Impactul aplicatiilor digitale asupra industriilor: Cand, cum si cat de eficient pot fi oamenii inlocuiti de tehnologie

Acest articol a fost publicat in categoria Clientii Roweb, Tehnologii, Tendinte in piata, Transformare digitala in .

Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand te gandesti la inovatie si dezvoltare de aplicatii? Functionalitati si functii inteligente? IoT? Experiente digitale complete? Realitate virtuala? Raspuns rapid la nevoile specifice sau contextuale ale utilizatorilor?

Puterea aplicatiilor devine (cu siguranta) mai evidenta pe zi ce trece. Pe masura ce aplicatiile devin mai inteligente si mai capabile sa raspunda la situatii specifice, oamenii trec in plan secund.

Aceste tipuri de schimbari se resimt in toate industriile. De la companiile de divertisment la servicii bancare, constructii, resurse umane, sanatate, imobiliare, educatie, etc. – totul pare condus acum de aplicatii. Aplicatii create pentru a oferi solutiile potrivite la timpul potrivit si capabile sa urmareasca date si comportamente pentru a oferi noi directii de business.


apps innovation
Devin oamenii irelevanti in oferirea si dezvoltarea de servicii? Sunt aplicatiile suficient de puternice si stabile incat sa inlocuiasca angajatii prin executarea operatiunilor si activitatilor in locul lor?

Iata cateva repere despre evolutia lucrurilor in piata + tendintele digitale aparute inainte si in timpul pandemiei:

 

Industrii in care aplicatiile preiau activitatea oamenilor

Domeniul bancar este printre cele mai afectate de provocarile aduse de transformarea digitala. Migrarea de la serviciile bancare traditionale catre cele digitale a avut un impact semnificativ, in special din perspectiva angajatilor.

Una cate una, agentiile bancare au fost inlocuite de aplicatii web si mobile care sunt capabile sa ofere aceleasi servicii in mai putin timp si de la distanta.

Mai mult decat atat, aplicatiile inteligente pot extrage informatii despre clienti si le pot interpreta pentru a oferi indicii valoroase despre comportamentul lor in raport cu produsele si serviciile.

Aceste schimbari au inceput cu mult inaintea declansarii pandemiei in 2020 (pandemia accelerand, insa transformarea digitala in domeniul financiar).

apps innovation

Asadar, intorcandu-ne la intrebarea initiala: Devin oamenii irelevanti in oferirea si dezvoltarea de servicii? Sunt aplicatiile suficient de puternice si stabile incat sa inlocuiasca angajatii prin executarea operatiunilor si activitatilor in locul lor?


apps innovation
15.7% dintre administratorii de companii vad in noile tehnologii un substitut pentru anumite joburi.

(sursa: raport Futurum)


De la aplicatii mobile inteligente la aplicatii web, potaluri, platforme, solutii SaaS – inovatia aplicatiilor este un fenomen in continua ascensiune.

Pentru o parte dintre servicii – de exemplu pentru obtinerea unui credit sau a unei garantii financiare – nu se mai justifica folosirea unor echipe specifice. Aplicatiile pot prelua, literalmente, toate atributiile lor si oferi servicii complete clientilor.

Cu toate acestea, umanizarea interactiunilor in procesele financiare continua sa ramana un element valoros. Iar clientii asteapta tocmai acest tip de interactiune in anumite tipuri de servicii (obtinerea de raspunsuri sau suport pentru situatii atipice, interactiunea cu partea umana a unui brand, etc.)

Iata cateva dintre aplicatiile financiare pe care le-am dezvoltat in ultima perioada pentru clientii nostri (citeste si studiile de caz ale acestora pentru a vedea cum au ales clientii nostri sa defineasca granita dintre serviciile exclusiv digitale si cele care implica si interactiune umana).

DESCOPERA IN PORTOFOLIUL NOSTRU MAI MULTE EXEMPLE DE APLICATII FINANCIARE

VEZI PORTOFOLIUL

 

Pentru ce domenii ofera suport aplicatiile inteligente?

Piata s-a schimbat semnificativ in ultimii 5 ani – iar contextul pandemic a declansat si mai multe schimbari pentru diverse industrii.

Cladirile de birouri, educatia, sanatatea, domeniul imobiliar, resursele umane si retail-ul sunt doar o parte dintre ariile care au resimtit in ultima vreme nevoia de suport prin transformare digitala. Pe de alta parte, managerii au fost nevoiti sa regandeasca o serie de pozitii din companie, raportandu-se la digitalizare.


apps innovation
90% dintre joburi vor implica, in viitorul apropiat, abilitati digitale.

(sursa: European Commission, 2020)


Principalele provocari digitale/ industrie

  • educatie: cursuri online – comunicare – examinari;
  • imobiliare: tranzactionari si comunicari de la distanta, vizionari virtuale de proprietati, etc;
  • resurse umane: interviuri online/ transfer online de date si documente;
  • retail: dezvoltari de platforme e-commerce / promovari online;
  • sanatate: evaluari online / triaj / programari online;
  • restaurante: migrarea activitatilor online / formarea personalului pentru vanzari online.

Principalele provocari ale companiilor

  • lipsa de pregatire digitala a angajatilor;
  • lipsa de expertiza in adoptarea initativelor digitale;
  • arhitecturi organizationale inflexibile;
  • lipsa de experienta in dezvoltarea de strategii digitale;
  • limitari de buget.

Cum rezolva aplicatiile inteligente aceste provocari

Ai nevoie de idei pentru a dezvolta o aplicatie dedicata pentru afacerea ta?

INSPIRA-TE DE AICI

 

Ce industrii vor sa creasca prin transformare digitala?

Nu toate industriile resimt dezvoltarea de aplicatii inteligente si evolutia tehnologiei ca pe amenintari sau provocari.

Intr-o serie de companii, transformarea digitala este perceputa ca un motor care accelereaza nu doar evolutia pietei – ci, implicit, a business-urilor.


apps innovation
40% dintre companii vad transformarea digitala benefica la nivel operational, in timp ce 36% considera ca aceasta are impact in special din perspectiva lansarii pe piata.

(sursa: PTC Raport)


Cateva exemple de aplicatii inovatoare care simplifica efortul angajatilor si imbunatateste calitatea

Obtine o oferta personalizata pentru adaptarea unei solutii existente la nevoile tale de business.

VEZI OFERTA

CATEVA CONCLUZII PE SCURT:

  • pe masura ce tehnologia evolueaza, piata este fortata sa se adapteze din mers si sa adopte rapid noi solutii;
  • in timp ce anumite industrii sunt puternic afectate de transformarea digitala dictata de tendintele din piata (imobiliare, turism, restaurante, domeniul financiar, etc.) – aplicatiile inteligente fiind considerate distrugatoare de job-uri – altele se bazeaza tocmai pe digitalizare pentru a inova si pentru a creste;
  • adoptarea rapida de noi aplicatii si tehnologii se poate face prin adaptarea unor solutii existente (de exemplu, SmartCity, TaxiApp, aplicatie completa pentru restaurante, etc.) sau prin dezvoltarea de la zero a unor aplicatii specifice.

Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices