#AYearInReview | Ce a insemnat 2022 pentru Roweb

Acest articol a fost publicat in categoria Descopera echipa Roweb, For the love of programming, Noutati Roweb in .

Inainte de a seta obiectivele pentru 2023, facem o scurta pauza si ne gandim la anul care se apropie cu pasi repezi de incheiere. 

Iar primul gand care ne trece prin minte este faptul ca, in 2022, am reusit sa ne intoarcem mai aproape de activitatile dinainte de pandemie. Cu toate astea, nu putem sa nu remarcam ca au aparut schimbari considerabile si ca ceea ce numim „normalitate” este un concept usor modificat.  

Totusi, daca ar fi sa descriem in cateva cuvinte ce a insemnat pentru Roweb 2022, am putea spune: crestere, implicare in comunitate si adoptarea noilor tendinte de pe piata

In 2022, am sarbatorit 18 ani de cand brandul este prezent pe piata. A fost anul „majoratului”, ceea ce este echivalentul cu perioada maturizarii brandului.  

Astfel, finalul de an este ocazia perfecta sa facem o trecere rapida in revista a celor mai importante momente care s-au transformat nu doar in amintiri, ci si in best practices pe care ne dorim sa le includem in filosofia noastra de brand. 

 

Principalele Repere:

 

Din pasiune pentru programare, din 2004, spunem povestea Roweb

Pasiunea pentru programare si dorinta de a creste si a-si gasi locul pe o piata dinamica, aflata in continua transformare, a determinat brandul Roweb sa aiba o ascensiune rapida. 

Astfel, in 2004, Viorel Costea, profesor de Informatica (CEO-ul companiei), impreuna cu o parte dintre fostii sai elevi (Mirel Ionescu, Gabriel Rosu & Razvan Veliscu), au pus bazele unui business care a devenit mai mult decat o companie de IT: un partener in transformarea digitala.

Lor li s-a alaturat Florian Stanila (devenit intre timp Partner), care a lucrat initial 25 de ani in armata si care a adus la Roweb disciplina specifica mediului de lucru cazon, ordinea in solutionarea provocarilor financiare si un vibe pozitiv (mai ales datorita bancurilor si glumelor pe care le are mereu pregatite). 

 

Workplace: back to office & noi spatii de lucru, socializare si relaxare

Dorinta de a comunica, socializa si a ne intalni fata in fata au facut ca majoritatea colegilor nostri sa faca trecerea de la Work from Home la lucrul hibrid sau de la birou. Ba mai mult, in 2023, estimam ca peste 75% dintre acestia vor alege acest mod de organizare a programului. 

Tocmai de aceea, din strategia pentru anul viitor, face parte extinderea sediului central din Pitesti, prin construirea a doua noi etaje (inca 200 de m patrati). 

realizari Roweb 2022

Reprezentand un mix intre open space si spatii bine delimitate, aceste zone vor fi folosite pentru lucru cu echipe mai mari de programatori, relaxare si socializare. 

Curios cum va arata sediul dupa extindere? Urmareste-ne in continuare pe blog si Social Media – revenim curand cu noutati!

 

Am transformat provocarile in oportunitati si proiectele in parteneriate, datorita oamenilor din echipa… 

Roweb este un brand puternic si matur datorita oamenilor, a implicarii si loialitatii acestora. Astfel, in 2022 nu am sarbatorit doar majoratul, ci am dorit sa aducem in lumina reflectoarelor pe cei care sunt alaturi de compania noastra de mai bine de 10 ani si pe cei care ocupa functii de leadership in departamentele tehnice si departamentele suport. 

realizari Roweb 2022

De asemenea, am urat bun venit persoanelor care impartasesc aceleasi valori cu noi si care s-au alaturat companiei noastre in acest an. In 2022, echipa Roweb inseamna aproape 150 de angajati. Iar procesele de recrutare nu s-au oprit. 

 

Stagiu de practica 

Dupa ce in 2021, din motive de siguranta, am ales sa organizam stagiul de practica online, in 2022, am avut ocazia sa ne intoarcem la formatul „clasic”, fata in fata. Astfel, stagiarii au avut ocazia sa vina la sediile din Craiova si Pitesti, sa interactioneze cu mentorii si coordonatorii si sa vada ce inseamna mai exact sa lucreze intr-o companie de IT.

realizari Roweb 2022

Insa, noutatile din 2022 nu s-au oprit aici. La sediul central din Pitesti, am realizat prima editie a stagiului de practica de Quality Assurance, partea de testare a aplicatiilor reprezentand o activitate care ne ajuta sa aducem solutii scalabile clientilor. 

„Practica de vara s-a bazat pe tot sprijinul teoretic si practic de care un student ar putea avea nevoie pentru a pune primele caramizi din cariera sa de junior QA. Astfel, studentii au avut ocazia sa vada cum arata o aplicatie reala si cum lucram. Cu alte cuvinte, ce inseamna testarea ca proces. De asemenea, i-am invatat despre testarea aplicatiilor web si testarea aplicatiilor mobile(Android, iOS).” a declarat Madalina Ciomblea, QA Tech Lead.

 

Internship 

Studentii, care au finalizat stagiul de practica din vara, au trecut mai departe la cea de-a doua etapa: internshipul platit. Acestia au fost implicati in proiecte reale, in care au interactionat cu task-uri provocatoare si s-au familiarizat cu metodologia de lucru Agile. 

Dupa finalizarea internshipului, 80% dintre absolventi au ramas in cadrul companiei noastre in calitate de angajati part-time sau full-time.

realizari Roweb 2022

 

Cresterea portofoliul Roweb in 2022

Portofoliul Roweb s-a diversificat cu noi proiecte internationale, provenind de la clienti preocupati de transformare digitala si care sunt orientati spre dezvoltarea unor businessuri cu potential. 

Este vorba de un proiect din industria HR, un domeniu in care compania noastra are experienta destul de vasta. Acesta provine din UK, iar in momentul de fata, echipele noastre dedicate lucreaza la dezvoltarea functionalitatilor. 

Anul viitor, avem in plan realizarea unui studiu de caz in care sa aratam impactul digitalizarii asupra businessului respectiv. Si o sa dam de veste pe website si in Social cand il vei putea accesa. 

 

Tech & Business events

2022 a fost anul in care am reluat prezenta la evenimentele tech & business. Astfel, din agenda noastra de business au facut parte evenimente nationale si internationale precum:

Participarea la toate aceste summit-uri a insemnat ocazia perfecta de a intalni si schimba impresii cu antreprenori preocupati de transformarea digitala, de a ne prezenta proiectele din portofoliu si de a afla care sunt tendintele internationale in materie de tehnologie si digitalizare. 

realizari Roweb 2022

 

Evenimente de cariera

Dincolo de evenimentele tech, business si de ecommerce, in 2022, am participat la doua targuri de joburi. Unul dintre ele a fost dedicat studentilor de la facultatile tehnice, din Craiova (Jobs4IT) si reprezinta un eveniment cu traditie pentru compania noastra. 

Cel de-al doilea a fost dedicat studentilor si absolventilor din Pitesti, dornici de a urma o cariera in Multimedia. 

 

Si pentru ca sprijinim educatia, iar mare parte dintre colegii nostri provin de la facultatile din Pitesti, Craiova si Bucuresti, am sustinut mediul educational prin initiative de tip Open Doors sau Job Shadows Days care au permis elevilor si studentilor sa interactioneze cu echipele noastre de software development, pentru multi dintre ei evenimentele reprezentand o prima tangenta cu lumea IT. 

realizari Roweb 2022

 

O noua abordare in piata: SMarketing + marirea echipei de vanzari

Avand in vedere obiectivele de extindere a portofoliului de clienti si de explorare a pietelor cu potential, precum cea din UK, am adoptat o noua abordare care se reflecta prin actiuni de marketing si vanzari. 

Astfel, pornind de la conceptul SMarketing (Sales + Marketing), am marit echipa de Sales si ne-am concentrat eforturile pentru a ne face mai bine remarcati pe piata internationala, de acolo provenind cea mai mare parte dintre proiectele din portofoliul nostru. 

In ceea ce priveste viitorul, suntem de parere ca tot mai multe companii vor intelege ca nu este suficient sa isi mute activitatea in mediul digital, ci au nevoie de solutii custom care sa raspunda nevoilor specifice si care sa poata fi folosite pe termen lung. 

Astfel, echipele noastre de Marketing & Sales se vor concentra asupra acestor tipologii de clienti si ii vor ghida catre atingerea rezultatelor dorite. 

 

Actiuni de CSR

Dorinta de sustinere a comunitatii locale s-a concretizat in cateva initiative de tip CSR, adresate, in special, tinerilor pasionati de tech. 

  • Astfel, am sprijinit echipa de robotica TehnoZ Lighting Bolts la Campionatul Mondial de Robotica din Rio de Janeiro, 2022 pentru care am organizat si o vizita la sediul companiei noastre din Pitesti. 
  • De asemenea, am sponsorizat realizarea unei culegeri de Informatica pentru elevii de la un liceu local. 
  • Si nu ne oprim aici. In continuare, avem in plan modernizarea unui laborator de Informatica, de la Universitatea din Pitesti, pe care il vom dota cu mobilier si echipamente noi. 
realizari Roweb 2022

 

Ne-am aliniat standardelor de calitate & securitate

Odata cu dezvoltarea proiectelor din portofoliu, am crescut normele de securitate, pentru a asigura protectia datelor pe care le folosim. De asemenea, avem grija de datele interne ale angajatilor si partenerilor nostri, respectand toate reglementarile in vigoare. 

Alinierea la standardele de calitate s-a realizat prin dobandirea certificatului ISO 9001, pentru a oferi clientilor o garantie suplimentara in ceea ce priveste serviciile oferite.  

 

Platforme digitale si aplicatii dezvoltate de Roweb 

Horeka by Roweb 

2022 a fost anul in care ne-am axat si asupra dezvoltarii proiectelor interne. 

Astfel, am dezvoltat solutia end-to-end de vanzari si delivery Horeka, dedicata ownerilor de restaurante, hoteluri, pensiuni si firme de catering. Am adaugat noi functionalitati si am pregatit pachete care sa-i ajute pe utilizatori sa ofere la randul lor solutii eficiente si rapide.  

In momentul de fata, Horeka by Roweb este folosita in peste 30 de orase din Romania si a inregistrat comenzi de aproximativ 14 mil de lei, chiar in primul an cand a fost lansata. 

In 2023, Horeka vizeaza dublarea numarului de clienti din portofoliu si lansarea modulului „Virtual Marketing Assistant”. 

realizari Roweb 2022

Searchency – relansarea produsului

Si pentru ca nu ne axam doar pe dezvoltarea software, ci si pe servicii complete, am relansat proiectul Searchency – o solutie de cautare avansata pentru magazinele si platformele ecommerce. Aceasta este bazata pe un sistem de search inteligent, care are inclusiv optiunea de cautare pe baza de sinonime. 

Searchency a fost deja implementata businessurilor din portofoliul Roweb, iar acestea au inregistrat o crestere a ratei de conversie cu 43%. 

realizari Roweb 2022

 

Am reluat evenimentele de echipa 

Relaxarea masurilor impotriva CoVID-19 a permis reluarea unora dintre cele mai asteptate evenimente: teambuildingul, petrecerea de Craciun si serile de board games after work. 

Teambuildingul din acest an a fost organizat intr-un decor montan, unde atmosfera de toamna tarzie ne-a ajutat sa ne relaxam si sa ne cunoastem si #OutOfTheOffice. 

A urmat apoi, un nou prilej de intalnire: petrecerea de Craciun, in care am mutat intalnirile de la birou intr-un decor festiv, cu luminite, arome de sezon si muzica buna. 

De asemenea, serile de board games, organizate, de regula, joia, au fost ocazia perfecta pentru deconectare, in saptamanile pline de task-uri si provocari. Iar cand alegem jocuri precum Rummy, Catan sau Activity miza nu este de a castiga, ci de a lega prietenii dincolo de colegialitate. 

realizari Roweb 2022

 

Ce planuri are Roweb pentru perioada urmatoare?

Dupa cum ai putut vedea, acestea sunt cateva dintre realizarile echipei noastre, carora le-am facut o scurta trecere in revista in acest articol. 

Planurile Roweb pentru perioada urmatoare se anunta cel putin la fel de complexe precum cele din 2022. 

“In mai putin de trei ani ne asteptam la o dublare efectiva a businessului, ca efect al obiectivelor pe care ni le-am stabilit si care incep deja sa se concretizeze. Deci, in 5 ani, Roweb va avea cel putin 300 de angajati si un portofoliu international dublat, dar si o prezenta mult mai puternica pe piata din Romania unde businessurile au inceput sa investeasca din ce in ce mai mult in transformarea digitala.“

realizari Roweb 2022

Viorel Costea
CEO Roweb 

Asadar, ne dorim sa crestem in continuare echipa Roweb si o sa dezvoltam comunitatea celor a caror activitate sta sub umbrela #ForTheLoveOfProgramming 


Exemple de proiecte


Spotlight

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices


Mr Crispy

Magento / CSS3 / HTML5 / Ajax / Webservices