Studii de caz pentru externalizarea serviciilor de software development:
3 tipuri de proiecte care au functionat mai bine cu echipe dedicate

Acest articol a fost publicat in categoria Tehnologie in .

Nevoia de a dezvolta proiecte performante bazate pe solutii software se cramponeaza, in mod obisnuit, de aceeasi clasica intrebare: Ce este mai potrivit si eficient: sa imi extind echipa prin noi angajari sau sa lucrez cu o echipa dedicata de software development?

Extinderea echipei existente prin noi specialisti angajati este costisitoare (in raport cu echipele dedicate). Taxe, salarii, defocusarea echipelor interne de la obiective si proiecte pentru a le implica in procesele de recrutare, etc – toate acestea cad in responsabilitatea companiei tale.

Si mai este, totodata, riscanta. (Ce se intampla cu proiectul daca noii angajati nu se acomodeaza si decid sa plece? Dar daca specialisti-cheie din proiect intra in concedii medicale? etc.)

In plus, implica un consum mare de timp pentru ca noii angajati sa se acomodeze la cultura organizationala, in conditiile in care cerintele proiectelor au o dinamica mare si se pot schimba de la o saptamana la alta. (Asa cum o arata si studiile – surse: sloanreview.mit.edu – de obicei unui nou angajat ii ia intre 8 si 26 de saptamani sa devina complet productiv).

Asadar, da: modelul de lucru bazat pe echipe dedicate este o solutie eficienta pentru o varietate de industrii si tipuri de proiecte. Pentru ca, atunci cand se respecta conditiile de baza, o astfel de colaborare poate raspunde integral nevoilor companiei.

Plecand de la feedback-ul pe care l-am primit de-a lungul timpului de la clienti, pentru a selecta corect furnizorul de servicii software este important sa tii sub observatie 3 aspecte:

  1. compania are experienta dovedita pe piata;
  2. poate implica in proiect o echipa completa – din punct de vedere roluri si specializari;
  3. echipa dedicata poate dezvolta proiecte bazate pe tehnologii moderne.
Popular Programming Languages
(SURSA: Stackoverflow Sondaj de Opinie pe 80 de mii de respondenti)

Pentru a avea o imagine si mai clara asupra lucrurilor prezentate mai sus, iata 3 exemple de proiecte dezvoltate cu succes pe modelul echipelor dedicate

#1 Proiecte de lunga durata/proiecte cu cerinte si obiective dinamice (Tourpaq ApS)

Tourpaq a ales sa lucreze cu noi la acest proiect dupa o serie de discutii preliminare, in care factorul decisiv a fost abilitatea noastra de-a intelege problemele lor specifice si de-a oferi cele mai eficiente solutii, precum si competentele tehnice ale expertilor nostri in software.

Cerintele lor au venit dintr-o perspectiva practica si o parte din sarcina noastra a fost sa le oferim consultanta in stabilirea specificatiilor proiectului, pornind de la nevoile lor practice, identificarea celor mai bune solutii care sa raspunda acestor probleme, si implementarea acestor solutii.

Flexibilitatea noastra si folosirea metodologiei Agile au jucat de la inceput un rol important in succesul colaborarii noastre.

Example

Categorii: Business Applications / .NET Portfolio / Tourism & hospitality

Technologii: ASP.NET / MS SQL Server / ASP.NET AJAX / WCF

Nevoia clientului: Tourpaq avea nevoie de un sistem de management pentru operatori de turism care sa permita utilizatorilor sa gestioneze tot ce tine de activitatea lor, dintr-un dashboard unic: configurarea preturilor, oferte, disponibilitati, vanzari online, facturare, plati programate, rapoarte in timp real, vizualizari de date, marketing si integrarea cu multiple sisteme third-party, precum sisteme GDS, companii de asigurari sau sisteme de email si SMS. Clientul a solicitat sa dezvoltam pentru el Tourpaq Destination App (o solutie moderna pentru ghizi si turisti) si Tourpaq Guest App (o aplicatie care permite utilizatorilor finali sa se bucure de vacanta).

Echipa alocata proiectului:

1

Software Architect

1

Project Manager

1

Database Specialist

1

UX Designer

2

UI / Web Developers

6

.NET Developers

Am dezvoltat TourPaq impreuna cu Roweb, de la un sistem de rezervari pentru mici operatori de turism, la cea mai performanta solutie de pe piata, ce raspunde nevoilor marilor companii de turism. Am fost impresionati de nivelul de profesionalism de care Roweb a dat dovada pe parcursul colaborarii noastre. Au reusit intotdeauna sa inteleaga nevoile si dorintele noastre si ne-au ajutat sa ne transformam ideile in realitate.

Bjarke Hansen
Bjarke Hansen

CEO, Owner of TourPaq Aps

#2 Proiecte care implica cunostinte extinse / completarea unui proiect existent (WHISE CRM)

Produsul principal al companiei este un software de management al relatiei cu clientii (CRM), destinat domeniului imobiliar, pe care l-am construit pentru acestia si pe care am continuat sa il imbunatatim printr-un process continuu in care, impreuna cu clientul, discutam fluxul de lucru, facem planurile necesare, identificam modalitati de optimizare a proceselor si adaugam noi caracteristici utile.

Clientul a trebuit sa isi actualizeze aplicatia si sa o optimizeze pentru mobil astfel incat sa aiba acces la alte piete din afara Belgiei, in special in Romania. In acelasi timp, a trebuit sa transfere in noua aplicatie aproximativ 6000 de companii imobiliare din baza de date existenta.

Example

Categorii: Mobile development / Business applications

Technologii: ASP.NET Web API / Nancy FX / MSSQL / Elasticsearch / Memory cache / Redis / RabbitMQ / SignalR / PRTG / Octopus / Quartz.NET

Nevoia clientului: Clientul nostru avea nevoie sa inlocuiasca o solutie desktop pentru companii imobiliare, cu una web si optimizata pentru mobil, si in acelasi timp sa se transfere toate datele.

Echipa alocata proiectului: Clientul a cerut o echipa completa pentru acest proiect, incluzand programatori de back-end, cat si programatori de front-end, designeri si un specialist UX (user experience).

1

UX Designer

3

Font-End

6

Back-End

1

Project Manager

Roweb s-a dovedit a fi un partener excelent cu care sa lucrezi, oferindu-ne o echipa extrem de receptiva. In timpul colaborarii noastre, a fost foarte usor să comunic cu ei si au fost foarte flexibili in indeplinirea cerintelor noastre. Datorita complexitatii proiectului, au aparut destul de des noi cerinte si au reusit mereu sa gaseasca si sa implementeze la timp solutia adecvata. Nu as ezita sa ii recomand pentru proiecte enterprise complexe.

Jean Waucquez
Jean Waucquez

Owner, WHISE nv

#3 Dezvoltarea unui proiect (ex. o aplicatie) cu termen de finalizare fix (Ezebee v2 – Portal Online)

Am lucrat cu acest client inca din anul 2012 la prima versiune a unei aplicatii de comert social. Clientul ne-a abordat cu o idee de afaceri care se baza pe retelele sociale pentru a crea o piata deschisa, gratuita, pentru micro-intreprinderile din intreaga lume.

Clientul ne-a cerut sa facem trecerea la Node.js pentru a imbunatati performanta Ezebee, in primul rand pe dispozitive mobile, avand in vedere traficul in continua crestere si nevoia de scalabilitate si viteza mai mare. Tranzitia trebuia facuta fara probleme, prin migrarea datelor, si implica, de asemenea, o interfata simplificata a utilizatorului.

Example

Categorii: Ecommerce / Online Portal / Social Network / Retail Ecommerce

Technologii: Node.js / Web API Architecture / OrienteDB / Web Sockets / Braintree API / PayPal API / Amazon Web Services / MySQL / jQuery / CSS3

Nevoia clientului: O retea sociala cu o piata deschisa, gratuita, pentru micro-afaceri din intreaga lume.

Echipa alocata proiectului: Pentru a doua versiune, echipa noastra a inclus 8 specialisti:

1

UX Designer

3

Scrum Master

6

Developers

Pentru managementul proiectelor am folosit Scrum cu Sprint-uri de 3 saptamani, pe baza prioritatilor stabilite de Proprietarul Produsului.

Lucrul cu Roweb ne-a facilitat accesul la mai multe abilități tehnice. Echipa s-a dovedit a fi capabila sa faca o tranzitie lina de la PHP la Node.JS pe masura ce Ezebee a crescut, si au acumulat repede noi abilitati adaptate la cererile noastre. As recomanda cu incredere Roweb pentru mentalitatea lor inovatoare, alimentata de pasiunea pentru munca lor si entuziasmul de a face fata noilor provocari.

Ossian Vogel
Ossian Vogel

Co-founder, CEO