pentru obtinerea unei solutii fiabile si scalabile, iar tu te vei baza pe un process complet de dezvoltare si atingerea obiectivelor etapizat.

Industrii pentru care lucram:

  • Recrutare & HR;
  • Finante & Asigurari;
  • Imobiliare;
  • Turism & Horeca;
  • Asociatii;
  • Transport & Logistica;
  • E-commerce;
  • Marketing.

Principalele atuuri care ne diferentiaza in piata de offshoring

  • suntem familiarizati cu dezvoltarea de software in peste 30 de tari (vezi cateva proiecte de offshoring din portofoliul nostru);
  • fara bariere culturale si sociale (de exemplu, developerii nostri vorbesc fluent limba engleza);
  • trasparenta totala in procese si control eficient asupra costurilor;
  • parteneriate de durata cu cientii nostri (cel mai lung proiect ongoing – 17+ ani);
  • rating de 5 stele in platformele dedicate (Clutch, GoodFirms etc.);
  • abordare agile approach;
  • capabili sa oferim echipe complete si cu experienta (developeri seniori project manageri, analisti de business, scrum masters, UX, product owners, esigneri, QA );
  • resurse umane valoroase pentru proiecte: 45% dintre developeri sunt la nivel de senior.
beneficii offshoring romania

“Am creat compania in 2004 cu scopul de a aduce pe piata produse software capabile sa rezolve problemele clientilor. Ideea din spatele companiei este de a oferi servicii competitive, atat din perspectiva costurilor, cat si din cea a calitatii, sa construim un portofoliu solid de clienti impreuna cu care sa crestem si sa ne dezvoltam. Ne propunem constant sa fim cu un pas inaintea schimbarilor, lucrand cu tehnologii moderne astfel incat clientii nostri sa beneficieze pe termen lung de solutii flexibile. Misiunea noastra este de ne sincroniza abordarile de development cu inovatiile tehnologice astfel incat solutiile software dezvoltate de noi sa se pastreze relevante pe piata pe termen lung.”

beneficii offshoring romania

Viorel Costea

Co-Founder & CEO Roweb

 

O parte dintre proiectele dezvoltate de noi prin offshoring

LIMBAJ COMUN IN PROIECTUL TOURPAQ: PROGRAMAREA

Una dintre cele mai lungi colaborari cu echipe dedicate este cu Tourpaq ApS, o companie daneza care furnizeaza servicii software pentru operatorii de turism.

Inainte sa lucram impreuna am avut cateva intalniri care au creat contextul concret pentru ambele parti sa-si prezinte abordarile. Prin faptul ca le-am inteles rapid problemele specifice, si printr-un aport de solutii practice pentru fiecare dintre acestea, am reusit sa convingem clientul ca suntem alegerea potrivita. (afla povestea completa a proiectului din acest articol)

Inca de la inceput proiectul a venit cu o serie de provocari. Cea mai mare provocare a fost complexitatea din spatele unui astfel de sistem de rezervari (trebuia sa faciliteze o administrare eficienta a rezervarilor, biletelor, email-urilor, finantelor, hotelurilor, metodelor de transport, extra produse, listarea preturilor, etc.).

beneficii offshoring romania

In acelasi timp, eram constienti de faptul ca fiecare noua dezvoltare trebuia sa fie implementata astfel incat sa permita o solutie flexibila, astfel incat sa se adapteze rapid, in viitor, la noi contexte si cerinte. (citeste studiul de caz Tourpaq pentru mai multe detalii despre proiect).

 

DE LA PRELUAREA RAPIDA DE LEGACY-CODE LA UN PARTENERIAT ONGOING: nGAGE

Atunci cand Tim a venit prima data la noi se afla intr-un impas – avea nevoie sa-si optimizeze solutia de HR existenta, iar furnizorul anterior ezita sa continue proiectul cu noile cerinte impuse. (vezi povestea completa a proiectului VMS365)

beneficii offshoring romania

Solutia software initala a fost creata pe o arhitectura care nu fusese dezvoltata sa suporte solutii complexe.

Aceasta abordare a impactat negativ performanta proiectului:

  • unele pagini ale website-ului aveau o viteza de incarcare foarte mare (5-10 minute);
  • design-ul website-ului era prea complicat si invechit.

Pornind de la aceste probleme din platforma, dezvoltarea si implementarea nu mai puteau fi amanate (cu atat mai mult cu cat procesele si eficienta structurii interne, dar si externe depindeau in egala masura de cat de bine performa solutia).

Gauge – un alt client cu care Roweb a lucrat pentru crearea unor solutii inovatoare de management al oamenilo – ne-a recomandat ca fiind exact partenerul de development de care avea nevoie.

Dupa o serie de discutii si intalniri (in cadrul carora Tim a prezentat produsul, necesitatile sale, dar si punctele slabe) am fost pregatiti sa preluam proiectul.

 

ASIGURAREA UNEI ECHIPE DEDICATE TIMP DE 17 ANI IN PROIECTUL WHISE CRM

In 2004, Jean Waucquez (reprezentantul unei companii de top din Belgia care activa in piata imobiliarelor) a intalnit pentru prima data echipa noastra. Pe cat de clara a fost cerinta lui initiala, pe atat de complexa: sa dezvoltam un software de Customer Relationship Management pentru sectorul imobiliarelor, care sa poata integra baze de date complexe, sisteme pentru derularea activitatilor si functionalitati specifice.

Cand am inceput acest proiect unul dintre principalele avantaje a fost capacitatea echipei noastre de a intelege cerintele clientului si transformarea rapida a acestora in solutii tehnice.

Nu intotdeauna ceea ce ti-ai dori sa fie implementat poate fi pus in practica. Asadar, primul lucru pe care l-am facut a fost sa potrivim nevoile si asteptarile cu cerintele tehnice. Si nu puteam face asta corect fara o analiza in profunzime.

Asadar, ne-am strans cu totii (clientul si echipa noastra) pentru a discuta derularea activitatilor, a face planificarea necesara, a identifica mijloacele prin care putem imbunatati procesele, migrarea datelor si adaugarea functionalitatilor utile. (citeste povestea completa a proiectului WHISE CRM)

 

Ce spun clientii despre dezvoltarea de proiecte cu echipele noastre

beneficii offshoring romania

“Inca de la inceputul colaborarii am avut incredere in Roweb si le-am delegat toata responsabilitatea cu privire la managementul proiectului, lasandu-le libertatea de a ne pune in practica ideile si aportul, ceea ce ne-a permis sa ne concentram resursele in a vinde produsele noastre, oferindu-ne, astfel, un avantaj competitiv foarte mare.”

beneficii offshoring romania

Bjarke Hansen CEO

Owner TourPaq ApS

beneficii offshoring romania

“In timpul colaborarii noastre, a fost foarte usor sa comunic cu ei si au fost foarte flexibili in indeplinirea cerintelor noastre. Nu as ezita sa ii recomand pentru proiecte enterprise complexe.”

beneficii offshoring romania

Jean Waucquez

Owner, WHISE nv

beneficii offshoring romania

“Am fost foarte impresionati de nivelul lor de competenta, de profesionalismul lor si de calitatea serviciilor pe care ni le-au furnizat. Initial, angajamanetul Roweb presupunea ca ei sa preia managementul unei platforme complexe, la care developerii anteriori lasasera codul intr-o stare foarte proasta, performanta sistemelor era foarte slaba si multi utilizatori erau foarte nemultumiti. ”

beneficii offshoring romania

Tim Styles

Chief Information Officer at nGAGE (cunoscut in trecut ca Human Capital Investment Group)

 

Piete & companii care aleg offshoring-ul in parteneriat cu Roweb

In portofoliul nostru avem companii din peste 30 de tari si peste 1000 de proiecte. Am lucrat cu o serie de companii din mediul international si, pe masura ce am castigat increderea clientilor nostri, acestia ne-au recomandat mai departe. Si aceasta a fost principala noastra modalitate de promovare.

beneficii offshoring romania

Am colaborat cu business-uri din UK, Belgia, Danemarca, Germania, Romania, USA, Olanda, Franta, Elvetia si Canada si oferim dezvoltare de solutii pentru toate tipurile de companii – de la start-up-uri la companii mari.

Vrei sa dezvolti proiecte cu echipele noastre?

CONTACTEAZA-NE


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices